Παυλόπουλος - Γαλλικές εκλογές: Υπολείμματα του ναζισμού

Την ηχηρή απάντηση της συνύπαρξης και του διαλόγου των πολιτισμών, ως «ισχυρό και αποτελεσματικό αντίδοτο απέναντι στις μάστιγες του πολέμου και της τρομοκρατικής βαρβαρότητας, που πλήττουν, χρόνια τώρα, τη Μέση Ανατολή με τραγικό θέατρο τη Συρία», πρόταξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στο «Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών», που συνέρχεται στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, έκανε και

αναφορά στις χθεσινές γαλλικές εκλογές, μιλώντας για «τα υπολείμματα του ναζισμού» που θέλουν τη διάλυση της Ευρώπης και που «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τους εμποδίσουμε».

Ο κ. Παυλόπουλος διαφωνεί με κάποιους που έσπευσαν, λέει, ν’ αποδώσουν την παγκόσμια αναταραχή και τους θανάσιμους κινδύνους που επωάζει σ’ ένα είδος «σύγκρουσης πολιτισμών». Θεωρεί πως η απολυτότητα μιας τέτοιας εκδοχής υποτιμά την ίδια τη φύση του Πολιτισμού. Και τούτο, εξηγεί, διότι ένα σύνολο ανθρώπινης δημιουργίας, για να μπορεί να φέρει τον τίτλο του «Πολιτισμού», δεν είναι νοητό να συντίθεται από στοιχεία που οδηγούν νομοτελειακώς σε σύγκρουση με άλλους Πολιτισμούς και που, συνακόλουθα, απεργάζονται την καταστροφή τους. Ο πραγματικός Πολιτισμός, τονίζει, έχει κατά τον προορισμό του, ως αρχετυπικά χαρακτηριστικά του τον Ανθρωπισμό και την Ειρήνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρονεί πως η παγκόσμια αναταραχή και οι κίνδυνοί της έχουν τις ρίζες τους όχι τόσο στη σύγκρουση των Πολιτισμών, αλλά στο γεγονός ότι οι Πολιτισμοί αυτοί φθίνουν ανησυχητικά.

Και θέτοντας στη συνέχεια το ερώτημα «σε τι, άραγε, οφείλεται αυτή η καταστροφική παρακμιακή πορεία των Πολιτισμών», διευκρινίζει κατ΄ αρχάς ότι η εξήγηση δεν είναι μονοσήμαντη και επισημαίνει ότι «άλλοι πολιτισμοί -όπως ο δικός μας, ο Δυτικός και, άρα, ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός- παρακμάζουν επειδή τα «καύσιμα» της πορείας τους μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι εξαντλούνται, καθώς αποκόβονται, ανεπαίσθητα αλλά δυστυχώς σταθερά, από τις ρίζες που τους στήριξαν – δηλαδή, ουσιαστικώς, από τις αρχές και τις αξίες, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκαν και δίχως τις οποίες χάνουν τα βασικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι άλλοι Πολιτισμοί τα παρακμάζουν, επειδή «μέσα στον ορυμαγδό των μεταλλάξεων που προκαλεί η άναρχη παγκοσμιοποίηση υφ’ όλες τις εκφάνσεις της, τεχνολογικές, οικονομικές, κοινωνικές κ.λπ., απώλεσαν τον πρωταρχικό προσανατολισμό τους. Και βαδίζοντας «στα τυφλά», έχουν φθάσει σ’ ένα επικίνδυνο αδιέξοδο».

«Εμείς, οι ευρωπαϊκοί λαοί, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να περάσουν αυτοί οι οποίοι απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης, τα υπολείμματα του ναζισμού. Αυτό αποδεικνύει και το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα