Ποιοι και πότε θα λάβουν δωρεάν μετοχές του Συνεργατισμού

Στην απόφαση να παραχωρήσει δωρεάν στους πελάτες του Συνεργατισμού το 25% των μετοχών που κατέχει στην κυριότητά του, προχώρησε το κράτος.

Οι μετοχές θα διατεθούν σε 300.000 καταθέτες και 65.000 συνετούς δανειολήπτες, δίνοντας έτσι γερή ώθηση στην πορεία του Συνεργατισμού προς το Χρηματιστήριο Αξιών, καθώς οι αλλαγές στην μετοχική σύνθεση θα θέσουν επιπλέον τις βάσεις για προσέλκυση νέων θεσμικών και στρατηγικών επενδυτών.

Η συγκεκριμένη απόφαση εγκρίθηκε από το κυβερνητικό σχήμα

στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με την πρόταση που καταθέτει η Κυβέρνηση, παραχωρούνται 4.128 μετοχές ονομαστικής αξίας €0,28 σε φυσικά πρόσωπα, των οποίων οι καταθέσεις συνολικά ανέρχονται κοντά στα €10,3 δισ. και δάνεια €3,6 δισ.

Οι εν λόγω μετοχές αποτελούν το 25% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το κράτος, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε €1.509.030.228 και θα μοιραστούν σε 365.577 πελάτες, εκ των οποίων οι 65.330 πληρώνουν κανονικά τη δόση των δανείων τους.

Έτσι, θα επωφεληθούν 300.247 πελάτες, ενώ 11.300 δανειολήπτες θα λάβουν επιστροφή €111 εκ. από παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις που συνέβησαν στο παρελθόν.

Η εν λόγω κίνηση περιλαμβάνεται σε μια σειρά πράξεων που έχει προγραμματίσει να κάνει κράτος, προκειμένου να αποσυρθεί σταδιακά από τη μετοχική σύνθεση του Συνεργατισμού, στην οποία είναι σχεδόν απόλυτος κυρίαρχος.

Τρεις είναι οι φάσεις της εξόδου:

1. Τον Σεπτέμβριο του 2017 θα εισαχθούν στο ΧΑΚ μετοχές με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αξίας τουλάχιστον στο 25% επί του κεφαλαίου. Εδώ εντάσσεται και η δωρεάν παραχώρηση μετοχών, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Οι δικαιούχοι θα έχουν το δικαίωμα να δεχτούν ή να απορρίψουν τις μετοχές, η τιμή των οποίων θα οριστεί βάση της δημόσιας εγγραφής.

2. Το κράτος θα διαθέσει στην αγορά μέχρι τον Ιούνιο του 2018 άλλο ένα 25% των μετοχών του

3. Μέχρι τον Ιούνιο του 2019. θα διαθέσει άλλο ένα μέρος των μετοχών του, μέχρι οι στρατηγικοί επενδυτές να έχουν αποκτήσει το 50%.

Ποια τα κριτήρια
Οι μετοχές θα παραχωρηθούν δωρεάν από το κράτος, βάσει κριτηρίων.

Οι δικαιούχοι είναι αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα, ενώ ως ελάχιστο όριο κατάθεσης ή πιστωτικής διευκόλυνσης, ορίζεται το ποσό των €2.000, με ημερομηνία αναφοράς τις 31 Μαρτίου 2017.

Ως «ενήμερες πιστωτικές διευκολύνσεις» ορίζονται όλα τα χρεωστικά υπόλοιπα δανείων, τρεχούμενων λογαριασμών και πιστωτικών καρτών, στις 31 Μαρτίου 2017, ενώ τις συνυπολογίζονται τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών καθώς και τα πιστωτικά υπόλοιπα των τρεχούμενων λογαριασμών, την ίδια ημερομηνία.

Όσον αφορά στους πελάτες που έχουν ενήμερες πλην μη εξυπηρετούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις, για την κατανομή των μετοχών θα ληφθούν υπόψη μόνο οι ενήμερες πιστωτικές διευκολύνσεις, ενώ τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην περίπτωση ατομικών λογαριασμών, θα υπολογίζονται σωρευτικά ανά πελάτη.
Σχετικά με τις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών, η αξιολόγησή τους θα γίνεται σε ατομική βάση, ενώ δεν θα συνυπολογίζονται σε δικαίωμα που προκύπτει από ατομικούς λογαριασμούς. Στην περίπτωση κοινών λογαριασμών με τους ίδιους δικαιούχους θα υπολογίζονται σωρευτικά εντός του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα.

Τι λένε Υπουργείο και Συνεργατισμός

Μιλώντας στο SigmaLive, ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη με την ιδιότητα του μεγαλομέτοχου του Συνεργατισμού, ενώ έχει ήδη ληφθεί η έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

Από την πλευρά τους, πηγές του Συνεργατισμού που βρίσκονται κοντά στη λήψη αποφάσεων, αναφέρουν ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανοίγει ξεκάθαρα το δρόμο για την κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια των περασμένων μηνών, δεν ήταν λίγες οι φορές που, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, είχαν δηλώσει ότι στόχος είναι ο Συνεργατισμός να επιστρέψει «σε λαϊκή βάση».

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα