ΠΕΟ: Οι εργαζόμενες να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους

Nα ενημερώνονται για τα δικαιώματα τους και να μη διστάζουν να καταγγέλλουν τυχόν παραβίαση τους στους αρμόδιους φορείς, καλεί όλες τις εργαζόμενες το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ.

Ανακοίνωση της ΠΕΟ αναφέρει ότι κάθε εργαζόμενη που αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της στη μητρότητα θα πρέπει να προστατεύεται από την πολιτεία και την κοινωνία ευρύτερα. Στην Κύπρο

υπάρχουν οι νόμοι Περί Προστασίας της Μητρότητας και Περί Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, οι πρόνοιες των οποίων κατοχυρώνουν αυτό το δικαίωμα και απαγορεύουν τη μη πρόσληψη ή απόλυση εγκύων, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις οι οποίες αναφέρονται ξεκάθαρα στον νόμο.

Φαίνεται όμως από τις καταγγελίες που υπάρχουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, σημειώνει η ΠΕΟ. Εργοδότες εξακολουθούν να απολύουν έγκυες ξεχνώντας την «εταιρική κοινωνική τους ευθύνη» αλλά και τις νομικές τους υποχρεώσεις.

Εκεί δηλαδή που οι εργοδότες πιστεύουν ότι μπορούν ανενόχλητα και χωρίς κανένα ενδοιασμό να απολύουν έγκυες και σε συνδυασμό με την άγνοια των εργαζομένων για την ύπαρξη του νόμου ή και το φόβο, δεν καταγγέλλουν έγκαιρα τέτοιες πράξεις. Για παράδειγμα παρόλο που ο νόμος προβλέπει περίοδο 5 ημερών να ανακαλέσει ο εργοδότης την απόλυση εγκύου σε περίπτωση που ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε την εγκυμοσύνη και η έγκυος του επισυνάψει το ιατρικό πιστοποιητικό, εντούτοις αρκετές εργαζόμενες δεν το γνωρίζουν για να αντιδράσουν έγκαιρα.

Υπενθυμίζει ότι το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ τον Μάρτιο του 2016 με την ευκαιρία της Μέρας της Γυναίκας, κυκλοφόρησε οδηγό για τη μητρότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα μοίρασε σε 24 χιλιάδες εργαζόμενες στους τόπους εργασίας τους.

Η αύξηση των ποινών σε περίπτωση παράνομης απόλυσης εγκύου ίσως να είναι ακόμη ένα βήμα βελτίωσης του νόμου, όμως γνωρίζουμε ότι αρκετές υποθέσεις που ξεκινούν στη δικαστική οδό, ελάχιστες δικάζονται, σχεδόν όλες καταλήγουν σε εξώδικο συμβιβασμό, αφού είναι εξόφθαλμο ότι υπάρχει παράνομη απόλυση, αναφέρει η ΠΕΟ.

Τονίζει ότι οι επιθεωρητές του Τμήματος Εργασίας που έχουν την αρμοδιότητα να δέχονται και να εξετάζουν παράπονα και να επιβάλλουν ποινές, θα πρέπει να είναι πιο αυστηροί στους ελέγχους τους και στις ποινές που επιβάλλουν στους εργοδότες, σε βαθμό που να είναι αποτρεπτική η επανάληψη τέτοιων συμπεριφορών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα