Πλειστηριασμοί μετ' εμποδίων για τις τράπεζες

Εννιά ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί για δεύτερη φορά μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2017, χωρίς κανένα «πάτο» στην τιμή, καθώς το ενδιαφέρον της αγοράς για ακίνητα από τις τράπεζες, παραμένει καθηλωμένο σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα ακίνητα που θα έχουν βγει σε πλειστηριασμό μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου φέτος, είναι 47, ενώ εκείνα που δεν έχουν κάποια επιφυλασσόμενη τιμή, αφορούν σε υποθέσεις που έχει παρέλθει τρίμηνο από την προηγούμενη φορά, με τιμές που φτάνουν μέχρι και 80% χαμηλότερες.

Εκείνο το οποίο προβληματίζει

σοβαρά τις τράπεζες, είναι η συσσώρευση ακινήτων στους ισολογισμούς τους, τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να διαχειριστούν με κανένα τρόπο, παρά μόνο να τα πουλήσουν για να μπορέσει να εισρεύσει έστω και λίγη ρευστότητα στα ταμεία τους.

Από την άλλη, παρά την κακή εικόνα της αγοράς ακινήτων, οι τραπεζίτες εμφανίζονται μάλλον αισιόδοξοι, ενώ επεξεργάζονται τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους επί καθημερινής βάσης.

Εξάλλου, οι εκποιήσεις που έχουν τρέξει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου αφορούν σε παλαιότερες υποθέσεις, που κρατούν μέχρι και δέκα χρόνια, με την Τράπεζα Κύπρου να τρέχει πλειστηριασμούς που αφορούν σε χωράφια και οικόπεδα, αλλά κι ένα κτίριο στην παλιά Λευκωσία και μια εξοχική κατοικία έκτασης 4.701 τ.μ. που βρίσκεται στην επαρχία Πάφου. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, σε πρώτη φάση δεν έχουμε να κάνουμε με «φιλέτα», που ενδεχομένως να αύξαναν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά, ο Συνεργατισμός αναμένεται να βγάλει σε πλειστηριασμό χωράφια και αμπέλια, κατά κύριο λόγο στην Επαρχία Λεμεσού.

Τα ακίνητα προς πώληση της Ελληνικής Τράπεζας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορούν χωράφι με 3 ελιές, χωράφι με 11 χαρουπιές και μια ελιά, ενώ τα ακίνητα προς εκποίηση της Alpha Bank Cyprus αφορούν χωράφια με διάφορα δέντρα και άλλα αγροτεμάχια.

Όπως προκύπτει όμως και βάσει της διαδικασίας των αναδιαρθρώσεων δανείων, οι δανειολήπτες βρίσκουν μια μέση οδό με τις τράπεζες, με αποτέλεσμα το πάγωμα των διαδικασιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται η παραχώρηση ακινήτου έναντι χρέους, την ώρα που η Βουλή προχωράει με τα νομοσχέδια τα οποία θα καθιστούν τις τράπεζες ικανές να διαχειριστούν ακίνητα, επιδιορθώνοντάς τα, ολοκληρώνοντας τις εργασίες και ενοικιάζοντάς τα.

Keywords
Τυχαία Θέματα