Περιβαλλοντική εκπαίδευση στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ακρωτηρίου, βρίσκεται εντός της Κοινότητας Ακρωτηρίου και λειτουργεί σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Βρετανικών Βάσεων, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τοπικής Κοινότητας. Από το 2007 είναι ενταγμένο στο Κρατικό Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο συντονίζεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Εκπαιδευτικοί ειδικευμένοι στην περιβαλλοντική εκπαίδευση στελεχώνουν

το ΚΠΕ για την εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται από το ΚΠΕ Ακρωτηρίου καλύπτουν διάφορες θεματικές ενότητες και αποτελούν συμπληρωματική και υποστηρικτική δομή στις δράσεις των σχολείων για την προώθηση των θεμάτων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν ζητήματα σε πραγματικά περιβάλλοντα και να μεταφέρουν έπειτα αυτή τους την εμπειρία και γνώση στα σχολεία τους. Πέραν από τη διαθεματική και ολιστική προσέγγιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, τα προγράμματα του ΚΠΕ χαρακτηρίζονται από τη βιωματική και ενεργητική μάθηση και την εμπλοκή των μαθητών με δημιουργικές δραστηριότητες, που έχουν ως θέμα τον πραγματικό κόσμο. Έτσι, ένα συγκεκριμένο πεδίο μελέτης που σχετίζεται με το επιλεγμένο θέμα μετατρέπεται σε «τάξη», όπου οι μαθητές εμπειρικά μαθαίνουν μέσα από την αλληλεπίδραση τους με το εν λόγω περιβάλλον.

Συνολικά, στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου προσφέρονται τριάντα διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Κάποια από αυτά αφορούν την Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση και κάποια τη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, και καλύπτουν πέντε θεματικές ενότητες. Οι θεματικές ενότητες που προσφέρονται, καθώς και τα πεδία που αξιοποιούνται, έχουν επιλεγεί με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Χερσονήσου Ακρωτηρίου. Τα πεδία αξιολογούνται με βάση την προσβασιμότητα και την καταλληλότητα τους για την ηλικία των μαθητών και το αντικείμενο μελέτης. Οι πέντε θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

· Οικοσυστήματα: Χλωρίδα και Πανίδα στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου

· Υγροβιότοποι - Θάλασσα

· Ιστορία – Πολιτισμός - Τοπική Κοινωνία

· Τουρισμός

· Αειφορική Διαχείριση - Ανθρωπογενές Περιβάλλον - Ενέργεια

Στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου προσφέρονται μονοήμερα προγράμματα (09:00 – 13:00), ολοήμερα προγράμματα (9:00 – 16:30), καθώς και διήμερα προγράμματα, με τους συμμετέχοντες να διαμένουν σε διαμερίσματα στην Κοινότητα Ακρωτηρίου.

Στα προγράμματα του ΚΠΕ Ακρωτηρίου μπορούν να συμμετέχουν οργανωμένες σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Η περιγραφή όλων των προσφερόμενων προγραμμάτων, καθώς και η αίτηση συμμετοχής, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (http://www.moec.gov.cy/dkpe/). Για περισσότερες πληροφορίες για το ΚΠΕ Ακρωτηρίου μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα www.akrotirienvironment.com.

Θωμάς Χατζηκυριάκου

Διευθυντής ΚΠΕ Ακρωτηρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα