ΠΕΟ και τουρκοκυπριακά συνδικάτα διοργάνωσαν εκδήλωση

Η ΠΕΟ και τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DOU-SEN, διοργάνωσαν το απόγευμα στο τέρμα της οδού Λήδρας, εκδήλωση στήριξης και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με αφορμή τις κινητοποιήσεις της 3ης Οκτωβρίου που οργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Κοινή ομιλία προς τους παρευρισκόμενους απηύθυναν ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στην ελληνική γλώσσα και ο Πρόεδρος της DAU-SEN

Tarik Timur στην τουρκική γλώσσα.

Ο κ. Κυρίτσης και ο κ.Timur χαιρέτισαν όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στην πατρίδα μας και τους διαβεβαίωσαν ότι ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή ζωή και εργασία.

Στην περιοχή μας, είπαν, οι μακροχρόνιοι πόλεμοι, στο Ιράκ, στη Συρία, στην Παλαιστίνη, στη Λιβύη προκαλούν απερίγραπτο πόνο στους λαούς, αφήνουν στο πέρασμα τους δεκάδες χιλιάδες θύματα, εκατοντάδες χιλιάδες ορφανά παιδιά, τεράστιες υλικές καταστροφές.

Οι πόλεμοι και οι καταστροφές, η φτώχεια και η ανέχεια, σημείωσαν, είναι οι γενεσιουργές αιτίες που εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να ξεριζωθούν από τις χώρες τους είτε ως πρόσφυγες είτε ως μετανάστες για να προστατεύσουν τη ζωή τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες το 2016 υπήρχαν παγκοσμίως 65,5 εκατομμύρια άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν σε εκτοπισμό, στην πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά. Πολλοί από αυτούς, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους πολέμους, την φτώχεια και τη δυστυχία, πνίγονται στοιβαγμένοι μέσα στα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων στη θάλασσα της Μεσογείου που μετατρέπεται σε ένα τεράστιο νεκροταφείο.

Την ίδια ώρα, σημείωσαν, όσοι επιδιώκουν να σωθούν από την φρίκη του πολέμου μεταβαίνοντας στις χώρες της Ευρώπης, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σκληρή και αδιέξοδη μεταναστευτική πολιτική η οποία επιδιώκει να καταστήσει την Ευρώπη φρούριο, αδιαφορώντας στην πραγματικότητα για το Γολγοθά που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι και το ανθρωπιστικό δράμα που εξελίσσεται δίπλα μας.

"Η Ε.Ε. χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους πνιγμένους στη Μεσόγειο. Η πολιτική όμως που εφαρμόζει και τα μέτρα που προωθεί στην πράξη, όχι μόνο δεν αμβλύνουν το πρόβλημα αλλά δημιουργούν μια αδιέξοδη κατάσταση, με τους πρόσφυγες να στοιβάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδα «υποδοχής» και να χάνονται στον λαβύρινθο των γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών", πρόσθεσαν.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας με τους πρόσφυγες και μετανάστες, συνέχισαν, απαιτούμε πολιτικές που να στηρίζονται στις αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Η άλλη διάσταση της μετανάστευσης είναι η συστηματική χρησιμοποίηση των μεταναστών ως φτηνή εργατική δύναμη. Η απουσία δικαιωμάτων, το παράνομο ή ημιπαράνομο καθεστώς στο οποίο υποχρεώνονται να ζουν συνήθως ως αδήλωτοι εργαζόμενοι, ο ρατσισμός που βιώνουν, τους καθιστά απόλυτα ευάλωτους στην υπερεκμετάλλευση από τους εργοδότες. Η ζωή τους σε πολλές περιπτώσεις συγκρίνεται με τις συνθήκες ζωής και δουλειάς σκλάβων", είπαν οι κ.κ. Κυρίτσης και Timur.

Εμείς γνωρίζουμε, συνέχισαν, ότι όσο δημιουργούνται δίπλα μας σκλάβοι, τόσο ενισχύονται οι μοχλοί που οδηγούν σε φτηνή και αδήλωτη εργασία, τόσο υποσκάπτεται γενικά η ρυθμισμένη με συμβάσεις και αξιοπρεπής εργασία. Γι’ αυτό και το καθήκον μας είναι να αγωνιζόμαστε συνεχώς για ισότιμη μεταχείριση για όλους τους εργαζόμενους, είτε είναι ντόπιοι είτε είναι μετανάστες, ώστε να εργάζονται κάτω από τα ίδια δεδομένα, με αξιοπρέπεια και ρυθμισμένους όρους απασχόλησης όπως προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και οι εργατικές νομοθεσίες.

Οφείλουμε, συνέχισαν, να αγωνιζόμαστε ενάντια στον εθνικισμό που διασπά τους εργαζομένους, ενάντια στο ρατσισμό και στη ξενοφοβία που δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να εντείνει την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων .

"Απαιτούμε από την ΕΕ να ενεργήσει αποφασιστικά για την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών που οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Στην αντιμετώπιση της φτώχιας και της κοινωνικής ανισότητας που εξαπλώνεται ως αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης και της υποταγής στα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών. Αυτό θα επιτευχθεί με τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης δράσης των πολυεθνικών και με την στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Απαιτούμε από την Ε.Ε. να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, να αναθεωρήσει τους κανονισμούς του Δουβλίνου και να καταργήσει του φράχτες και τους άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς, που σε τελική ανάλυση οδηγούν σε μεγαλύτερες τραγωδίες", πρόσθεσαν.

Διεκδικούμε, συνέχισαν, μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να περιλαμβάνει μέτρα για δημιουργία αξιοπρεπών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση και υγεία, την παροχή στήριξης στις χώρες που δέχονται μεγάλους αριθμούς μεταναστών και προσφύγων, την παροχή νόμιμων εναλλακτικών λύσεων, όπως την ενίσχυση της οικογενειακής επανένωσης, την εγκατάσταση και μετεγκατάσταση τους, τις θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους .

Ανέφεραν ότι οι πόλεμοι και οι καταστροφές, η φτώχεια και η μιζέρια που οδηγούν στην προσφυγοποίηση ή την οικονομική μετανάστευση δεν είναι ούτε φυσικά φαινόμενα ούτε αποτέλεσμα των νόμων του Θεού αλλά αποτέλεσμα της δράσης του ιμπεριαλισμού, της επεκτατικής πολιτικής των ιμπεριαλιστικών κρατών τα οποία φροντίζουν να διασφαλίζουν συνθήκες ολοένα και μεγαλύτερης συσσώρευσης κεφαλαίων από τους παγκόσμιους πολυεθνικούς οικονομικούς κολοσσούς.

Μιλώντας στην εκδήλωση στην αγγλική γλώσσα, ο Robavine Azangu, 21 χρόνων από το νότιο Καμερούν, πρόσφυγας, αιτητής πολιτικού ασύλου, είπε ότι "κανένας δεν επιθυμεί να φύγει από το σπίτι του και να πάει σε ένα άλλο εάν υπάρχει ειρήνη στο σπίτι του. Κανένας δεν θα περάσει μέσα από τις βαθιές θάλασσες και τους ωκεανούς για να πάει σε άλλη χώρα αν έχει ειρήνη στην χώρα του. Κανείς δεν θα εγκαταλείψει την τύχη του στην χώρα του και να διαφύγει σε άλλη χώρα εάν η ζωή του δεν απειλείται από το θάνατο".

Αναφερόμενος στον εαυτό του, σημείωσε ότι "ποτέ δεν σχεδίαζα να γίνω αιτητής ασύλου αλλά λόγω του αγώνα μου για ένα σωστό σκοπό, μέσω μιας ειρηνικής διαδήλωσης, έπεσα θύμα της αστυνομίας, φυλακίστηκα, κακοποιήθηκα, η ζωή μου απειλήθηκε με θάνατο και πολλά άλλα. Αυτό με έκανε να διαφύγω από τη χώρα μου απροετοίμαστος".

Είπε ότι "οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι αιτούντες άσυλο, αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές προκλήσεις, όπως η παρεμπόδιση των προορισμών, η απογοήτευση, η απώλεια δυνατοτήτων εξαιτίας της απρόοπτης διαφυγής από τις χώρες τους ως αποτέλεσμα των πολέμων, των μαζικών δολοφονιών και της κακής διακυβέρνησης".

"Σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο", συνέχισε, "θα ήθελα να καλέσω την Κυβέρνηση της Κύπρου και άλλων χωρών να μας δώσουν την ευκαιρία να διερευνήσουμε τις πραγματικές δυνατότητες μας όπου κι αν βρισκόμαστε".

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα