Πανεργατική απεργία στην Ελλάδα με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα Πέμπτη στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να καταγγείλουν «τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που συνεχίζει η κυβέρνηση», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας, ΓΣΕΕ.

Την

απεργιακή κινητοποίηση διοργανώνουν οι δύο ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ (ιδιωτικός τομέας και Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινού Ενδιαφέροντος, ΔΕΚΟ) και ΑΔΕΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), και είναι η πρώτη με γενικό χαρακτήρα επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 10.30 το πρωί έχει προγραμματίσει το Πανεργατικό Μέτωπο, ΠΑΜΕ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 το πρωί, του ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα.

Η Αθήνα θα παραμείνει χωρίς Μετρό και Προαστιακό, ενώ τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας κατά την διάρκεια της ημέρας. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα τρένα σε όλη την χώρα.

Δεν θα εκτελεστούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ θα ακυρωθούν πτήσεις , λόγω της συμμετοχής στην απεργία των υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι πτήσεις προς και από την Κύπρο, καθώς και άλλων προορισμών του εξωτερικού, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές. Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το προσωπικό ασφαλείας των δημοσίων νοσοκομείων και από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας, εκτός από τους εντεταλμένους για την κάλυψη της απεργίας. Κλειστά θα παραμείνουν και τα μουσεία, όπως αποφάσισε το συνδικαλιστικό τους όργανο

Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: «Η 24ωρη Γενική Απεργία και τα συλλαλητήρια στις 12 Νοέμβρη αποτελούν τη μητέρα των μαχών απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης της Ελληνικής κοινωνίας. Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα. Όλοι και όλες μαζί αρκεί να το πιστέψουμε. Αρκεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να επιλέξουμε τι είδους ασφάλεια θέλουμε. Κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του καναπέ;».

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της τονίζει: « Η υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου, ήρθε να επικυρώσει τη συνέχιση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των ακραίων πολιτικών λιτότητας, της βίαιης αναδιανομής εισοδημάτων εις βάρος των μεσαίων και ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, της δημοκρατικής υστέρησης που προκαλείται από την κατάλυση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και την αδιάλειπτη επιτροπεία της χώρας από τους δανειστές».

Στην σημερινή κινητοποίηση δήλωσε συμμετοχή και ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια κυρίως στο διαδίκτυο. Σε ανακοίνωση του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία για να «εκδηλωθεί ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους εκβιασμούς οικονομικών και πολιτικών κέντρων εντός και εκτός Ελλάδας» και προσθέτει ότι «οι αγώνες απέναντι στις αντιλαϊκές, ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές συνεχίζονται ακόμα πιο δυναμικά».

Πηγή - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα