Πλήρως στοιχισμένος ο Ακιντζί με τις ενέργειες της Άγκυρας

Οι έμπρακτες τουρκικές προκλήσεις, τόσο με τις NAVTEX όσο και με τη νέα εμφάνιση του «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, συστοιχούνται με τις καθημερινές σχεδόν προειδοποιήσεις και απειλές του κατοχικού ηγέτη για το φυσικό αέριο, προοιωνίζοντας ακόμη πιο επιθετικά «μέτρα» εναντίον της ΚΔ από μέρους της Άγκυρας, όταν επέλθει η ώρα των γεωτρήσεων εντός της

κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τη ρητορική του Μ. Ακιντζί επέκριναν χθες, σε ανακοινώσεις τους, πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας ότι συνέχιση της υφιστάμενης εξευμενιστικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τον κυπριακό Ελληνισμό.

Σε ανακοίνωσή της η «Αλληλεγγύη» χαρακτηρίζει ως επικίνδυνα αφελείς τις τοποθετήσεις ότι η ρητορική Ερντογάν περί μεγαλώματος της Τουρκίας μέχρι το 2023 συνιστά ανέξοδη ρητορική του Προέδρου της Τουρκίας προς εσωτερική κατανάλωση.

«Τα γεγονότα βοούν. Ο Ταγίπ Ερντογάν βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια όχι μόνο για τον τουρκικό λαό, αλλά για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Οι απειλές που εκστομίζει κάθε τρεις και λίγο ο εγκάθετός του στην Κύπρο, Μουσταφά Ακιντζί, για τις γεωτρήσεις τον Ιούλιο στην Κυπριακή ΑΟΖ, φανερώνουν και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, που δεν είναι άλλες από τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του νησιού και τη ρύθμιση και εκμετάλλευση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων. Οι απειλές θα ενταθούν και την κρίσιμη ώρα θα κλιμακωθούν επικίνδυνα», σημειώνει η «Αλληλεγγύη».

Τους διαψεύδει ο ίδιος ο Ακιντζί
Την ώρα που το «Μπαρμπαρός» προκαλεί, ο κ. Ακιντζί υιοθετεί τη ρητορική Ερντογάν, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι, επισημαίνοντας ότι όσοι ευελπιστούν ότι θα αλλάξει τακτική ο κ. Ακιντζί, διαψεύδονται από τον ίδιο τον κατοχικό ηγέτη.

«Ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο "Μπαρμπαρός" έφτανε στο λιμάνι της πόλης Τασουκού, που βρίσκεται απέναντι από την Καρπασία, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε και χθες τις απειλές αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που θα γίνουν τον Ιούλιο στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κατοχικός ηγέτης μίλησε πάλι για φυσικό χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούλιο και τόνισε ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, η τουρκική πλευρά θα εξωθηθεί σε παρόμοιες συμπεριφορές, υιοθετώντας τη ρητορική Ερντογάν», σημειώνουν οι Οικολόγοι.

Ίδιο μοτίβο
Σε δική του ανακοίνωση το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι ο κατοχικός ηγέτης, με τις νέες του προκλητικές δηλώσεις για σύνδεση της εξόρυξης του φυσικού αερίου με τις συνομιλίες, αλλιώς «η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς απάντηση», συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο προκλητικότητας.

«Ζήτησε, επίσης», σημειώνει περαιτέρω το ΕΛΑΜ, «όπως υπάρξει ίση αντιμετώπιση των εποίκων με τους Ελλαδίτες, ενώ απαίτησε και δικαίωμα "βέτο" για πιο αποτελεσματική συμμετοχή στο ομόσπονδο κράτος». Για να καταλήξει: «Δεν μπορούμε στο γενικότερο κλίμα να παραβλέψουμε και την παρουσία του "Μπαρμπαρός" στο λιμάνι της πόλης Τασουκού, που βρίσκεται απέναντι από την Καρπασία».

Η προοπτική των συνομιλιών
Αναφερόμενος στις προοπτικές των συνομιλιών για το Κυπριακό μετά τη νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε ότι η διαδικασία που άρχισε στην Τουρκία με το δημοψήφισμα δεν έχει ολοκληρωθεί, συνεπώς η αξιολόγηση της Λευκωσίας θα είναι συνεχής.

Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι δεν μπορεί από τη μια ημέρα στην άλλη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα πώς θα κινηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας, μετά το δημοψήφισμα.
Εξέφρασε γι' ακόμα μια φορά την ελπίδα να επικρατήσει σταθερότητα στη χώρα, επισημαίνοντας ότι από την Πέμπτη αρχίζουν ουσιαστικές συνομιλίες στο Κυπριακό με βασικά θέματα εκείνα της διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπέδειξε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε πως σε σημαντικά ζητήματα στο Κυπριακό, οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Τουρκία, η οποία, πρόσθεσε, αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει, δεν θα θέτει εμπόδια.

Έφερε ως παράδειγμα την αξίωση της Άγκυρας για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, κάτι, είπε, το οποίο θέτει και η τ/κ πλευρά, αφότου το ήγειρε ο Μ. Τσαβούσογλου, στη Γενεύη. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αυτό το θέμα δεν αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος, εξάλλου, σε φερόμενο αναβαθμισμένο ρόλο των Η.Ε. στη διαδικασία και εξισορροπητική φόρμουλα εκ μέρους του κ. Έιντε για την ασφάλεια, διευκρίνισε ότι η μοναδική πρόταση για το θέμα της ασφάλειας που υπάρχει στο τραπέζι είναι αυτή που κατέθεσε ο ΠτΔ στη Γενεύη, τονίζοντας ότι η Λευκωσία δεν έχει γίνει δέκτης οιωνδήποτε ιδεών από πλευράς διεθνούς οργανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα