Πίσω στο "σπίτι" τους σπουδαίες εικόνες που συλήθηκαν το 74'

Μετά από 42 χρόνια, δύο εικόνες εξαιρετικής τέχνης επαναπατρίζονται σήμερα στην Εκκλησία της Κύπρου.

Πρόκειται για δύο μεγάλες εικόνες, μία του Χριστού και μία της Παναγίας, έργα του αγιογράφου "Μελετίου του Κρητός", που χρονολογούνται στο 1620 και είναι Κρητικής τεχνοτροπίας.

Οι εικόνες συλήθηκαν, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, από το τέμπλο του παρεκκλησίου του Αγίου Ιακώβου (14ος αιώνας) στο χωριό Τρίκωμο, το οποίο βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευση του SigmaLive, τις εικόνες είχε παρουσιάσει σε Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο το 1976 στο Ηράκλειο ο βυζαντινολόγος και πρώην διευθυντής τού Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, Αθανάσιος Παπαγεωργίου.

Οι εικόνες μέχρι το 2007 , όταν κατασχέθηκαν από την Αστυνομία της Ελβετίας στην Ζυρίχη, βρίσκονταν στην κατοχή του ρώσου εμπόρου τέχνης, Αλεξάντρ Κοτσίνσκι. Mετά από συμβιβαστικό διακανονισμό, που υπογράφηκε μεταξύ του Κοτσίνσκι και της Εκκλησίας Κύπρου, στις 23 Δεκεμβρίου 2015, οι εικόνες θα επαναπατριστούν έναντι του ποσού των 70.000 Ελβετικών φράγκων.

Στην εικόνα του Χριστού ,διαστάσεων 110 x 128 εκατ., εικονίζεται ο Χριστός ένθρονος, καθώς και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στραμμένος προς τον Κύριο . Ό Χριστός είναι ντυμένος με αρχιερατικά άμφια και μίτρα. Στο κάτω μέρος της εικόνας, κάτω από τα πόδια του Προδρόμου, υπάρχει η υπογραφή τού ζωγράφου και η χρονολογία με κόκκινα κεφαλαία γράμματα: «ΧΕΙΡ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΙΤΟΣ ΑΧΚ(=1620) Χ(ριστο) Υ». «Μ(ηνος) αυγούστου).

Η εικόνα της Παναγίας έχει διαστάσεις 114 x 134 εκατ.

Η Παναγία εικονίζεται ένθρονη σε μετωπική στάση και κρατά με το αριστερό της χέρι το Χριστό.

O Χριστός με το δεξί χέρι υψωμένο ευλογεί.

Δεξιά και αριστερά από την κεφαλή της Παναγίας εικονίζονται, σε μικρό μέγεθος, από την μέση και πάνω, οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Όρθιος στ' αριστερά της Παναγίας, και στραμμένος προς αυτήν εικονίζεται ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Στα χέρια του κρατά ανοικτό Ευαγγέλιο, στις σελίδες του οποίου αναγράφονται οι δύο πρώτοι στίχοι του Ευαγγελίου του: «ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΗΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ , ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ…».

Keywords
Τυχαία Θέματα