Πίσω από την διπλωματική κρίση Τουρκίας-ΗΠΑ

Ως επακόλουθο της έμμεσης στήριξης της Ουάσιγκτον στην ανεξαρτησία των Κούρδων του Β. Ιρακ, ερμηνεύουν πολλοί αναλυτές την πρόσφατη διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Μετά και την αμοιβαία επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών επί των πολιτών των δύο χωρών, ο Ταγίπ Ερντογάν έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά βάζοντας στο στόχαστρό του αυτή τη φορά τον Αμερικανό Πρέσβη, τον οποίο χαρακτήρισε ουσιαστικά ως 'persona non grata' στην Τουρκία.

Μετά και την πρόσφατη

σύλληψη της δημοσιογράφου της Wall Street Journal από τις τουρκικές αστυνομικές αρχές, η αμερικανική εφημερίδα στο άρθρο θέσης της (Editorial) αναφέρει πως η μακρόχρονη συμμαχία των ΗΠΑ με την Τουρκία θα πρέπει να διατηρηθεί, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό με τον κ. Ερντογάν στην εξουσία. «Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να αποβεί εις βάρος της ανοχής της λήψης ομήρων και των επιθέσεων κατά του αμερικανικού κράτους δικαίου. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να καταλάβει ότι διακινδυνεύει μια ρήξη των σχέσεων, που θα βλάψουν πολύ περισσότερο το καθεστώς του απ' ό,τι τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ, η απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή τροχιά, καθώς και η μη αναστρέψιμη εξέλιξη του Κουρδικού ζητήματος, δημιουργούν δικαιολογημένα μια δυσφορία στην Τουρκία, η οποία αντιδρά σπασμωδικά. «Θέλει δεν θέλει η Τουρκία, οι Κούρδοι θα απελευθερώσουν το Κουρδιστάν. Είναι θέμα χρόνου και θα δούμε πρακτικά ποιοι θα τους βοηθήσουν, ποιοι θα παραμείνουν ουδέτεροι και ποιοι θα είναι εχθρικοί», αναφέρει ο Στρατηγικός Αναλυτής Νίκος Λυγερός.

Σε πρόσφατο άρθρο του, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, αναφέρει πως δυστυχώς, αλλά απολύτως προβλέψιμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντιώθηκε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας των Κούρδων. «Αυτή η πολιτική πρέπει να αντιστραφεί αμέσως και η αμερικανική παρεμπόδιση να μετατραπεί άμεσα σε πρωτοβουλία. Οι προσπάθειες της Κουρδικής ανεξαρτησίας δεν δημιούργησαν περιφερειακή αστάθεια, αλλά αντικατοπτρίζουν μια ασταθή πραγματικότητα», αναφέρει, προσθέτοντας πως η ανεξαρτησία των Κούρδων θα μπορούσε να προωθήσει μια μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή από ό,τι η κατάρρευση της διεθνούς τάξης μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αναγνωρίζοντας ότι η πλήρης Κουρδική ανεξαρτησία δεν είναι καθόλου εύκολη, αυτά τα ζητήματα σήμερα δεν είναι πλέον αφηρημένα, αλλά ορατά και πολύ συγκεκριμένα. Δεν είναι καιρός να εγκλωβιστούμε σε μια ξεπερασμένη στρατηγική σκέψη», κατέληξε.

Πάντως, το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί θεωρήσεων εισόδου δεν έχουν μέχρι στιγμής επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή. «Επιβεβαιώνω ότι αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν επηρεάσει τις επιχειρήσεις μας ή το προσωπικό», τόνισε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ., προσθέτοντας «Η τουρκική αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ συνεχίζει να διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο, στηρίζοντας τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων».

Την ίδια ώρα, το Ιράκ απειλεί και δηλώνει ότι θα ανοίξει ξανά έναν παλαιό αγωγό αργού πετρελαίου προς την Τουρκία, ο οποίος θα παρακάμψει τον αγωγό που θα διαχειρίζεται η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG). Σε δήλωσή του την Τρίτη, ο Υπουργός πετρελαίου του Ιράκ, Τζαμπάρ αλ-Λουανμπί, ζήτησε από την κρατική εταιρεία North Oil Co., τον φορέα εκμετάλλευσης των πεδίων του Κιρκούκ, την κρατική εταιρεία για Έργα Πετρελαίου και την κρατική εταιρεία αγωγών, να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποκατάστασης και επανέναρξης του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν. Ο εν λόγω αγωγός διασχίζει έδαφος που έλαβαν μαχητές του Ντάες το 2014 και ανακτήθηκε από Ιρακινές δυνάμεις που υποστήριξαν οι ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα