Πολυμερής συζήτηση μέχρι να υπάρξει συμφωνία

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΧΩΡΙΣ… ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΪΝΤΕ

Κατά τη συνάντηση Κοτζιά - Έιντε, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, παρουσιάστηκαν εκατέρωθεν απόψεις και ιδέες και συζητήθηκαν τρόποι και όροι αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργησης του καθεστώτος εγγυήσεων

Ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έχει ενημερωθεί για τον φάκελο του Κυπριακού

Ένας λαλίστατος Έιντε εμφανίστηκε μετά το πέρας της δίωρης

συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, δίνοντας πολλές «καυτές» ειδήσεις, ενώ νωρίτερα είχε δει και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα.

Διεθνή Διάσκεψη… μέχρι να συμφωνήσουμε

Σε δηλώσεις του ο κ. Έιντε ανέφερε:

· Θα ήταν υγιές οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα και Τουρκία) να έχουν άμεση επαφή σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

· Δεν νομίζω ότι στόχος πρέπει να είναι η επίλυση όλων των ζητημάτων, αλλά να υπάρξει καλύτερη κατανόηση τού τι έχουμε να κάνουμε και πώς πρέπει να δουλέψουμε και τι μπορεί να επιτευχθεί στη Διάσκεψη.

· Μετά τις 12 Ιανουαρίου, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Ε.Ε. και αν χρειαστεί κάποια άλλα μέρη, θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη αυτή.

· Γνωστοποιήσαμε μια ημερομηνία για τη Διάσκεψη, αλλά δεν καθορίσαμε πότε θα τελειώσει. Είναι στην ίδια τη φύση των Διασκέψεων, αν χρειαστεί, να μπορεί να γίνει μια διακοπή ή μια παύση και μετά να επανέλθουμε. Θα πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό αλλά ταυτόχρονα να πάρει και όσο χρόνο χρειάζεται. Γιατί δεν θέλουμε να φτάσουμε σε μια αδιέξοδη κατάσταση αλλά να λύσουμε το πρόβλημα και να διευκολύνουμε τη λύση και όχι μια νέα, «παγωμένη» σύγκρουση».

Οι συναντήσεις Ελλάδας - Τουρκίας

· Μια τέτοια συνάντηση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα πρέπει να γίνει πριν από τις 12 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχει ημερομηνία αυτήν τη στιγμή. Είναι περισσότερο τεχνικό το ζήτημα. Γιατί ψάχνουν μια ημερομηνία που θα είναι και οι δύο πλευρές στην ίδια χώρα, ίσως σε μια τρίτη χώρα, κάτι που θα ήταν αρκετά βοηθητικό.

· Όταν μιλάμε για μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν θα είναι η μοναδική συνάντηση που θα γίνει για το θέμα αυτό.

· Είναι σίγουρο ότι η Βρετανία επίσης συνομιλεί και με την Ελλάδα και με την Τουρκία και η Τουρκία με την Ελλάδα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά έχουν τακτικές επαφές. Δεν μιλάμε για μια επίσημη Διάσκεψη, αλλά για μια διμερή συνάντηση.

Οι εγγυήσεις

Ο κ. Έιντε είπε: «Τώρα είμαστε στη φάση που χρειαζόμαστε να καταλάβουμε πώς θα χειριστούμε τα πιο σοβαρά θέματα, που είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Εδώ προς το παρόν οι απόψεις των δύο εγγυητριών δυνάμεων διίστανται πολύ μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα ήθελε να δει το τέλος του συστήματος των εγγυήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή το 1960, ενώ η Τουρκία επί της αρχής θέλει να συνεχίσει αυτό το καθεστώς».

«Συγκινήθηκα»

O Ειδικός Απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ εξήγησε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ήρθε στην Αθήνα ήταν να ενημερώσει την ελληνική Κυβέρνηση για την εξέλιξη αυτή, κάτι που θα κάνει αμέσως μετά στην Άγκυρα. «Ήταν μία πολύ συγκινητική στιγμή χθες να βλέπω πως αυτοί οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, ήταν εμφανώς πολύ χαρούμενοι που μπορούσαν να προχωρήσουν παραπέρα γιατί είναι τόσο δεσμευμένοι στο να βρουν μία λύση μετά από 42 χρόνια διαίρεσης του νησιού. Φυσικά γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα προς επίλυση και κανένας δεν θεωρεί ότι θα είναι εύκολο, όμως η στρατηγική προσέγγιση σε όλα αυτά τα ζητήματα που έχουμε ήδη συζητήσει είναι τόσο μεγάλη, ώστε τα εκκρεμή ζητήματα θα λυθούν. Εγώ το πιστεύω αυτό και το πιστεύουν και αυτοί».

«Μιλώ δύο φορές την εβδομάδα με τον Κοτζιά»

Ο κ. Έιντε είπε ότι θα έχει καλύτερη εικόνα όταν θα πάει στην Άγκυρα, εκφράζοντας την άποψη ότι «το μεγαλύτερο μέρος της δικής μου και της δικής μας δουλειάς στις συνομιλίες του επόμενου μήνα θα αφορά περισσότερο αυτό το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είναι ακανθώδες αλλά θα πρέπει να το λύσουμε προκειμένου να επιτρέψουμε στους φίλους μας στην Κύπρο να είναι σε θέση να επανενωθούν».

Επισήμανε δε ότι θα είναι σε στενή επαφή με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, μολονότι είναι ήδη πολύ στενή όπως τόνισε η συνεργασία καθώς επικοινωνούν τηλεφωνικώς δύο φορές την εβδομάδα έτσι και αλλιώς.

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων πλησιάζει

Το σκηνικό που υπάρχει γύρω από το κεφάλαιο της ασφάλειας παρουσίασε από την Αθήνα ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό υποστήριξε ότι υπάρχουν στο τραπέζι πολλές προτάσεις για το ζήτημα, όπως αυτή του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά για το σύμφωνο φιλίας της Ενωμένης Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Όπως είπε, στο πλαίσιο των συζητήσεων Αθηνών - Άγκυρας κανείς δεν περιμένει ότι θα ολοκληρώσουν αυτές τις συζητήσεις για το ζήτημα των εγγυήσεων, γιατί τα τελικά συμπεράσματα από τις συζητήσεις τους θα πρέπει να ολοκληρωθούν στη Διεθνή διάσκεψη, διότι για την Κύπρο το ζήτημα της ασφάλειας είναι θέμα που έχει να κάνει και με άλλα ζητήματα.

«Αυτό που συζήτησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και θα συζητήσω και στην Άγκυρα είναι πώς θα βρούμε έναν τρόπον τινά συμβιβασμό για μια μεταβατική διαδικασία, ώστε να προχωρήσουμε σ’ ένα νέο σύστημα που δεν θα εξαρτάται από την παρούσα κατάσταση», είπε αρχικά ο Έσπεν Μπαθ Έιντε. Επεσήμανε δε ότι δεν έχει ακόμη όλες τις απαντήσεις γι' αυτό.

Στο ίδιο μοτίβο

Την ίδια ώρα πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφεραν ότι υπάρχουν 40 περίπου μέρες για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στις συνομιλίες, λέγοντας ότι θα ξεκινήσουν και συζητήσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, ώστε να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα στην πολυμερή. Πάντως γι' ακόμη μια φορά τονίστηκε ότι η Ελλάδα συζητάει μόνο τα συγκεκριμένα θέματα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαιρέτισε μεν την επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, ωστόσο γι' ακόμη μια φορά ανέφερε ότι θα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκλιση και στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στο οποίο εμπλέκεται και για το οποίο έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφείς τις θέσεις της.

Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών με την ανάληψη Γκουτιέρες

Ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έχει ενημερωθεί για τον φάκελο του Κυπριακού, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, ωστόσο ενδιαφέρον προκαλούν οι αναφορές του για πιθανές αλλαγές που μπορεί να αγγίξουν μέχρι και τον κ. Έιντε. «Σε σχέση με το ποιος θα παραμείνει στα καθήκοντά του με τη νέα διοίκηση, αυτή η ερώτηση πρέπει να τεθεί στην επερχόμενη ομάδα. Είναι λίγο πρόωρο να πει κανείς τι θα κάνει ο νέος Γ.Γ. Είναι μέρος του μεταβατικού σχεδιασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ.Γ. Μπαν Κι-Μουν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται κάτι να πάει άσχημα (no ball is going to be dropped) στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Προφανώς καλωσορίζει σθεναρά τα πολύ θετικά νέα που ακούμε για την Κύπρο, ότι οι δύο ηγέτες προτίθενται να επιστρέψουν στη Γενεύη. Είναι θέμα το οποίο ο κ. Μπαν παρακολουθεί πολύ στενά. Είναι αναμεμειγμένος, πήγε στο Μον Πελεράν και είμαστε ευτυχείς που είδαμε αυτήν την τελευταία εξέλιξη».

Ικανοποίηση Βρετανίας και ΗΠΑ

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ικανοποίηση για την επανάληψη των συνομιλιών και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις προσπάθειες των ηγετών να φτάσουν σε συνολική διευθέτηση.

Στο Twitter, χθες το απόγευμα ο Μπόρις Τζόνσον σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι είδε από πρώτο χέρι «την ηγεσία και το όραμά τους» κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία μέσα στην εβδομάδα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί στο κυπριακό πρόβλημα», συμπλήρωσε ο Βρετανός Υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα