Παπαδόπουλος: Δύσκολο το έργο της Νομικής Υπηρεσίας

Η Νομική Υπηρεσία καλείται να φέρει εις πέρας ένα πάρα πολύ δύσκολο και περίπλοκο έργο κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες «και εμείς δεν υποτιμούμε σε καμία περίπτωση τη δυσκολία αυτού του έργου και κατανοούμε αυτές τις δυσκολίες», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συζήτησης του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας για το 2016, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα

Κώστα Κληρίδη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι « σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας αναγνώρισε τη θετική συμβολή της Κυβέρνησης στις προσπάθειες ενίσχυσης της Νομικής Υπηρεσίας σε ότι αφορά αυτό το πολύ δύσκολο έργο. Χαιρέτισε, επίσης,

το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αμέσως αποδέσμευσε τις κενές θέσεις που υπήρχαν στο οργανόγραμμα της Νομικής Υπηρεσίας έτσι ώστε αυτές οι θέσεις να πληρωθούν για να προχωρήσει η εξέταση και διερεύνηση αυτών των υποθέσεων».

«Είναι όμως με ιδιαίτερη ανησυχία που διαπιστώνουμε ότι ένα χρόνο μετά αυτές οι θέσεις ακόμη δεν έχουν πληρωθεί λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας της δημόσιας υπηρεσίας», είπε και διερωτήθηκε μήπως ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας;

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οφείλουμε να ασκήσουμε και κριτική σε ότι αφορά τις έρευνες για την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και αυτή η κριτική δεν απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα».

Το ΔΗΚΟ, είπε, « συμφωνεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι ο αρμόδιος για τις έρευνες και τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων. Η αρμόδια αρχή είναι η Αστυνομία που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν είναι δυνατόν για τα ανεξασφάλιστα δάνεια της ΣΠΕ Αγίας Φύλας να έχει ήδη ξεκινήσει στο δικαστήριο η εκδίκαση της υπόθεσης και για τα δισεκατομμύρια των ανεξασφάλιστων δανείων της Λαϊκής Τράπεζας του κ. Βγενόπουλου να μην έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα καμία απολύτως υπόθεση».

«Μιλάμε για καθυστέρηση πέραν των 4 ετών. Πότε θα ξεκινήσει η διερεύνηση και η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων», διερωτήθηκε.

Για την υπόθεση της Focus, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας έχει παραδεχτεί σήμερα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών πως δεν αποκλείει τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων για την υπόθεση αυτή. «Είναι γι αυτό ακριβώς το λόγο που εμείς επιμένουμε και ζητάμε τη γρήγορη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Πρέπει άμεσα ο Γενικός Εισαγγελέας να εκδώσει το πόρισμα του γι αυτή την υπόθεση».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σε δηλώσεις είπε ότι «σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης κατά την οποία έχει πολλαπλασιαστεί ο όγκος εργασίας της Νομικής Υπηρεσίας, δυστυχώς καταγράφεται μια μείωση της τάξης του €1,4 εκατομμυρίων ευρών από τον προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας. Αυτό από μόνο του ακόμα και ως σημειολογία λέει πολλά για κάποιες προτεραιότητες».

«Ηταν είναι και θα παραμείνει θέση μας ότι σε κάποιες υπηρεσίες του κράτους πρέπει η πολιτεία να παράσχει κάθε δυνατό μέσο για να μπορούν να διεκπεραιώσουν τις αρμοδιότητες τους», είπε.

Αναφερόμενος στην υπό εξέλιξη έρευνα για το τραπεζικό σκάνδαλο, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «είναι αλήθεια ότι αρκετά από τα ζητήματα είναι πολύπλοκα ζητήματα οικονομικής υφής ενδεχομένως και οικονομικού εγκλήματος»

«Είναι επίσης αλήθεια ότι για μια σειρά από λόγους παρουσιάζεται αντικειμενικά κρίνοντες μια καθυστέρηση, μια δυστοκία στην ολοκλήρωση των ερευνών, αυτό που είναι διπλά ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι στη δική μας προσπάθεια να εντοπίσουμε που βρίσκεται η δυστοκία παρατηρείται το φαινόμενο της επίρριψης ευθυνών εκατέρωθεν που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλεί», είπε.

«Ευελπιστούμε ότι τους επόμενες μήνες θα κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα η όλη διαδικασία. θέλουμε να δούμε μέσα από σωστές διαδικασίες να οδηγούνται ενώπιον των δικαστηρίων εκείνοι που πραγματικά ευθύνονται για την κατάντια της οικονομίας».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι « εκφράσαμε στον Γενικό Εισαγγελέα τον προβληματισμό μας για το εξής θέμα ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια ανατροπή του όγκου εργασίας και των ευθυνών της Νομικής Υπηρεσίας εξαιτίας δύο γεγονότων.

Το πρώτο ήταν τα μνημονιακά και το δεύτερο ήταν η διερεύνηση για την οικονομική κρίση. Θα ανέμενε κάποιος ότι τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Νομική Υπηρεσία ιδιαίτερα σε ανθρώπινο προσωπικό θα είχαν μια ανάλογη αύξηση. Όμως, όχι μόνο δεν είχαν αύξηση αλλά υπήρξε και μια μείωση. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί με αυτή τη μείωση το βάρος που πέφτει πάνω στην Νομική Υπηρεσία να διεκπεραιώσει έγκαιρα κάποια πράγματα είναι τεράστιο».

Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση για τα αίτια της οικονομικής κρίσης, είπε ότι «ως ΕΔΕΚ κατανοούμε απόλυτα τους προβληματισμούς του απλού πολίτη για την ταχύτητα της πορείας των ερευνών και της απονομής της δικαιοσύνης.

Κατανοούμε όμως ταυτόχρονα και την πολυπλοκότητα των θεμάτων αυτών και την ανάγκη τα θέματα αυτά να ειδωθούν με την πρέπουσα σημασία σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειές τους. Όπως επίσης κατανοούμε ότι η ευθύνη της διερεύνησης - πριν φθάσει το θέμα στην ΓΕ - είναι στις ανακριτικές αρχές άρα εκεί πρέπει να αναζητηθεί η οποιαδήποτε εάν υπάρχει καθυστέρηση».

Ως Βουλή, είπε, « δεν έχουμε άλλη επιλογή και έχουμε ευθύνη να στηρίξουμε την οποιαδήποτε ποινική έρευνα και γενικότερα την διαδικασία κάθαρσης και απονομής της δικαιοσύνης. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό πιο αποτελεσματικά είναι ανάγκη να υπάρξει και η ανάλογη συνεχής ενημέρωση».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Κινήματος στο έργο της Νομικής Υπηρεσίας σε ότι αφορά τη διερεύνηση των μεγάλων οικονομικών σκανδάλων.

«θέλω να καταγγείλω την υπόσκαψη που δέχεται το έργο αυτό και την προσπάθεια να φορτωθούν στη γενική εισαγγελία και στη Νομική Υπηρεσία όλες οι αδυναμίες του νομικού και πολιτικού μας συστήματος. Εμείς δεν δεχόμαστε να μετατρέπεται η Νομική Υπηρεσία ,όπως είπε και ο Γενικός Εισαγγελέας, στη ‘συτζιά του μαύρου’».

Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίηση του για τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι στην υπόθεση της Focus διερευνώνται και πιθανά ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με σημείωμα του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη που κατέθεσε στην επιτροπή οικονομικών,

ο Προϋπολογισμός της Νομικής Υπηρεσίας κατά το έτος 2016 σημειώνει μείωση από €18.562.103 σε €17.129.832(μια μείωση της τάξης του €1.432.271)

Στα πιο πάνω ποσά συμπεριλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας και Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο οποίος από €511.883 για το έτος 2015 αυξάνεται σε €526.895 για το έτος 2016 (αύξηση €15.012).

Επίσης κάτω από το κεφάλαιο της Νομικής Υπηρεσίας είναι και ο προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ο οποίος από €221.826 για το 2015 αυξάνεται σε €242.503 για το 2016(αυξηση €20.677).

Σε ότι αφορά την πολιτική και τους στόχους της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Κληρίδης αναφέρει στο σημείωμα του ότι λόγω κυρίως των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των Υπουργείων και των υπαγόμενων σ’ αυτά Τμημάτων και άλλων Οργανισμών, για παροχή νομικών συμβούλων, ο όγκος εργασίας τον οποίο καλείται να διεκπεραιώσει η Νομική Υπηρεσία έχει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυξηθεί σημαντικά.

Οι ανάγκες προκύπτουν κατά κύριο λόγο εξαιτίας των υποχρεώσεων οι οποίες έχουν αναληφθεί με σχετικές πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης και της Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα. Αυτές οι υποχρεώσεις συνεπάγονται την επιφορά δραστικών αλλαγών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εξού και απαιτούν τόσο την εκ των προτέρων παροχή εξειδικευμένων νομικών γνωματεύσεων όσο και την επεξεργασία σχετικών νομοσχεδίων και παρουσίαση τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Περαιτέρω, επισημαίνει, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στον αριθμό των καταχωρουμένων προσφυγών ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αγωγών ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων, οι οποίες σχετίζονται με διάφορα θέματα λόγω μέτρων που λήφθηκαν για την κατάσταση της οικονομίας και στις οποίες η Νομική Υπηρεσία εκπροσωπεί τη Δημοκρατία.

Αυτή η ραγδαία αύξηση του όγκου εργασίας, όπως αναφέρεται, όχι μόνο δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη ή έστω κάποια αύξηση στο προσωπικό, αλλά αντίθετα με μείωση, λόγω της αποχώρησης μεγάλου αριθμού υψηλόβαθμων μάλιστα λειτουργών(Εισαγγελέων και Ανώτερων Δικηγόρων της Δημοκρατίας) και της επιβληθείσας απαγόρευσης στην πλήρωση θέσεων Πρώτου Διορισμού και Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής, με αποτέλεσμα η Νομική Υπηρεσία να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διάγει.

Προς αντιμετώπιση αυτής της δεινής κατάστασης, έχει προωθηθεί η διαδικασία αποπαγοποίησης αριθμού θέσεων, όμως λόγω του περίπλοκου και του χρονοβόρου των διαδικασιών, η πλήρωση των θέσεων αυτών δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Συναισθανόμενοι, προσθέτει, τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η Δημοκρατία, στόχος και επιδίωξη μας είναι με την κάλυψη τουλάχιστον των σοβαρών κενών που έχουν δημιουργηθεί στην Υπηρεσία, να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε έστω με δυσκολίες επανερχόμενοι στα επίπεδα που ήμασταν προηγουμένως, χωρίς αύξηση προσωπικού, η οποία σημειωτέον θα διακιολογείτο πλήρως.

Σημειώνει ότι ένα άλλο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει η Νομική Υπηρεσία είναι αυτό της αποδοχής μεγάλου αριθμού ασκούμενων δικηγόρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα