Πώς ψήφισαν οι οπαδοί των κομμάτων στη Λεμεσό

Η μεγάλη νίκη του Νίκου Νικολαΐδη στη Λεμεσό, μετά από μια πολύ σκληρή μάχη η οποία κρίθηκε κυριολεκτικά στις τελευταίες ψήφους, έφερε την ανατροπή και στο πολιτικό σκηνικό της πόλης, αλλάζοντας ισορροπίες και προοπτικές.

Ο επί δύο πενταετίες δήμαρχος Αντρέας Χρίστου, έχοντας τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, την ώρα που ο «αποστάτης» της ΕΔΕΚ

Νίκος Νικλαΐδης, ο οποίος υπήρξε προσωπική επιλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου, κατάφερε να κατακτήσει τον δημαρχιακό θώκο.

Σε κομματικό επίπεδο, το ΑΚΕΛ απώλεσε ένα μεγάλο προπύργιο, καθώς είχε καταφέρει μέσω των «εκλεκτών» του δημάρχων, να έχει τον πρώτο λόγο στην πόλη για τουλάχιστον 20 χρόνια, τόσο με τον Ανδρέα Χρίστου, όσο και με τον προκάτοχό του Δημήτρη Κοντίδης.

Έτσι, επτά μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου κι ενώ οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν μετρήσει τις δυνάμεις τους εντός Βουλής, οι σημερινές δημοτικές εκλογές ήρθαν να «σφυγμομετρήσουν» εκ νέου την πολιτική επιρροή των κομμάτων.

Ο τοπικός χαρακτήρας των εκλογών, ναι μεν δυσκολεύει κάπως τη ικανότητα των κομμάτων να αποκομίσουν σαφή εικόνα για την άμεση επιρροή τους στην κοινωνία, ωστόσο προσφέρει μια καλή αίσθηση για το μέγεθος της συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, στην εκπνοή του 2016.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων κατήλθαν στην εκλογική αρένα ως ανεξάρτητοι και χωρίς το επίσημο «χρίσμα» κάποιου κόμματος, οι οκτώ της Βουλής των Αντιπροσώπων «ζύγισαν» τις δυνάμεις τους, με φόντο τις κρίσιμες ώρες στο Κυπριακό, την κατάσταση της Οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή, τη γενικότερη εικόνα της διακυβέρνησης, αλλά κυρίως έχοντας κατά νου τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, εκείνο που χοντρικά ονοματίζουμε ως «πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πολίτες» από τους ίδιους.

Συνυπολογίζοντας, δε, τα υψηλά ποσοστά αποχής, που στη Λεμεσό ξεπέρασαν το 51%, τα κόμματα έχουν κάθε λόγο να προβληματιστούν με την εικόνα που εκπέμπουν προς την κοινωνία και να αναθεωρήσουν -άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο- την πολιτική τους.

Ως εκ του αποτελέσματος, οι ψηφοφόροι των κομμάτων, με βάση το τι ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές τον Μάιο 2016, μοίρασαν τις ψήφους τους, ως εξής:

Όπως φαίνεται και από το παραπάνω γράφημα, τη μεγαλύτερη συσπείρωση έδειξαν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, στηρίζοντας σε ποστό 88% τον εκλεκτό του κόμματός τους, ενώ ακολούθησαν οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ, δίνοντας ψήφο στο Νίκο Νικολαΐδη, σε ποσοστό 76%.

Οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ ακολούθησαν την εντολή του κόμματος σε ποσοστό 57%, ενώ μοιρασμένοι εμφανίστηκαν οι οπαδοί της ΕΔΕΚ οι οποίοι έκλιναν περισσότερο προς τον "αποστάτη" Νικολαΐδη με ποσοστό 47%, δίνοντας στον Αντρέα Χρίστου ένα 41%.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα