Ποια είναι η επόμενη μέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων δρομολογείται μετά την ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Συγκεκριμένα, βαλίτσες για Κύπρο ετοιμάζουν οι τεχνοκράτες των κλιμακίων της Τρόϊκας, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου και την εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων.

Έγκυρη πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε στο Σίγμα ότι πιθανότερες

ημερομηνίες καθόδου των τροϊκανών στο νησί για συμπλήρωση πλήρους αξιολόγησης της μνημονιακής πορείας της Κύπρου είναι η 27η και η 28η του τρέχοντος μηνός.

Ουσιαστικά αναμένεται η εκταμίευση της προηγούμενης δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία δεν αποδεσμεύθηκε λόγω της εκκρεμότητας στον νόμο των εκποιήσεων.

Πέραν τούτου, εάν η επερχόμενη αξιολόγηση της τρόϊκας είναι θετική, τότε το Eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση νέας δόσης. Στον ορίζοντα βρίσκεται και η αξιοποίηση από την Κύπρο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο ήδη έχει ενεργοποιηθεί.

Δυνητικά, εκτιμάται ότι η Κύπρος μπορεί να αντλήσει από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων έως και 500 εκατομμύρια ευρώ. Προϋπόθεση για να αποκτήσει η χώρα μας πρόσβαση στο πρόγραμμα είναι η ύπαρξη θετικής αξιολόγησης από την τρόϊκα.

Είναι βεβαίως και το θέμα της εξόδου στις διεθνείς αγορές. Εκτιμάται ότι η απεμπλοκή από το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με τις αναστολές ισχύος του νόμου των εκποιήσεων, σε συνδυασμό με μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα και αξιοποίηση του προγράμματος Ντράγκι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, εκτιμούν ότι το θετικό κλίμα θα φέρει και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Το επόμενο χρονικό διάστημα λήγουν εγχώρια ομόλογα αξίας 1,2 δισ. τα οποία πρέπει είτε να εξοφληθούν είτε να ανανεωθούν.

Τον Ιούλιο λήγει εγχώριο χρεόγραφο ενός δισεκατομμυρίου 90 εκατομμυρίων ευρώ.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές για αποπληρωμή χρέους, στο βαθμό του εφικτού, προς ενίσχυση της ρευστότητας στο εσωτερικό.

Είναι χαρακτηριστική και η γραπτή δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

Η απόφαση της Βουλής, ενισχύει ανάμεσα σ' άλλα, την προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές και κατ’ επέκταση για πλήρη απεξάρτηση από τους δανειστές μας.
Επιτρέπει τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση του υπόλοιπου της δόσης.

Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι μόνο με πνεύμα συλλογικότητας, κάτι που απαιτεί και η κυπριακή κοινωνία, θα καταφέρουμε να μην επιτρέψουμε να είμαστε υπόλογοι σε μνημονιακές υποχρεώσεις από τις οποίες μπορούμε να απαλλαγούμε το συντομότερο, με τη συνεργασία όλων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει την ίδια ώρα ότι παρέχεται επαρκής προστασία στις ευάλωτες ομάδες και διορθώνεται ταυτόχρονα μια ανωμαλία, κατά την έκφρασή του, που τυγχάνει εκμετάλλευσης από κάποιους που, ενώ μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλεύονται το ισχύον σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα