Προδρόμου: Σημασία έχει ότι τίθεται επί τάπητος η ασφάλεια

«Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι ότι για πρώτη φορά τίθεται επί τάπητος το θέμα της Ασφάλειας με την προοπτική κατάργησης και των εγγυήσεων και η Τουρκία συμμετέχει σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, που έχει αποκλειστικά αυτό το αντικείμενο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθορίζει σήμερα τη σύνθεση της αποστολής, η οποία, με επικεφαλής τον πρέσβη κ. Αντρέα Μαυρογιάννη, θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην τεχνική σύνοδο της διεθνούς διάσκεψης, που θα γίνει την Τετάρτη στο

Μοντ Πελεράν, με σκοπό να επεξεργαστεί εισηγήσεις για μια συνολική πρόταση ασφάλειας για την Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη συμφωνία για Λύση. Προκειμένου να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και η όποια επικυριαρχία από τρίτα κράτη, να εξασφαλισθεί η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και να διασφαλισθεί ικανοποιητικά η εφαρμογή της συμφωνίας που θα εξευρεθεί», τονίζει.

«Όλη η Κύπρος είδε ότι επρόκειτο για μια Διεθνή Διάσκεψη στην οποία συμμετείχε η Κυπριακή Δημοκρατία, οι δυο κοινότητες της, η Τουρκία καθώς και οι άλλες δυο εγγυήτριες δυνάμεις. Ταυτόχρονα, μάλιστα, συμμετείχε και είχε ενεργό παρουσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, κυρίως, υπογραμμίζουμε ότι η ΕΕ συμμετέχει και στη διαβούλευση τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν. Όσοι λοιπόν επιμένουν ακόμη και τώρα να κάνουν λόγο για 5μερή, εξυπηρετούν μόνο λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και θα πρέπει να σταματήσουν να ισχυρίζονται ότι έχουν διασυνδεθεί το Εδαφικό με το κεφάλαιο της Ασφάλειας. Την Τετάρτη στο Μοντ Πελεράν δεν πρόκειται να συζητηθεί το Εδαφικό», αναφέρει.

Όπως επισημαίνει, μιλώντας για το Εδαφικό, «έχει μεγάλη σημασία ότι τώρα συζητούμε συγκεκριμένα και επί χάρτου για εδάφη τα οποία θα αποδώσει η Τουρκία και όπου θα επανεγκατασταθούν δεκάδες χιλιάδες προσφύγων μέσα στα όρια της ελληνοκυπριακής πολιτείας, (και βεβαίως εννοείται ότι την ίδια ώρα θα διασφαλίζεται και το ελεύθερο δικαίωμα εγκατάστασης στα όρια και της τ/κ πολιτείας). Μπορεί ο πρώτος χάρτης που κατατέθηκε να μην ικανοποιεί τα κριτήρια που πρέπει να ισχύσουν, όμως έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση μέσα από την οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε μια από τις κεντρικές εθνικές θέσεις μας».

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, προσθέτει, θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στις στρατηγικές επιδιώξεις μας και, αφού έχουμε δημιουργήσει την ευκαιρία, να διεκδικήσουμε τους εθνικούς στόχους μας, ανταποκρινόμενοι και στο κορυφαίο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια.

«Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δηλώσουμε «παρών» και να υπηρετήσουμε με συνέπεια τους μεγάλους στόχους μας και όχι να αποχωρούμε, όπως έγινε, από μιαν εκδήλωση των Η.Ε., όπου υπήρχε η ευκαιρία οι πολιτικοί αρχηγοί να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τον νέο γενικό γραμματέα των Η.Ε. ή να αντικρίσουν την τουρκική αντιπροσωπεία και να υποβάλουν άμεσα θέσεις και απόψεις», τονίζει.

Όπως υπογραμμίζει, «πρέπει ακόμα να αφήσουμε στην άκρη και την όποια φιλολογία για «νέα στρατηγική». Διότι εκείνοι που μιλούν τέτοιες ώρες για μιαν «άλλη στρατηγική», θα πρέπει, λαμβάνοντας υπόψη ότι αλλαγή στρατηγικής επιβάλλεται όταν αλλάζει ο στόχος, να διευκρινίσουν και ποιος είναι ο νέος στόχος τους. Έχει αλλάξει ο στόχος για μια συμφωνία για ΔΔΟ; Το παράδοξο είναι πως κάποια κόμματα, ενώ διεκδικούν λύση ΔΔΟ με το σωστό περιεχόμενο, όπως το ΔΗΚΟ, θέλουν ταυτόγχρονα να βρίσκονται σε συμπαράταξη με πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες απορρίπτουν την ΔΔΟ. Δικαίωμά τους, βεβαίως, αλλά αυτού του τύπου πολιτικές, δημιουργούν σύγχυση ως προς τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις. Στους ίδιους, όμως, εναπόκειται να ξεκαθαρίσουν τη σύγχυση που δημιουργούν με αυτό τον τρόπο».

Τέλος, ο κ. Προδρόμου, λέει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να κάνουμε κοινή προσπάθεια και να στηρίξουμε την εθνική διεκδίκηση του Προέδρου Αναστασιάδη για μια συμφωνία χωρίς ξένους στρατούς και επικυριαρχία τρίτων κρατών μέσω εγγυήσεων, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπου θα αποκατασταθεί και μεγάλο μέρος από τα εδάφη που κατακτήθηκαν το 1974».

Keywords
Τυχαία Θέματα