Πανηγύρια στα κατεχόμενα για την επέτειο του ψευδοκράτους

Παρουσία και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F16 θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι εορτασμοί στα κατεχόμενα για την 34η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Χθες από το πρωί δύο τουρκικά F-16 εμφανίστηκαν στον κυπριακό ουρανό, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχή βόρεια της Λευκωσίας, που εκτείνεται απο τη Μιά Μηλιά και το Δίκωμο, μέχρι και τα νότια της Κυθρέας.

Οι πτήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, σε δύο περιόδους,

από τις 11.00 μέχρι τις 11.45 και από τις 15.00 μέχρι τις 16.30.

Το χαιρετισμό στρατιωτικής παρέλασης θα δεχθεί σήμερα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε τηλεοπτικό μήνυμα, ενόψει της σημερινής θλιβερής επετείου, υπέδειξε την ανάγκη για νέα προσέγγιση στο Κυπριακό και προέβη σε νέες αξιώσεις για ενδιάμεση συμφωνία.

Υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε μια στρατηγική συμφωνία, πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών.

Αφού προκύψει πρώτα συμφωνία πλαίσιο, τότε, είπε, θα μπορεί να ορισθεί ένα πρόγραμμα διαπραγματεύσεων, ζητώντας να τεθεί χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Το πλαίσιο λύσης στο Κυπριακό είναι εκεί, είναι γνωστό και συμφωνημένο, δεν μπορεί να υπάρξει καινούριο, απαντά κατηγορηματικά στις αξιώσεις Ακιντζί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ποτέ, τονίζει, δεν υπήρξε τέτοιου είδους πρόταση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ή οποιουδήποτε τρίτου ενδιαφερόμενου στο Κυπριακό για ενδιάμεση λύση.

Η ενδιάμεση λύση, επισημαίνει, δεν είναι λύση στο Κυπριακό, άρα τέτοιο θέμα είναι εκτός συζήτησης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι το ενδιαφέρον, πλέον, επικεντρώνεται στην επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Όλοι, δήλωσε, «επενδύουν» στην επίσκεψη αυτή, ώστε να γίνει η απαρχή μιας ουσιαστικής συζήτησης, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως προετοιμασία για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που ήταν το κεφάλαιο, που μας οδήγησε στο ναυάγιο στο Κραν Μοντανά.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, κόμματα και οργανώσεις καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια της Άγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής.

Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η αντικατοχική εκδήλωση της ΠΟΦΕΝ στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού. Στις 19.00 το ΑΚΕΛ διοργανώνει αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση στο οδόφραγμα του Ορφέα, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ του κόμματος, Άντρο Κυπριανού.

Στη Βρετανία η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας θα πραγματοποιήσει το απόγευμα πικετοφορία έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο. Στη Θεσσαλονίκη απεργία πείνας πραγματοποιούν Κύπριοι φοιτητές.

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Σ.Α.και της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, προς τον ΓΓ, Antόnio Guterres, στην οποία καταγγέλλονται τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου, επισυνάπτονται δύο έγγραφα, στα οποία απαριθμούνται αναλυτικά όλες οι τουρκικές παραβιάσεις από θαλάσσης και αέρος.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη de facto διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας» τονίζει στην επιστολή του ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα