Πανωλεθρία στο Νταβός και την Κωνσταντινούπολη

Για να σκεπάσουν την πανωλεθρία στο Νταβός, οι υποστηρικτές της πολιτικής Αναστασιάδη τονίζουν μόνο τη συνάντηση των δυο ηγετών με τον Γ.Γ. Θριαμβολογούν ότι ο πρόεδρος είχε την ευκαιρία να αναφέρει δια ζώσης στον κ. Μουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Δεν ξέρουμε πόσο καλά αξιοποίησε την ευκαιρία ο Πρόεδρος. ‘Ομως ότι και να είπε, η συνάντηση των «δυο ηγετών» με τον Γ.Γ. ήταν χρήσιμη και δεοντολογικά ορθή. Δεν προξένησε κανένα κακό στην πλευρά μας. Ο Γ.Γ. θα βρισκόταν στον Νταβός και κάλεσε τους δυο ηγέτες

να έχουν κοινή συνάντηση μαζί του, μια και οι δυο «έτυχε» να είναι στο Νταβός.

‘Ομως το μεγάλο κακό και η πανωλεθρία ήταν άλλη. Ο κ. Μουν δεν προσκάλεσε τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στο Νταβός για να έχει συνάντηση μαζί του και με τον ηγέτη των Ελληνοκυπρίων. Τον κ. Ακκιντζί προσκάλεσε στο Νταβός ο εκτελεστικός διευθυντής του φόρουμ, ο κ. ‘Εϊντε. Στο φόρουμ καλούνται ηγέτες κρατών και σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες.

Ο κ. Ακκίντζί δεν είχε καμιά από τις δυο ιδιότητες. ‘Ομως ο κ. Εϊντε τον κάλεσε αντικανονικά. Οι Τούρκοι πανηγύρισαν. Στην αρχή είπαν ότι προσκλήθηκε ο πρόεδρος της Τ.Δ.Β.Κ., αλλά το απέσυραν και μίλησαν για τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, αλλά οι σχετικές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν. Και σε μια συνεδρίαση του φόρουμ ο Κ. ‘Εϊντε παρουσίασε «τους δυο ηγέτες» για να μιλήσουν για το όραμά τους για επανένωση της Κύπρου.

‘Ετσι υποβαθμίστηκε ο πρόεδρος της Κ.Δ. για να έχει το ίδιο stauts με τον κ. Ακκιντζί. Στο Νταβός όμως πέρασε το μήνυμα, ότι εκεί βρίσκονταν οι δυο ηγέτες, που προσπαθούν να επανενώσουν τα δυο ισότιμα κρατίδια, στα οποία προεδρεύουν. Και στη συνέχεια είχαν συνάντηση και με το Γ.Γ. Από το Νταβός εξαφανίστηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία. Φαίνεται ότι οι θιασώτες της όποιας λύσης-επανένωσης δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως την ίδια περίοδο ο Τούρκος εκπρόσωπος στην Ε.Ε. δήλωνε ότι το νέο κράτος δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά κάτι άλλο.

Αν όλα όσα συνέβηκαν στον Νταβός θεωρούνται επιτυχία του Προέδρου, τότε τι είναι αποτυχία; Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στο Νταβός δεν έγινε μόνο η συνάντηση του Γ.Γ. με τους δύο ηγέτες. Τέτοιες συναντήσεις έγιναν πολλές τα τελευταία 40 χρόνια. Η πανωλεθρία στο Νταβός είναι όλα τα άλλα. Η πρόσκληση στον κ. Ακκιντζί, η κοινή παρουσία Αναστασιάδη και Ακκιντζί στο φόρουμ και η ισότιμη προσφώνηση και αναγνώρισή τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η πανωλεθρία. Είναι και η πανωλεθρία της Κωνσταντινούπολης. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάλεσε τον ηγέτη ενός κόμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κυπριανού επαίρεται να δηλώνει με στόμφο, ότι πρέπει να συνομιλούμε, αν πραγματικά θέλουμε λύση. Σύμφωνοι, Να συνομιλούμε. ‘Οχι να απαλλάσσουμε την Τουρκία από κατοχική δύναμη και να της δίνουμε συγχωροχάρτι. Όχι να πιστοποιούμε ότι η Τουρκία θέλει λύση, όπως έκαμε ο κ. Κυπριανού. Και όχι να αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει εξουσιοδοτήσει τον Ακκιντζί να διαπραγματευτεί το Κυπριακό και θα αποδεχθεί κάθε συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με τον κ. Αναστασιάδη.

Κάθε λογικός άνθρωπός στη διεθνή κοινότητα βλέπει ότι η Τουρκία δεν είναι κατοχική δύναμη, ότι θέλει λύση και στηρίζει τον κ. Ακκιτζί για να εφαρμόσει το όραμά του, που είναι κοινό με τον κ. Αναστασιάδη. Τότε ποιος διάολος εμποδίζει τη λύση, αφού τη θέλει η Τουρκία, τη θέλει ο Αναστασιάδης και ο καλός, με πιστοποιητικό, Ακκιντζί, τη στηρίζει ο ΔΗ.ΣΥ. και το ΑΚΕΛ;

Τι ωραία που θα ήταν, αν ο κ. Κυπριανού μπορούσε να εκδώσει και ένα συγχωροχάρτι για το κόμματα που πήραν εκατομμύρια από τη focus και που είχαν το ίδιο όραμα με τον κ. Βγενόπουλο; ‘Η μήπως αυτό το συγχωροχάρτι θα είναι μέρος της λύσης, που δεν την θέλουν οι απορριπτικοί;

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όσι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα