Παιδοβουλευτές γέμισαν τα έδρανα της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε σήμερα ότι “δυστυχώς η υφιστάμενη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στα ίδια τα παιδιά και στις οικογένειές τους και ως αποτέλεσμα της φτώχειας τα παιδιά γίνονται περισσότερο ευάλωτα στη βία και στην κακομεταχείριση, με αποτέλεσμα να πλήττεται η φυσική και πνευματική τους ανάπτυξη”.

Σε ομιλία του στη Β΄ Τακτική Σύνοδο της Ζ’ Βουλευτικής Περιόδου

της Κυπριακής Παιδοβουλής, ο κ. Συλλούρης, σύμφωνα με ανακοίνωση, είπε ότι “δυστυχώς η οικογένεια σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα δύσκολες προσκλήσεις, όπως η φτώχεια, τα προβλήματα υγείας, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός”.

Πρόσθεσε ότι “οι δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνει ακόμη η κοινωνία μας αλλά και ολόκληρη η υφήλιος, έχουν επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και το επίπεδο ζωής όλων και ιδιαίτερα των παιδιών”.

“Είναι θλιβερό το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν υποστεί όλες τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα τις συνέπειες από την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας, που στόχο έχουν τη μείωση των δημοσίων δαπανών”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής,

Σημείωσε ότι οι απόψεις και οι προβληματισμοί των παιδιών “πρέπει πάντοτε να ακούγονται και να λαμβάνονται υπόψη από την Πολιτεία και ειδικότερα από όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της, που είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν στην πράξη τα δικαιώματα των παιδιών”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “οι νέοι του σήμερα είναι οι στυλοβάτες του αύριο, είναι αυτοί που θα θέσουν τα θεμέλια της μελλοντικής κοινωνίας γι’ αυτό και πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η στήριξη των νέων, η περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους και η λήψη μέτρων που προάγουν την ευημερία και την πρόοδό τους, αν η κοινωνία μας θέλει να προχωρήσει και να γίνει καλύτερη”.

Ανέφερε πως “το κράτος στο σύνολό του, και ιδιαίτερα μέσω των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών του, οφείλει να στηρίξει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, παρέχοντάς τους όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “ιδιαίτερο ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι υπηρεσίες υγείας και οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, ενώ θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί ο ευαίσθητος χώρος της εκπαίδευσης, ώστε τα προγράμματα εκπαίδευσης, τεχνικής κατάρτισης και επιμόρφωσης να είναι τέτοια που να συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των σχολικών διαρροών”.

“Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστούν διευκολύνσεις και όσον αφορά τη δυνατότητα διακίνησης των παιδιών με τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, ιδιαίτερα των φτωχών και άπορων μαθητών και όσων έχουν κινησιακές δυσκολίες”, συνέχισε ο Δημήτρης Συλλούρης.

Το κεντρικό θέμα της συνόδου είναι το “Πόσο οι εισηγήσεις των παιδιών ακούγονται και/ή εισακούγονται από το Κράτος – η ευθύνη του Κράτους να λογοδοτεί και προς τα παιδιά” και όπως είπε ο κ. Συλλούρης, “το θέμα αυτό επισημαίνει τον σημαντικό και τεράστιο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν οι κρατικές υπηρεσίες όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σ’ όλες τους τις εκφάνσεις και περαιτέρω την ευθύνη του κράτους να λογοδοτεί και προς τα ίδια τα παιδιά”.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής, χαιρέτισε την παρουσία της Αλέκας Γράβαρη Πρέκα, η οποία εκπροσωπεί τη Βουλή των Γερόντων, και είπε ότι “δίνει το μήνυμα ότι μέσα από τη συνεργασία, τον διάλογο και τη συναντίληψη όλοι έχουμε να ωφεληθούμε, ανεξάρτητα από ηλικία”.

Ο κ. Συλλούρης, είπε ότι “οι εκθέσεις που ετοίμασαν και οι πέντε Επαρχιακές Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Παιδοβουλής είναι πολύ πλούσιες, σημαντικές και αξιόλογες και καλύπτουν ολοκληρωμένα όλες τις πτυχές του κεντρικού θέματος και αποτελούν ένα είδος απολογισμού, λογοδοσίας και διαφάνειας, στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δράση όλων μας”.

Καταλήγοντας και απευθυνόμενους στους παιδοβουλευτές τούς διαβεβαίωσε ότι “και η Βουλή είναι πρόθυμη να σας ακούει και να συνδράμει στην όλη προσπάθεια και ιδιαίτερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα