Πως σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος τη νίκη Μακρόν

« Νίκησε η Ευρώπη», « Η ακροδεξιά δεν τα κατάφερε», «Οι Γάλλοι προτίμησαν Μακρόν», «Ανακούφιση στην Ευρώπη». Με τους τίτλους αυτούς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την εκλογή χθες βράδι του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

«Νίκη Μακρόν- ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας» γράφουν τόσο η Hurriyet, όσο και η Sabah,

ενώ η Hurriyet σχολιάζει το μεγάλο ποσοστό, 66,1%, το οποίο απέσπασε ο Μακρόν.
Η Hurriyet κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις Μακρόν μετά τα τελικά αποτελέσματα: «Νίκησε η Ευρώπη»- «Θα σας προστατέψω από οποιονδήποτε κίνδυνο», ενώ στέκεται και στο γεγονός οτι η νίκη Μακρόν ανακούφισε την Ευρώπη η οποία έτρεμε στο ενδεχόμενο μίας νίκης Λεπέν.

«Η Γαλλία έκανε ιστορική επιλογή εκλέγοντας τον νεότερο πρόεδρό της», γράφει η Sabah και προσθέτει:« Η νίκη Μακρόν είναι η νίκη της Ευρώπης». Η Sabah υποστηρίζει ότι τώρα η Λεπέν στοχεύει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου καθώς με το 34,5% πλέον των ψήφων που απέσπασε, κατέστησε το κόμμα της μία υπολογίσιμη αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα παραθέτει και δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών στις οποίες εκφράζεται η ανακούφισή τους για την νίκη Μακρόν και τον αποκλεισμό της Λεπέν. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε την νίκη Μακρόν νίκη μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης, καθώς και νίκη της γαλλο-γερμανικής φιλίας.

Στις προτεραιότητες του νέου προέδρου όσον αφορά την οικονομία, την άμυνα, την παιδεία, την μετανάστευση και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρεται από την πλευρά της η εφημερίδα Vatan. Αναφέρεται επίσης και στην τακτική που θα ακολουθήσει τώρα ο Μακρόν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, απέναντί σε μία «ενισχυμένη» Λεπέν.
« Η Ευρώπη γιορτάζει» γράφει η αντιπολιτευόμενη Cumhurriyet. Η τουρκική εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό του Μακρόν, στο νέον της ηλικίας του, στο σκάνδαλο με την σύζυγό του Φιγιόν εξαιτίας του οποίου το άλλοτε φαβορί βγήκε εκτός πορείας. Κάνει δε αναφορά και στις δηλώσεις του Μακρόν το 2015 για τις βάναυσες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Τέλος στην ηλεκτρονική της σελίδα η Habertürk γράφει οτι «Νίκησε η Ευρώπη κι έχασε το Frexit». Σε άρθρο της υποστηρίζει οτι μεγάλο ρόλο στην ψήφο των Γάλλων υπέρ του Μακρόν έπαιξε και η πρόσφατη δημοσκόπηση στην Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία, το μεγαλύτερο ποσοστό των Βρετανών μετάνιωσε για το Brexit.

Πηγή:Hurriyet, Sabah, Cumhurriyet, Haberturk,Vatan, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα