Προεδρικές εκλογές Γαλλίας - Άνοιξαν οι κάλπες

Άρχισε στις 8 το πρωί τοπική ώρα (9 ώρα Κύπρου) η ψηφοφορία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Συνολικά 47,58 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σε 69.245 εκλογικά τμήματα καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων που προκρίθηκαν από τον πρώτο γύρο στα τέλη Απριλίου, τον 39χρονο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, επικεφαλής του νεοσυσταθέντος κινήματος En Marche! και τη 48χρονη Μαρίν Λε Πεν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ο

κ. Μακρόν προηγείτο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με 61,5%-63% στην πρόθεση ψήφου έναντι 37%-38,5% της αντιπάλου του. Κρίσιμο για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται το ποσοστό της αποχής, που οι δημοσκοπήσεις προσδιορίζουν γύρω στο 24%. Όσο υψηλότερη είναι η αποχή τόσο πιο ευνοημένη θεωρείται ότι θα είναι η Μαρίν Λε Πεν. Στελέχη του Εθνικού Μετώπου έχουν πει ότι ένα ποσοστό 40% θα ήταν «μεγάλη νίκη».

Στοιχεία για την προσέλευση στις κάλπες θα ανακοινωθούν στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα τοπική.

Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το βράδυ τοπική ώρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την ψηφοφορία στις μεγαλύτερες πόλεις να συνεχίζεται έως τις 8. Αμέσως μετά τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα θα μεταδώσουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων εξόδου (exit poll).

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα περισσότερα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας και στα προξενεία της βόρειας Αμερικής.

Αν και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Η αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων αναμένεται να γίνει την επόμενη Κυριακή, 14 Μαΐου.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα