ΠΚ:Έρευνα για την αντιμετώπιση σπάνιας ασθένειας των νεφρών

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Δέλτα, Καθηγητή Γενετικής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής (ΚΕΜΙ), ανοίγουν έναν νέο ορίζοντα για τη θεραπεία μιας σπάνιας γενετικής (κληρονομικής) ασθένειας των νεφρών, γνωστή ως Σύνδρομο Alport, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 100.000 δολαρίων για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος προκλινικής έρευνας σε ποντίκια

με το εν λόγω σύνδρομο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός είναι η δοκιμασία νέων φαρμάκων για την περαιτέρω καθυστέρηση της εξέλιξης αυτής της ασθένειας. Πρόκειται για το πρώτο ζωικό μοντέλο του είδους του, το οποίο δημιούργησαν και μελετούν οι ερευνητές του Κέντρου υπό τη διεύθυνση του κ. Δέλτα.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από κοινό πρόγραμμα τριών φιλανθρωπικών οργανισμών, το Ίδρυμα για το Σύνδρομο Alport στις ΗΠΑ (Alport Syndrome Foundation (ASF, USA), το πρόγραμμα Χρηματοδότησης Έρευνας του Ιδρύματος του Καναδά [The Kidney Foundation of Canada (KFOC)] και η οικογένεια Pedersen (Pedersen Family).

Η μελέτη αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2017 και κύριοι ερευνητές στο Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής (ΚΕΜΙ) θα είναι ο Δρ Χριστόφορος Οδιάτης και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Παύλος Ιωάννου. Ο Δρ Οδιάτης είναι διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με μακρόχρονη εμπειρία στις έρευνες με ποντίκια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα