Παυλόπουλος: Η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση αν δεν ενοποιηθεί

Τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, επέσεισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη, Πέμπτη απόγευμα, του τριήμερου Οικονομικού Forum των Δελφών.

Η ομιλία του είχε τίτλο «Οι αρνητικές επιπτώσεις των ατελειών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου στην Πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια Ευρώπη με την μορφή ομοσπονδιακής διακυβέρνησης, υπό θεσμικούς

όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

Εάν μια τέτοια ενοποίηση δεν επιτευχθεί, πρόσθεσε, «η συνακόλουθη στασιμότητα θα οδηγήσει, επίσης νομοτελειακώς, στον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».

«Προκειμένου να καταστεί εφικτή η ευρωπαϊκή ενοποίηση –άρα και η συνακόλουθη, εκ φύσεως, νομισματική και οικονομική ενοποίηση- πρέπει να παραμείνουν όρθιες οι θεμελιώδεις θεσμικές αντηρίδες, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η προοπτική δημιουργίας μιας ενωμένης Ευρώπης υπό όρους –όπως ήδη σημειώθηκε- Ομοσπονδίας και Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος.

Η αναντικατάστατη θεσμική βάση, είπε, πάνω στην οποία στηρίζεται το όλο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, και από τον σεβασμό της οποίας εξαρτάται η τελική του ενοποίηση, είναι το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου. Και αυτό, συμπλήρωσε, προκειμένου να επιτελέσει την ως άνω αποστολή του, προϋποθέτει αφενός την θεσμοθέτηση των αναγκαίων κανόνων δικαίου για την οργάνωση και λειτουργία των κάθε είδους οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, και αφετέρου, την πρόβλεψη και την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων –πρωτίστως με παρέμβαση των οικείων δικαιοδοτικών οργάνων- σε περίπτωση παραβίασης των προαναφερόμενων κανόνων δικαίου.

Κατά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα εξής τρία παραδείγματα ατελειών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, πρέπει να λειτουργήσουν ως «σήμα κινδύνου» για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης:

Πρώτον, η μη επαρκής αξιοποίηση των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου ως προς την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έτσι ώστε ο Μηχανισμός αυτός να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Δεύτερον, η μη επαρκής εφαρμογή των περί Αλληλεγγύης κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, ιδίως δε η μη επιβολή των προβλεπόμενων από το ευρωπαϊκό δίκαιο κυρώσεων σε κράτη-μέλη τα οποία παραβιάζουν ευθέως την ως άνω αρχή, της Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί για την από κοινού αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τρίτον, η μη επαρκής κανονιστικώς πλαισίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Eurogroup, το οποίο –όπως η εντελώς πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύει- ακριβώς λόγω του κενού τούτου έφθασε να θεωρείται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ως «άτυπο όργανο». Γεγονός «εμφανώς υποτιμητικό για την τεράστια σημασία που έχει το Eurogroup και οι αποφάσεις του σε όλα τα οικονομικά –και όχι μόνο νομισματικά- θέματα της Ευρωζώνης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα