Πόλεμος ΑΚΕΛ - Προεδρικού για το Crans-Montana

Στην ακίδα του στοχάστρου του ΑΚΕΛ βάζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά.

Οι αναφορές του Άντρου Κυπριανού στο Κρατικό Ραδιόφωνο έφεραν την αντίδραση της κυβέρνησης, ενώ στην αντιπαράθεση εισήλθε και ο ΔΗΣΥ.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανο «δεν πήγαμε εκεί με προτεραιότητα ν' ασχοληθούμε με τη λύση στο κυπριακό. Πήγαμε εκεί με

προτεραιότητα να παίξουμε το παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών. Αυτή είναι η δική μου η αίσθηση από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι εύκολο εμείς να επιρρίπτουμε ευθύνες στην τουρκική πλευρά και συμφωνώ, ότι την ευθύνη, την κύρια, για το αδιέξοδο την έχει η τουρκική πλευρά.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι είναι λυπηρό που χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων κάποιοι υιοθετούν θέσεις, οι οποίες μπορεί αναίτια να οδηγήσουν τρίτους στην απόδοση ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε «διερωτάται κανείς γιατί το ΑΚΕΛ προσποιείται ότι δεν έχει αντιληφθεί τι προσπάθησε να κάνει η Τουρκία στο Κραν Μοντανά. Πώς μπορεί να προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τα όσα ο τελευταίος κατέθεσε, σήμερα, στη Βουλή των Ελλήνων.

Εν τω μεταξύ, το ΑΚΕΛ επανήλθε το απόγευμα με νέες κατηγορίες. Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, «ο κ. Αναστασιάδης και οι κυβερνώντες, όταν ήταν αντιπολίτευση, χίλιες φορές έδωσαν όπλα σε τρίτους να κατηγορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αυτοφιμωθεί.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του για τους πεσόντες στο Μαρί, ο Νίκος Αναστασιάδης, επέρριψε έκ νέου την ευθύνη για το ναυάγιο στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας.

«Ανεξαρτήτως όμως της κατάληξης που είχε η Διάσκεψη, η δική μας πλευρά θα συνεχίσει τον αγώνα και τις προσπάθειες, ούτως ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα τερματίζουν την απαράδεκτη κατοχή και θα επανενώνουν την πατρίδα μας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για πραγματικότητες, τις οποίες είτε αρνείται, είτε αδυνατεί να κατανοήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την πενταμερή στο Κραν Μοντανά ως μια παταγώδη αποτυχία, αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αφενός η Τουρκία εξασφάλισε τις νέες επικίνδυνες υποχωρήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας και αφετέρου πέτυχε το επιδιωκόμενο απ' αυτήν αδιέξοδο, χωρίς να της χρεωθεί οποιαδήποτε ευθύνη.

Από πλευράς ΔΗΚΟ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Άθβς Αντωνιάδης δήλωσε ότι «όχι μόνο δεν απέσυρε τις επικίνδυνες υποχωρήσεις του, αλλά επιμένει σε αυτές, δηλώνοντας ότι παραμένουν στο τραπέζι αν η Τουρκία εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομολόγησε ότι ξεγελάστηκε από την Τουρκία και από κύκλους που δεν κατονόμασε, οι οποίοι όπως είπε επέμεναν ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να κάνει θετική κίνηση. Τα έδωσε όλα για να αγοράσει ελπίδα.

Την ίδια ώρα, για εγκλωβισμό σ' ένα εσφαλμένο πλαίσιο δήθεν λύσης, κάνει λόγο το ΕΛΑΜ.

«Είτε θέλουν κάποιοι να το παραδεχθούν, είτε όχι, μόνο το Ενιαίο Κράτος μπορεί να είναι βιώσιμο, λειτουργικό και εφαρμόσιμο», αναφέρει και καλεί, την ίδια ώρα, την κυβέρνηση να ενταφιάσει την αδιέξοδη, όπως αναφέρει, Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα