Στον αέρα η επεξεργασία νεκρών ζώων

Παράταση στο αδιέξοδο φαίνεται ότι προκύπτει για άλλη μια φορά αναφορικά με το θέμα της επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων στην Κύπρο, καθώς η εταιρία που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό Cypra Bioenergy Ltd, δεν κατάφερε να αποσπάσει τις σχετικές άδειες, παρά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία εκπροσώπων του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Η εν λόγω εταιρία, έχει λάβει πλήθος παρατάσεων προκειμένου να καταφέρει

να πληροί τις προϋποθέσεις για να αναλάβει το έργο, με αποτέλεσμα μια διαρκή κόντρα ανάμεσα στην παρούσα ανάδοχο εταιρία Sigan Management Ltd και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία έχει πάρει ακόμα και το δρόμο της Δικαισύνης.

Στη σημερινή σύσκεψη, ο Δήμος Αραδίππου διατύπωσε συγκεκριμένα ερωτήματα, με τα οποία ζητούσε να διευκρινιστεί πώς η εν λόγω εταιρία θα χειρίζεται τα απόβλητα, χωρίς να έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, στη σύσκεψη δεν προσήλθαν όλα τα αρμόδια τμήματα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται διευκρινήσεις οι οποίες θα δοθούν σε μελλοντικό χρόνο, μετά από μεταξύ τους ενημέρωση και συνεννόηση.

Διαβάστε επίσης: Με νεκρά ζώα κινδυνεύει να γεμίσει η Κύπρος

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα κανονικά λήγει το συμβόλαιο της Sigan και αύριο υπό κανονικές συνθήκες θα αναλάμβανε το έργο η Cypra. Όπως φαίνεται ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, με το ζήτημα προς το παρόν να παραμένει στον αέρα.

Η υπόθεση έχει απασχολήσει εδώ και αρκετό καιρό τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και το παγκύπριο, καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών από την ελλιπή επεξεργασία ζωικών αποβλήτων και κυρίως τύπου 1, που είναι τα νεκρά ζώα, αναμένεται να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τόσο την ευρύτερη περιοχή (κατοικημένη και κτηνοτροφική), όσο και την τροφική αλυσίδα.

Κουγιάλης: Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο αλλά έχουμε σχέδιο

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, όπου συζητήθηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Γεωργίας για το έτος 2015, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης δήλωσε ότι εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, θα υπάρξουν κίνδυνοι, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η αυριανή μέρα, θα δούμε εάν ο οικονομικός φορέας που έχει καταθέσει την πιο χαμηλή προσφορά μπορεί να εξασφαλίσει αυτές τις άδειες και να κάνει τη δουλειά, διαφορετικά οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν ένα σχέδιο που θα θέσουν σε εφαρμογή σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει αυτή η υπόθεση», τόνισε.

Ερωτηθείς πώς μπορεί κάποιος να υποβάλει προσφορά τη στιγμή που δεν έχει τις απαραίτητες άδειες, είπε με νόημα «να ρωτήσετε την Ελεγκτική Υπηρεσία», προσθέτοντας ότι οι Υπουργοί έχουν αρμοδιότητες, αλλά υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορούν να παρέμβουν.

«Ας ξεκαθαρίσουν το θέμα αυτοί που το έχουν αναλάβει είναι η κεντρική επιτροπή απαιτήσεων και αλλαγών ας έρθουν εδώ να σας πουν τι κάνουν αυτά τα τέσσερα χρόνια με αυτά τα δύο συμβόλαια και δεν είναι μομφή προς κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διαφυλάξουμε τη γεωργική μας γη, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την άναρχη ανάπτυξη σε αγροτικές περιοχές. Το θέμα αυτό χρήζει ρύθμισης».

Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα ανέφερε στο SigmaLive ότι ο Δήμος Αραδίππου είχε δώσει άδεια για κατηγορίες 2 και 3 διότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα τους κτηνοτρόφους της περιοχής και τα απόβλητα που προκύπταν από τη δραστηριότητά τους.

«Μέχρι σήμερα το εργοστάσιο της συγκεκριμένης εταιρίας δεν έχει καν ολοκληρώσει τις υποδομές του. Πού θα γίνεται η επεξεργασία των αποβλήτων;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Δήμο, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και κτηνοτρόφων, όπου αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που η εταιρία προχωρήσει στην επεξεργασία νεκρών ζώων, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις.

«Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι κτηνοτροφικές περιοχές και υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δοθούν οι άδειες, ο Δήμος θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, μαζί με τον κόσμο, προκειμένου να εμποδίσουν την παρανομία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων οι οποίες είναι σοβαρές, επικεντρώνεται και στο παράτυπο της διαδικασίας. Όπως ανέφερε, η παρατυπία που έχει παρατηρηθεί στις διαδικασίες είναι τεράστια, ενώ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το εργοστάσιο θα έπρεπε να απέχει μεγάλη απόσταση από την κατοικημένη και την κτηνοτροφική περιοχή.

Επιπλέον, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», σε χθεσινή επιστολή του προς τον Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Αναστάσιο Γιαννάκη, τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηπαναγιώτου και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλο Πίπη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εκφράζει την ανησυχία του για το εν λόγω ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει: «Μια τέτοια διαχείριση είναι εκτός των ορίων της Πολεοδομικής Άδειας .Κατά την άποψή μας μια τέτοια ενέργεια παραβιάζει κατάφωρα την πολεοδομική νομοθεσία», ενώ επισημαίνεται ο κίνδυνος για πιθανούς κινδύνους όσον αφορά στη δημόσια υγεία, καθώς οι εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός κτηνοτροφικής ζώνης.

Ο κ. Περδίκης μέσω της επιστολής καταθέτει την κάθετη αντίθεσή του στην παραχώρηση άδειας για διαχείριση των ψόφιων ζώων στο εργοστάσιο βιοαερίου στην κτηνοτροφική ζώνη Αραδίππου.

«Σε αντίθετη περίπτωση σάς πληροφορούμε ότι θα προχωρήσουμε σε ενέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγγέλλοντας αυτήν την κατάφωρα καταχρηστική ενέργεια», τονίζει.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευαγγελίδης, μιλώντας στο SigmaLive αναφέρει ότι «οι άδειες που έχουμε παραχωρήσει ως Δήμος Αραδίππου αφορούν μόνο τις κατηγορίες ζωικών αποβλήτων 2 και 3 και σε καμία περίπτωση τα νεκρά ζώα. Εμείς δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε τα νεκρά ζώα στην Αραδίππου. Σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει η εταιρία στην παρανομία, εμείς δεν θα επιτρέψουμε την παρανομία.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα