Πρόεδρος: Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη στη Μόσχα

Με απόλυτη επιτυχία έχει στεφθεί η επίσκεψη στη Μόσχα, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαφών του στη Μόσχα.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, που έγινε στο οίκημα του Ρωσικού Πρακτορείου Ειδήσεων Tass, στη Μόσχα, στο οποίο ενωρίτερα παρακάθισε σε γεύμα με αρχισυντάκτες των κυριοτέρων ρωσικών ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του στη Ρωσία

ως μια από τις σημαντικότερες επισκέψεις του και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την πολύμορφη στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και σε ό,τι αφορά θέματα που άπτονται της κυπριακής οικονομίας.

Τουρκικές παραβιάσεις

Κληθείς να σχολιάσει την παραβίαση από την Τουρκία στο έδαφος της Συρίας με τη μετακίνηση οστών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν είναι μόνο σε αυτή την περίπτωση όπου η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και για 40 χρόνια την εδαφική της ακεραιότητα.Δυστυχώς, είπε, πολλοί από τους φίλους που δείχνουν τόσο έντονα την ανησυχία τους για άλλες χώρες παραμένουν σιωπηλοί σε αυτές τις περιπτώσεις, ακολουθώντας πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να σέβονται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών, ιδιαίτερα όσοι θέλουν να εμφανίζονται ως να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Αυξάνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις αυξάνονται στην Κύπρο εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Ρώσοι επιχειρηματίες στην Κύπρο, η οποία εξακολουθεί να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως διεθνές κέντρο επιχειρήσεων και υπηρεσιών.

Επιτυχής έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές

Κληθείς να αναφερθεί στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος υπογράμμισε τις θετικές αξιολογήσεις από τους διεθνής Οίκους Αξιολόγησης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επιτυχή έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και τις πολύ ενθαρρυντικές προοπτικές για τα τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

Αντίθεση με τα μέτρα κατά της Ρωσίας

Ερωτηθείς για τη στάση της Κύπρου στο Ουκρανικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μια ομάδα κρατών μελών της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κύπρου προέβαλαν την αντίθεση τους σε κάποιους που ήταν απόλυτοι αναφορικά με τα μέτρα κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε πως αν δεν γινόταν αυτό ενδεχομένως οι κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ήταν αυστηρότερες.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη θέση της Κύπρου ότι η επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να εξευρεθεί μέσω διπλωματικού διαλόγου και όχι στρατιωτικών μέσων ή κυρώσεων.

Δικαίωμα ρωσικού στόλου να ελλιμενίζεται στο λιμάνι Λεμεσού

Ερωτηθείς για τη στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη χθες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρόκειται για ανανέωση υπάρχουσας συμφωνίας η οποία έχει επικαιροποιηθεί. Αυτό που συμβατικά κατοχυρώνεται, είπε, είναι το δικαίωμα του ρωσικού στόλου να ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Λεμεσού, όχι μόνο για τις περιπτώσεις που συνέβαινε αυτό ως τώρα, αλλά και για σκοπούς καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, της διεθνούς πειρατείας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου και άλλων τέτοιων πρακτικών. Ερωτηθείς είπε ότι η συμφωνία δεν θα έχει κανένα οικονομικό κόστος.

Απεριόριστη εκτίμηση προς τον Πρόεδρο ΠούτινΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε «απεριόριστη εκτίμηση προς τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος γνωρίζει τα προβλήματα και τις ευαισθησίες πολλών για την Κύπρο και δεν ζήτησε το παραμικρό που να μας έφερνε σε δύσκολη θέση είτε με τους εταίρους μας στην ΕΕ είτε με τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας».Επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είναι ανιδιοτελής ηγέτης που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας του αλλά και για τα συμφέροντα των φίλων χωρών.Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις όπως διαμορφώθηκαν μετά την έκδοση της τουρκικής navtex και τόνισε ότι ο ίδιος καταβάλλει όλες του τις δυνάμεις για να πετύχει έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων.Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό απειλές και εκβιασμούς.

Aύριο η συνάντηση με τον Αντικυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί απόψε από τη Μόσχα για την Αγία Πετρούπολη, όπου θα συνεχίσει τις επαφές του στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από τις 24 Φεβρουαρίου στη Ρωσική Ομοσπονδία, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αντρη Αναστασιάδη. Aύριο θα έχει συνάντηση με τον Αντικυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης κ. Alexander Govorunov και θα επισκεφθεί πολιτιστικά Μνημεία της πόλης. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα