«Πόρτα» Ανωτάτου στον Μαληκκίδη για μείωση ποινής

Μη αποδεκτή έκανε την έφεση του Ευτύχιου Μαληκκίδη το Ανώτατο Δικαστήριο, για μείωση της ποινής του.

«Η Πολιτεία εμπιστεύτηκε στον εφεσείοντα μια υψηλή θέση, με τα ανάλογα ωφελήματα που τη συνοδεύει. Με την ανάληψη όμως των καθηκόντων του, από υπηρέτης και φύλακας των συμφερόντων του Δημοσίου, ενεπλάκη στον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και αξιώνοντας και λαμβάνοντας μεγάλα ποσά καταχράστηκε κατά τον χείριστο τρόπο τη θέση του.

Με όλες τις αυτονόητες επιπτώσεις όχι μόνο στα οικονομικά του Δήμου Πάφου, που από τη φύση της θέσης του όφειλε να προστατεύει, αλλά και στην

εν γένει εμπιστοσύνη του πολίτη έναντι των δημοσίων προσώπων την οποία καίρια έπληξε», σημειώνεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Μαληκκίδης, θεωρεί την ποινή των 6 χρόνων που του επιβλήθηκε στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων εσφαλμένη για λόγους αρχής, έκδηλα υπερβολική και προϊόν εσφαλμένης καθοδήγησης του Κακουργιοδικείου από την Ανδρονίκου ν. Δημοκρατίας (2008) 2 Α.Α.Δ. 486 η οποία, όπως διατείνεται, δεν αποτελεί έγκυρο δίκαιο (good law).

Ο Μαληκκίδης, μαζί με τον τέως Δήμαρχο Πάφου και άλλους τέσσερις κατηγορήθηκαν για οικονομικές ατασθαλίες στα έργα του Συμβουλίου Αποχετεύσεως. Συγκεντρωτικά, ο Μαληκκίδης, αποκόμισε για ίδιον προσωπικό όφελος τα πιο πάνω ποσά και ποσό των €498.000 (167η κατηγορία), για την οποία όπως έχει σημειωθεί του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 ετών.

Όπως σημειώνει στην Απόφασή του το Ανώτατο, ο Νομοθέτης διακρίνει από απόψεως σοβαρότητας τα δύο αδικήματα, καθορίζοντας για το γενεσιουργό, που αφορά παράνομη κτήση περιουσίας, ανώτατο όριο ποινής τα 5 έτη φυλάκισης και για το δεύτερο, που αφορά τη διαχείριση του προϊόντος της παρανομίας, τα 14 έτη φυλάκισης.

Έχοντας δε υπόψη ότι η νομολογία δεν έχει καθιερώσει νομική αρχή ότι είναι αντινομικό ή παράλογο να επιβάλλεται μεγαλύτερη ποινή στο δεύτερο, διακεκριμένο νομοθετικά από το πρώτο αδίκημα, έχουμε τη γνώμη πως το Κακουργιοδικείο δεν υπέπεσε επί του θέματος σε σφάλμα αρχής.

Σε ό,τι αφορά ακόμη την οικογενειακή κατάσταση του Μαληκκίδη, και τα οικογενειακά του προβλήματα, αλλά και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, το Ανώτατο σημειώνει ότι έδωσε τη δέουσα σημασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα