Πρ. ΕΤΑΑ:Ιστορική η Ετήσια Συνέλευση της Τράπεζας στην Κύπρο

Ιστορική χαρακτήρισε την Ετήσια Συνέλευση στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) Σούμα Τσακραμπάρτι, τόσο λόγω του αντίκτυπου που είχαν οι επενδύσεις της Τράπεζας στην Κύπρο

όσο και λόγω της σημαντικότητας που αποδίδει στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Μιλώντας κατά την εναρκτήρια σύνοδο του Συμβουλίου των Διοικητών της Τράπεζας στη Λευκωσία, δήλωσε ότι η Τράπεζα συνεδριάζει στην Κύπρο, ακριβώς στο μέσο της προσωρινής εντολής που οι Διοικητές έδωσαν στην ΕΤΑΑ για να εργαστεί στην Κύπρο.

"Είμαστε υπερήφανοι για τον αντίκτυπο που είχαν οι επενδύσεις μας στην Κύπρο, αξίας άνω των € 220 εκατ.", ανέφερε.

Όπως εξήγησε, η Τράπεζα συμμετείχε στην αναδιάρθρωση κεφαλαίων των δύο μεγαλύτερων τοπικών ιδιωτικών τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, αποκτώντας το 5% των μετοχών τους, βοηθώντας στην επιχειρησιακή τους αναδιάρθρωση, στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και στην εφαρμογή στρατηγικής για τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια δανείων.

Είπε, επίσης, ότι η Τράπεζα ξεκίνησε το πρόγραμμα χρηματοδότησης του εμπορίου στην Κύπρο το 2015. Μέχρι το 2016, πρόσθεσε, η Κύπρος ήταν η τρίτη πιο ενεργός χώρα χρηματοδότησης των συναλλαγών, διευκολύνοντας σχεδόν 180 συναλλαγές αξίας περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του εμπορίου με 24 χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Ανέφερε, ακόμα, ότι αυτές οι συναλλαγές υπήρξαν επίσης ένα σημείο αναφοράς για την ποιότητά τους. Όπως είπε, για τα τελευταία δύο χρόνια, η συμφωνία της χρονιάς για το πρόγραμμα χρηματοδότησης εμπορίου αφορούσε την Κύπρο. Το περασμένο έτος, για την εξαγωγή κατασκευαστικών υπηρεσιών από την Κύπρο στην Αίγυπτο, και φέτος, για την εισαγωγή μιας πλωτής αποβάθρας από την Ουκρανία στην Κύπρο.

Η ΕΤΑΑ, συνέχισε, έχει χρηματοδοτήσει την επέκταση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας στο νησί κατά περίπου 20%, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού στην Κύπρο μέχρι σήμερα, που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη.

"Αυτός ο αντίκτυπος δεν θα ήταν ποτέ εφικτός χωρίς την αφοσίωση, την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητα των κυπριακών αρχών και του ιδιωτικού τομέα. Αυτή η ετήσια συνάντηση μας δίνει επομένως την ευκαιρία να επαινέσουμε την Κύπρο για την επιτυχία της στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και στην επιστροφή στην πορεία της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΑΑ.

Τόνισε, επίσης, ότι αυτή είναι και η πρώτη φορά που πραγματοποιείται Ετήσια Συνέλευση στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μια σημαντική πύλη σε αυτή τη νέα περιοχή δραστηριοτήτων της ΕΤΑΑ και υπογράμμισε την ενθουσιώδη δέσμευση της Τράπεζας «σε αυτό το δυναμικό και διαφορετικό κομμάτι του κόσμου».

Ισχυρή υποστήριξη ΕΤΑΑ στην επανένωση της Κύπρου
--------------------------------------------------
Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΑ τόνισε παράλληλα την υποστήριξη της Τράπεζας στην ενοποίηση της Κύπρου.

Όπως δήλωσε, η Τράπεζα εργάστηκε σκληρά για να εκπληρώσει την εντολή που της έδωσαν οι Διοικητές, για να παραδώσει έργα σε όλο το νησί, προς όφελος τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΤΑΑ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση των προσπαθειών προς την ενοποίηση της Κύπρου.

"Είμαι επίσης βέβαιος, ότι οι μέτοχοί μας θα υποστηρίξουν έντονα την οικονομία μιας ενωμένης Κύπρου εάν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επανένωση είναι επιτυχημένες, όπως όλοι πρέπει να ελπίζουμε", ανέφερε, επισημαίνοντας ότι μια ενωμένη Κύπρος θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μετάβασης και θα έχει ανάγκες χρηματοδότησης διαφορετικές από τις σημερινές.

"Αλλά αυτά θα αντισταθμιστούν περισσότερο από τις συναρπαστικές νέες ευκαιρίες και την επακόλουθη ώθηση στην περιφερειακή σταθερότητα", πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι η συνάντηση στην Κύπρο είναι ιστορική, λόγω του γεγονότος ότι γίνεται σε μια χώρα στην οποία η Τράπεζα επενδύει μόνο για τρία χρόνια, κάτι που αποδεικνύει την ικανότητα της ΕΤΑΑ να εμπνέει, να ανταποκρίνεται γρήγορα και να παραδίδει αποτελέσματα.

«Μόνο μια πραγματικά ισχυρή και επιτυχημένη Τράπεζα θα μπορούσε να πετύχει τα επιτεύγματά μας στην Κύπρο, στο σύντομο χρονικό διάστημα που δραστηριοποιούμαστε εδώ», είπε.

Αναφερόμενος στο όραμά του για την Τράπεζα, ο κ. Τσάκραμπαρτι είπε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερος αντίκτυπος, να βελτιώσει την οικονομική βιωσιμότητά της και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της.


Σημείωσε, επίσης, ότι το 2016 η ΕΤΑΑ κατέγραψε ρεκόρ επενδύσεων, παρέχοντας χρηματοδότηση ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έργα που συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών οικονομιών αγοράς.

Αναφέρθηκε επιπλέον και στα επενδυτικά κριτήρια της ΕΤΑΑ, τα οποία στοχεύουν να βοηθήσουν τις οικονομίες να γίνουν όχι μόνο πιο ανταγωνιστικές, αλλά και με καλύτερη διακυβέρνηση, πιο πράσινες, πιο περιεκτικές, πιο ανθεκτικές και πιο ολοκληρωμένες.

Τόνισε ακόμα ότι η Τράπεζα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη σημαντική οικονομική της δύναμη, προϋπόθεση για την επίτευξη σημαντικού μεταβατικού αντίκτυπου. "Πράγματι, τα καθαρά μας κέρδη ύψους 1 δις ευρώ πέρυσι, περίπου 25% αύξηση από το 2015, αποδεικνύουν τη δύναμή μας σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε.

«Και αυτή η ευχάριστη τάση συνεχίζεται με τα κέρδη μας να αυξάνονται ακόμη πιο έντονα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης επαναβεβαιώνουν διαρκώς την κορυφαία αξιολόγηση της τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα