Παμπορίδης: Μέτρα κατά της βιαιοπραγίας κατά νοσηλευτών

Νομοσχέδιο για διακεκριμένο τύπο αδικήματος, όταν λειτουργός υγείας δέχεται επίθεση, θα καταθέσει το Υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, για το τελευταίο περιστατικό επίθεσης κατά λειτουργών υγείας, ο Υπουργός Υγείας είπε πως μελετάται επίσης η εισαγωγή του πειθαρχικού εξιτηρίου ασθενούς.

Ο Υπουργός Υγείας είπε πως πρόθεση του Υπουργείου, ως εργοδότη, είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια των λειτουργών υγείας.

Εξήγησε πως παραμένει η ευθύνη

τήρησης της τάξης στην Αστυνομία, με θεσμοθέτηση συντονισμού μέσα από καθορισμό ατόμου στα νοσηλευτήρια, που θα ενημερώνει την Αστυνομία για τον χώρο στον οποίο απαιτείται η παρουσία αστυνομίας.

Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε αγορά υπηρεσιών ιδιωτικών φρουρών, όχι για να αντικαταστήσουν την αστυνομία, αλλά για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να επιβάλλουν την τάξη, όπως διευκρίνισε.

Αντί να υποβάλλονται οι λειτουργοί υγείας στη διαδικασία καταγγελιών και παράθεσης μαρτυρίας στο Δικαστήριο, θα αναλαμβάνουν οι ιδιωτικοί φρουροί την ποινική διαδικασία.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα κατατεθεί διακεκριμένος τύπος αδικήματος για τις περιπτώσεις όπου λειτουργός υγείας δέχεται επίθεση κατά την επιτέλεση του καθήκοντος του, που θα περιλαμβάνει αυξημένες και αποτρεπτικές ποινές.

Πρόθεση είναι να θεσπιστεί και πειθαρχικό εξιτήριο ασθενή, κατά τρόπο που όταν ασθενής παραφέρεται, να διώχνεται από το νοσοκομείο, και οι λειτουργοί υγείας να δύνανται να αρνηθούν υπηρεσία στις περιπτώσεις που θα νιώθουν ότι απειλούνται ή εκβιάζονται.

Ο κ. Παμπορίδης τόνισε ότι δεν μπορεί ένας επιστήμονας να ασκήσει τα καθήκοντα του όταν τελεί υπό απειλή ή επίθεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα