Προεδρικές: «Δεύτερο γύρο μπορεί να συμβούν πολλά»

«Όλες οι δημοσκοπήσεις επικεντρώνονται στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ η δεύτερη Κυριακή είναι μια ξεχωριστή εκλογική αναμέτρηση και εκεί μπορεί να συμβούν πάρα πολλά», δήλωσε ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο.

«Για να είμαστε αξιόπιστοι, πρέπει να επισημάνουμε ότι η μάχη δεν τελειώνει στις 28 Ιανουαρίου, αλλά τη δεύτερη Κυριακή», είπε, προσθέτοντας «Θυμίζω το παράδειγμα του Γιώργου Βασιλείου, όπου υπήρξε μια σοβαρή ανατροπή το 1993. Ο κ. Βασιλείου ήταν

μπροστά περίπου 44% με 37%, με 27 χιλιάδες περίπου ψήφους. Ωστόσο, ο κ. Κληρίδης είχε λάβει την υποστήριξη του ΔΗΚΟ και υπήρξε μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων, κερδίζοντας τις εκλογές με 1000 ψήφους.

Όσον αφορά στη διαπίστωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων ότι κλείνει η ψαλίδα μεταξύ του υποψήφιου Νικόλα Παπαδόπουλου και του Σταύρου Μαλά, ο κ. Ορεινός είπε πως δεν θα ήταν επιστημονικά έγκυρο να προβεί σε οποιαδήποτε ασφαλή διαπίστωση και σύγκριση με ευρήματα άλλων εταιρειών. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως θα ήταν ορθότερο η σύγκριση να γίνει με τα ευρήματα της εταιρείας του. «Βλέπω όμως πολλά παράξενα πράγματα, που με προβληματίζουν. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να υπάρχει δημοσκόπηση από μια εταιρεία που να δείχνει διαφορά έξι μονάδων και την ίδια μέρα εφημερίδα να παρουσιάζει δημοσκόπηση με διαφορά μισής μονάδας. Κάποιος από τους δυο ή ψεύδεται ή κάνει λάθος. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», είπε.

Ο κ. Ορεινός επεσήμανε τη διαφορά της κρυφής ψήφου από της απόκρυψης ψήφου. «Η απόκρυψη ψήφου είναι απλά αυτοί που δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις, ενώ η κρυφή ψήφος είναι αυτή που λένε ότι θα ψηφίσουν τον α' υποψήφιο αλλά στο μυαλό τους έχουν τον β' υποψήφιο. Υπάρχουν και οι μετακινούμενοι ψηφοφόροι ενός κόμματος, που πάνε και ψηφίζουν άλλο. Κατά την άποψή μου, υπάρχει κρυφή ψήφος σε όλα τα κόμματα και ταυτόχρονα μετακίνηση σε όλα τα κόμματα. Επομένως, δεν θα έχουμε τεράστιες αποκλίσεις λόγω της κρυφής ψήφου».

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη μεγάλη δημοσκόπηση του Sigma θα προβληθεί στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μια, στις 16 Ιανουαρίου, όπου θα γίνει και εκτίμηση αποτελέσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα