Πλεόνασμα €25 στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2017

Πλεόνασμα €25 εκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζει ο προϋπολογισμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο οποίος συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού, οι δαπάνες έχουν καθοριστεί στα €656,7 εκατομμύρια (μείωση 9,3%, κυρίως λόγω μειωμένου κόστους καυσίμων), με τα έσοδα να προϋπολογίζονται στα €682 εκατομμύρια, δημιουργώντας ένα πλεόνασμα €25

εκατ. Παράλληλα, τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας (€638,7 εκατ.) παρουσιάζουν αύξηση 16%.

Οι δαπάνες προσωπικού για το 2017 ανέρχονται στα €100 εκατ. και παρουσιάζουν μείωση €900.000, λόγω της συνέχισης της παγοποίησης προσλήψεων. Ο αριθμός του προσωπικού το 2017 ανέρχεται σε 2.225, μειωμένος κατά 4 σε σχέση με το 2016.

«Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, η ΑΗΚ αποτελεί σήμερα ένα εύρωστο οργανισμό, ικανό να προβεί στην πραγματοποίηση των επενδύσεων και υποδομών που η Πολιτεία θα κρίνει σκόπιμο ότι χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, με στόχο το όφελος του Κύπριου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βοήθεια στη βιομηχανία και τον τουρισμό, για τη συνέχιση της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Μιχάλης Χατζηπαντέλας, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυριότεροι στόχοι της ΑΗΚ αφορούν στην επιτυχία του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού με βάση τις ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ, υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος και εφαρμογή προγράμματος συντήρησης του εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηπαντέλας τόνισε ότι λαμβάνοντας υπόψη την ανάκαμψη της οικονομίας και την αυξητική τάση σε αιτήσεις για επέκταση του δικτύου, παρουσιάζεται το ενδεχόμενο να απαιτηθεί αύξηση με συμπληρωματικό προϋπολογισμό στο κονδύλι για δικαιώματα υπερωριών και την αποπαγοποίηση προσλήψεων προσωπικού για κάλυψη των αναγκών.

Συζήτηση έγινε για το θέμα του διαχωρισμού της ΑΗΚ σε συνάρτηση με τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου να σημειώνει ότι ΑΗΚ, ΡΑΕΚ και ρυθμιστής είναι «συγκοινωνούντα δοχεία», υπό την έννοια ότι οι διορισμοί στη θέση των επικεφαλής των δύο αυτών οργανισμών προέρχονται από τις τάξεις της ΑΗΚ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου υπενθύμισε ότι νομοσχέδιο που προνοούσε τον διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο πρόσωπα δημοσίου δικαίου δεν προχώρησε μέχρι την εφαρμογή του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού του οργανισμού.

«Επαναφέρουμε τώρα τη διαδικασία του νομοσχεδίου, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία της αγοράς, πρόνοιες του οποίου περιλαμβάνουν την ανεξαρτησία του διαχειριστή», είπε, προσθέτοντας ότι ζητήθηκαν οι γραπτές τοποθετήσεις της ΑΗΚ επί του θέματος.

Σε ερώτηση για το ρεύμα που οφείλουν οι Τ/κ στην ΑΗΚ, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως η οφειλή από το 1964 μέχρι σήμερα χωρίς τόκους ανέρχεται σε €271 εκατ, ενώ η κατανάλωση ρεύματος στην Πύλα το 2015, την οποία η ΑΗΚ δεν μπορεί να εισπράξει, ανήλθε στις €240.000.

«Πήγαν αρκετοί υπάλληλοι της ΑΗΚ να διακόψουν την παροχή σε Τ/κ στη Πύλα, έρχεται ο κατοχικός στρατός και τους εμποδίζει να το αποκόψουν», εξήγησε ο κ. Χατζηπαντέλας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΑΗΚ κατάφερε να εισπράξει τις οφειλές σε άλλες μικτές περιοχές, όπως το Πέργαμος και τα Κόκκινα.

Εξάλλου, σε σχέση με τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή για τη μακροχρόνια συνεργασία της ΑΗΚ με τον ίδιο νομικό σύμβουλο, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πρόθεση όπως κατατεθεί σχετική πρόταση νόμου για προκήρυξη προσφορών.

Η συζήτηση και τοποθέτηση επί του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα