Παράταση παγώματος αγωγών ληξιπρ. οφειλών προς λήπτες ΕΕΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο που παρατείνει για ένα χρόνο, μέχρι τον Ιούλιο του 2018, την προστασία δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή δημόσιου βοηθήματος, από πολιτικές αγωγές για οφειλές.

Ο νόμος τροποποιεί τον περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμο, ώστε να παραταθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2018 η περίοδος τερματισμού της ισχύος της διάταξης του νόμου που αφαιρεί τη δυνατότητα έγερσης πολιτικής αγωγής για οφειλές, όπως αυτές καθορίζονται δυνάμει του ίδιου νόμου, εναντίον προσώπου

που είναι δικαιούχο είτε ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είτε δημόσιου βοηθήματος.

Βάσει του υφιστάμενου νόμου, η υπό αναφορά χρονική περίοδος λήγει την 1η Ιουλίου 2017.

Με τη ψήφιση του νόμου, το συγκεκριμένο άρθρο της νομοθεσίας, λογίζεται ότι τίθεται σε ισχύ από τις 2 Ιουλίου 2017 και ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου 2018.

Ο νόμος εισάγει επίσης, πρόνοιες που αφορούν στη διαδικασία εξέτασης ενστάσεων οφειλετών, οι οποίες υποβάλλονται στον Υπουργό, αναφορικά με την εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση οφειλών, την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης αποδοχής της της ρύθμισης και την εκπρόθεσμη καταβολή τρεχουσών εισφορών εντός της καθορισθείσας από τον υφιστάμενο νόμο προθεσμίας.

Εισάγεται παράλληλα προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία ο οφειλέτης πρέπει να έχει ήδη καταβάλει την τρέχουσα εισφορά κατά την εξέταση της αίτησης.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είχε αναφέρει ότι προνοεί συνέχιση των ευνοϊκών για τους δικαιούχους του ΕΕΕ και του δημόσιου βοηθήματος διατάξεων, όσον αφορά την έγερση πολιτικών αγωγών εναντίον τους.

Σύμφωνα με την Υπουργό, θεσμοθετείται η υφιστάμενη πρακτική έγκρισης ενός πολύ σημαντικού αριθμού αιτήσεων που για διαδικαστικούς λόγους δε θα μπορούσαν να εγκριθούν, η οποία ακολουθείτο μέσω της διαδικασίας των ενστάσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως είχε επισημάνει, διασφαλίζεται ότι οι αιτήσεις δε θα απορρίπτονται για λόγους ήσσονος σημασίας.

Όσον αφορά εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής για απάλειψη του χρονικού ορίου μη ισχύος της διάταξης που αφορά τις αγωγές, η Υπουργός δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση χωρίς την έγκριση του γενικού εισαγγελέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα