Πέντε συμπεράσματα για τα συστήματα υγείας στην ΕΕ

Πέντε οριζόντιες συστάσεις - συμπεράσματα προς τα Κράτη Μέλη, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να ανασχεδιάσουν τα εθνικά τους συστήματα υγείας, εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν, δημοσιεύοντας ταυτόχρονα εθνικές εκθέσεις με "το προφίλ υγείας", όπως το ονομάζει, των 28 κρατών μελών.

Οι 28 εκθέσεις αναλύουν σε βάθος τα συστήματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ. Εξετάζουν την υγεία του πληθυσμού και σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, καθώς και την αποτελεσματικότητα, την προσβασιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εκθέσεις

αντικατοπτρίζουν σαφώς τους κοινούς στόχους που επιδιώκουν όλα τα κράτη μέλη, και επισημαίνουν τους τομείς στους οποίους η Επιτροπή μπορεί ενδεχομένως να ενθαρρύνει την αμοιβαία μάθηση και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

Τα προφίλ υγείας ανά χώρα εκπονήθηκαν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας.

Συγκεκριμένα στην έκθεση της Κομισιόν διατυπώθηκαν πέντε οριζόντια βασικά συμπεράσματα:

1) Η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη των ασθενειών οδηγούν σ` ένα αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο σύστημα υγείας. Δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν μόνο οι ανισοβαρείς επενδύσεις στην πρόληψη, αλλά και οι κοινωνικές ανισότητες, όπως φαίνεται από τις διαφορές ως προς τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου ή τη σωματική άσκηση μεταξύ των ατόμων με υψηλότερο και χαμηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο.

2) Η ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη καθοδηγεί αποτελεσματικά τους ασθενείς μέσα στο σύστημα υγείας και συμβάλλει στην αποφυγή αλόγιστων δαπανών. Το 27 % των ασθενών απευθύνεται στις μονάδες επειγόντων περιστατικών λόγω ανεπαρκούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μόνο 14 χώρες της ΕΕ απαιτούν παραπεμπτικό από την πρωτοβάθμια περίθαλψη για την επίσκεψη σε ειδικό ιατρό. Άλλες 9 χώρες παρέχουν οικονομικά κίνητρα για τα παραπεμπτικά.

3) Η ολοκληρωμένη περίθαλψη εξασφαλίζει ότι ο ασθενής λαμβάνει σφαιρική φροντίδα. Έτσι αποφεύγεται η κατάσταση που διαπιστώνουμε σήμερα σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, όπου η υγειονομική φροντίδα είναι κατακερματισμένη και οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να βρουν μόνοι τους τον δρόμο μέσα στον λαβύρινθο των υπηρεσιών φροντίδας.

4) Ο εκ των προτέρων σχεδιασμός και οι προβλέψεις όσον αφορά το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας καθιστούν τα συστήματα υγείας ανθεκτικά στις μελλοντικές εξελίξεις. Η ΕΕ έχει 18 εκατομμύρια επαγγελματίες του τομέα της υγείας ενώ 1,8 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας θα έχουν δημιουργηθεί έως το 2025. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να προετοιμάσουν το εργατικό δυναμικό τους για τις επικείμενες αλλαγές: τη γήρανση του πληθυσμού και την πολυνοσηρότητα, την ανάγκη συνετών πολιτικών όσον αφορά τις προσλήψεις, καθώς και τις νέες δεξιότητες και την τεχνολογική καινοτομία.

5) Οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της επόμενης γενιάς καλύτερων δεδομένων υγείας για τη χάραξη πολιτικών και την κατάρτιση πρακτικών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της υγείας και της περίθαλψης βοηθά στην αποτύπωση των πραγματικών αποτελεσμάτων και εμπειριών που έχουν σημασία για τους ασθενείς, κάτι που μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας.

Ανακοινώνοντας τις συστάσεις, ο αρμόδιος Επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις δήλωσε σχετικά πως "ενώ δαπανούμε το 80% των προϋπολογισμών υγείας για τη θεραπεία των ασθενειών, αφιερώνουμε μόνο το 3% για την πρόληψη".

"Είναι προφανές ότι αυτό δεν αρκεί", τόνισε και σημείωσε ότι "είναι αναγκαίο να βελτιωθεί η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ώστε οι μονάδες επειγόντων περιστατικών να μην αποτελούν την πρώτη επιλογή των πολιτών".

"Με την παροχή ολοκληρωμένων στοιχείων και πληροφοριών, επιδιώκουμε να στηρίξουμε τις εθνικές υγειονομικές αρχές στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να κάνουν τις κατάλληλες πολιτικές και επενδυτικές επιλογές. Ελπίζω ότι θα αξιοποιήσουν αυτές τις εκθέσεις", κατέληξε ο Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα