Περικοπή προενταξιακών κονδυλίων Τουρκίας κατά 50 εκ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα την επίσημη θέση του για τις τελικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2018, εγκρίνοντας την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας, στη βάση της πρότασης του εισηγητή Ζίγκφριντ Μουρεζάν, ο οποίος είναι και ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων Μουρεζάν, πως θα πραγματοποιούσε την εισήγηση για την περικοπή, το ΕΚ ενέκρινε την πρόταση για μείωση της σχετικής γραμμής του προϋπολογισμού κατά 50 εκατομμύρια ευρώ.

"Αποφασίσαμε

να μειώσουμε κατά 50 εκατομμύρια ευρώ την υποστήριξη για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Τα κονδύλια της ΕΕ δεν μπορούν να στηρίξουν καθεστώτα τα οποία δεν δεσμεύονται από δημοκρατικές αξίες και παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα", δήλωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος του ΕΛΚ Ζίγκφριντ Μουρεζάν, μετά την ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι το Κοινοβούλιο έθεσε ως προτεραιότητα την περισσότερη σταθερότητα στη γειτονιά της ΕΕ, και προτείνει αύξηση 299 εκατομμυρίων ευρώ για την εξωτερική δράση της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει την ανατολική και νότια γειτονία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για τις τελικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2018 με μεγάλη πλειοψηφία, βάσει της έκθεσης που εκπόνησε ο κύριος διαπραγματευτής, και απέρριψε τις περικοπές που πρότεινε το Συμβούλιο των Κρατών Μελών. Συγκεκριμένα, το ΕΚ ψήφισε υπέρ αυξήσεων των πιστώσεων του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ιδίως για τους νέους, καθώς και για την ασφάλεια, και απορρίπτει τις περικοπές κυρίως για την έρευνα, την καινοτομία και τις υποδομές.

"Η ασφάλεια παραμένει κορυφαία προτεραιότητα στην ατζέντα μας, διότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη αν οι πολίτες της ΕΕ αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο ή είναι ανασφαλείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ για διάφορες γραμμές και οργανισμούς στον τομέα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, με καθήκοντα σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο", τόνισε ο Ζίγκφριντ Μουρεζάν μετά την ψηφοφορία.

Επιπλέον, το ΕΚ προτείνει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων στα 600 εκατ. ευρώ το 2018 και να χορηγήσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νέων αγροτών και για τη μείωση της ανεργίας των νέων στις αγροτικές περιοχές.

Προτάσσει, επίσης, μια αύξηση ύψους 143 εκατ. ευρώ για προγράμματα έρευνας, καινοτομίας και περιβάλλοντος, για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, προτείνει 12 εκατομμύρια ευρώ για την πρωτοβουλία InterRail, η οποία θα παρέχει δωρεάν εισιτήρια Interrail ενός μηνός στους 18χρονους Ευρωπαίους για να ανακαλύψουν την ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα