Πιέζει η τουρκική αντιπολίτευση για το Κυπριακό

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζτούρκ Γιλμάζ, προειδοποίησε σήμερα την τουρκική κυβέρνηση ότι αν συνεχίσει έτσι, θα χάσει όλα τα δικαιώματα που έχει η Τουρκία στην Κύπρο και η λεγόμενη ‘ΤΔΒΚ’ θα εκλείψει.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η ε/κ πλευρά κατάφερε και απέσπασε υποχωρήσεις από την Τουρκία στο εδαφικό και πως τώρα σειρά έχει η κατάργηση των εγγυήσεων.

Ο Τούρκος βουλευτής σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην τουρκική εθνοσυνέλευση για το Κυπριακό είπε ότι οι διαπραγματεύσεις

βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, εκτιμώντας ότι «στρατηγική της ε/κ πλευράς είναι να γίνουν οι Τ/κ μειονότητα με την εκδίωξη του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και τη δημιουργία μιας ενωμένης Κύπρου».

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Η Τουρκία στο θέμα της Κύπρου είναι μόνη της. Και η στήριξη του ‘προέδρου’ στο νησί (σ.σ. Μουσταφά Ακιντζί) όσον αφορά τη λύση αυξάνει τις ανησυχίες μας. Για να έχεις ισχύ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρέπει μερικές φορές να αναποδογυρίζεις το τραπέζι και να το αφήνεις έτσι. Ό,τι και να πείτε, αν πάτε με την λογική του ‘θέλω λύση’ τα χέρια σας θα είναι δεμένα», δήλωσε.

Ο Οζτούρκ Γιλμάζ υπενθύμισε ότι είχαν προειδοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση πως δεν θα έπρεπε να υποβληθεί χάρτης για το εδαφικό. «Σας προειδοποιούμε και πάλι! Ο ε/κ τομέας έχει καταφέρει και έχει αποσπάσει μεγάλες υποχωρήσεις στο εδαφικό. Τώρα ήρθε η σειρά της ασφάλειας και των εγγυήσεων να καταργηθούν. Η ε/κ πλευρά θέλει να άρει το τέταρτο άρθρο της Συμφωνίας Εγγυήσεων που προβλέπει το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης. Αν αύριο υπάρξει λύση και αν αυτή τη λύση οι Ε/Κ τη καταλύσουν, η τουρκική πλευρά δεν θα μπορεί να παρέμβει επειδή δεν θα έχει το μονομερές δικαίωμα. Η δεύτερη προτεραιότητά τους είναι να μειώσουν τον αριθμό του στρατού. Η μείωση του αριθμού του στρατού και η άρση του δικαιώματος επέμβασης σημαίνει πως όποια λύση και να έρθει, δεν θα την εφαρμόσω και θα αφομοιώσω ολόκληρη την Κύπρο. Η ε/κ πλευρά παίζει βυζαντινά παιχνίδια. Η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα και συμπεριφέρεται σαν να μην γίνεται καμία διαπραγμάτευση στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο Τούρκος βουλευτής προειδοποίησε τέλος την τουρκική κυβέρνηση πως αν συνεχίσει έτσι, τότε θα χαθούν όλα τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο. «Ξεκινά η έκλειψη της ‘ΤΔΒΚ’.

Ο,τι και να πουν, μια λύση η οποία δεν θα προβλέπει παρουσία στρατού, θα είναι η απαρχή προβλημάτων για την Τουρκία. Αν η Τουρκία χάσει την Κύπρο, θα τα χάσει όλα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν ο αμερικανικός και ο ρωσικός στρατός συσσωρεύεται στην Κύπρο, είναι ανόητο εσύ να αποσύρεις τον στρατό σου. Προσοχή, σας προειδοποιώ μην παίζετε ένα τέτοιο παιχνίδι. Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση», κατέληξε ο Οζτούρκ Γιλμάζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα