Ούτε η Αθηνά στο ψηφοδέλτιο

Η βουλευτής Λεμεσού επικαλείται διαφωνίες με την ηγεσία του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό
Αρχές της ερχόμενης βδομάδας, με την επιστροφή του Νικόλα Παπαδόπουλου από το ΗΒ, κλείνουν οριστικά τα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΟ, με ελάχιστες εκκρεμότητες να παραμένουν ανοικτές

Την απόφασή της όπως μην κατέλθει

ως υποψήφια βουλευτής στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Κυριακίδου, έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση έπειτα από πολύ προβληματισμό, τονίζοντας, ωστόσο, ότι παραμένει ενεργή, ως πολίτης, στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, που θα επανενώνει την πατρίδα μας.

Αφήνει, ταυτόχρονα, αιχμές κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί στο εθνικό θέμα, χαρακτηρίζοντάς την «άκρατα και άκριτα απορριπτική», ενώ επισημαίνει πως, με την απόφασή της αυτή, επαναβεβαιώνει την ιδεολογία και την πολιτική της ταυτότητα, «η οποία έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τη σύνθεση και τη μετριοπάθεια, παραδοσιακά συστατικά στοιχεία του χώρου του Κέντρου, που ανήκει το ΔΗΚΟ».

«Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού να βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Στους κρίσιμους αυτούς καιρούς, οι πολίτες και η κοινωνία μας γενικότερα αναμένουν από την πολιτική ηγεσία, αλλά και από τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, να τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα», ανέφερε η κ. Κυριακίδου στη δήλωσή της στη Βουλή.

Στη βάση αυτής της αρχής, πρόσθεσε, «αποφάσισα να μην κατέλθω ως υποψήφια βουλευτής. Αυτό επιβάλλει η πολιτική μου ιδεολογία και φιλοσοφία. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια πολιτική απόφαση που έλαβα ενσυνείδητα και μετά από πολύ προβληματισμό».

Διαφοροποίηση από την ηγεσία
Προτεραιότητά της τη δεδομένη περίοδο, εξήγησε, είναι να στηρίξει θέσεις και ενέργειες που οδηγούν στην επανένωση της πατρίδας μας, παρά η συμμετοχή της σε ένα ψηφοδέλτιο που θα την ανάγκαζε να σιωπά και να ανέχεται θέσεις και πρακτικές, προκειμένου να επανεκλεγεί βουλευτής.

«Δεν μπορώ να υπερασπιστώ τις θέσεις που εκφράζει η σημερινή ηγεσία του κόμματος. Θέσεις άκρατου και άκριτου απορριπτισμού. Θέσεις που δεν δίνουν ελπίδα και προοπτική στην επανένωση της πατρίδας μας», είπε.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε, περαιτέρω, ότι υπηρετεί το ΔΗΚΟ και τα κοινά αδιάλειπτα τα τελευταία 35 χρόνια και πρόσθεσε ότι η απόφασή της να μην κατέλθει, δεν σημαίνει ότι αποχωρεί ή ότι εγκαταλείπει τους φίλους και συναγωνιστές της.

«Παραμένω στις επάλξεις»
«Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι σθεναρά, κοιτάζοντας προς το μέλλον και διεκδικώντας μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ώστε να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Την ίδια στιγμή, με την απόφασή μου αυτή επαναβεβαιώνω την ιδεολογία και την πολιτική μου ταυτότητα, η οποία έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τη σύνθεση και τη μετριοπάθεια, παραδοσιακά συστατικά στοιχεία του χώρου του Κέντρου, που ανήκει το ΔΗΚΟ», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, η κ. Κυριακίδου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους συναγωνιστές, φίλους και συνεργάτες, και όλους όσοι την τίμησαν με την ψήφο τους.
«Τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Η κοινή μας πορεία συνεχίζεται», ανέφερε.

Η Αντιγόνη
Εν τω μεταξύ, την απόφασή της για το αν θα κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές θα ανακοινώσει την ερχόμενη Παρασκευή η τέως ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κ. Παπαδοπούλου συνεχίζει να έχει σοβαρό προβληματισμό κατά πόσο θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, ενώ σταθμίζουσα παράμετρος για τη λήψη της τελικής της απόφασης είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου του κόμματος στην επαρχία Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η τέως ευρωβουλευτής προβληματίζεται σοβαρά «για το βαθύ χάσμα ανάμεσα στις δύο παρατάξεις και την αδυναμία υπέρβασής του», που καθιστά «αβέβαιη την προοπτική του κόμματος», τόσο ενόψει εκλογών όσο και μετά τις εκλογές. Δεδομένων τούτων, ανέφερε στη «Σ» καλά ενημερωμένη πηγή, η κ. Παπαδοπούλου θα λάβει τις αποφάσεις της, με γνώμονα πώς θα εξυπηρετήσει καλύτερα το κομματικό αλλά και το εθνικό συμφέρον.

Πρόταση σε Χρίστο Τσίγκη
Την ίδια ώρα, πρόταση από την ηγεσία για να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας έχει στα χέρια του ο προσφάτως παραιτηθείς από την ΕΠΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Χρίστος Τσίγκης. Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Τσίγκης δεν αποκλείει, κατ’ αρχήν, το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, αλλά την τελική του απόφαση θα τη λάβει εντός των αμέσως προσεχών ημερών και αφού σταθμίσει όλα τα πολιτικά δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης.

Αρχές της βδομάδας οριστικό κλείσιμο
Πάντως, η οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων του Δημοκρατικού Κόμματος αναμένεται αρχές της ερχόμενης βδομάδας, άμα τη αφίξει του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου από το Λονδίνο την Τρίτη, όπου μεταβαίνει για να παραστεί σε εκδηλώσεις του ΔΗΚΟ Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις εκκρεμότητες παραμένουν, επίσης, οι υποψηφιότητες του βουλευτή Φύτου Κωνσταντίνου και του τέως Προέδρου της ΝΕΔΗΚ Γιάννου Παναγιώτου, οι οποίοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει επισήμως τις προθέσεις τους, κάτι που αναμένεται να γίνει είτε στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή αρχές της επόμενης.

Ενδιαμέσως, θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο οι εσωκομματικές διαδικασίες για καταρτισμό του ψηφοδελτίου στην Κερύνεια, όπου παρατηρείται μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αριθμητικά, από τις «διαθέσιμες» θέσεις. Ενδιαφέρον υπάρχει από τους Ανδρέα Νικηταρά, Μάκη Τσουλούπα, Ανδρέα Μουγή, Αδάμο Ασπρή, Σωτήρη Φλουρή, ενώ πληροφορίες φέρουν ως πολύ πιθανή και τη διεκδίκηση από τη Δώρα Κατσελλή.

Όπως αναφέραμε ήδη, στο ψηφοδέλτιο Κερύνειας ενδέχεται να συμμετέχει ως αριστίνδην υποψήφιος ο αντιδήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους (σύμφωνα με πληροφορίες μας, το θέμα επρόκειτο να ξεκαθαρίσει χθες βράδυ).
Οι υποψηφιότητες για το ψηφοδέλτιο Κερύνειας πρέπει να σταλούν στους Προέδρους των οικείων επαρχιακών (Λευκωσίας-Λεμεσού).

Η «υποψηφιότητα» Ματσάκη
Όσον αφορά, τέλος, το θέμα - σύμφωνα με δημοσιεύματα - της καθόδου του Μάριου Ματσάκη στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού, καλά ενημερωμένες κομματικές πηγές αναφέρουν ότι επί του προκειμένου δεν υπάρχει οιαδήποτε επίσημη ενημέρωση, αλλά ούτε επίσημη συμφωνία με τον πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή. Να υπομνηστεί ότι ο κ. Ματσάκης ήταν ανάμεσα στα στελέχη του ΔΗΚΟ που επέστρεψαν στο κόμμα μετά την απόφαση των συλλογικών οργάνων για επιστροφή των διαγραφέντων στελεχών.

Αισιοδοξεί η ηγεσία
Πάντως, στους ηγετικούς κύκλους της Γρίβα Διγενή εκφράζεται ιδιαίτερη ικανοποίηση για το (επιτυχώς) διενεργούμενο άνοιγμα των ψηφοδελτίων προς την ευρύτερη κοινωνία και άλλους κομματικούς χώρους, γεγονός που «καταδεικνύει τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζει το ΔΗΚΟ, ως το ισχυρότερο κόμμα του Κέντρου, στην προσπάθεια σύμπραξης ευρύτερων δυνάμεων, με κοινή συνισταμένη τη διαχείριση του Κυπριακού».

Άλλωστε, όπως επισήμανε κομματική πηγή στη «Σ», «οι κοινές προσεγγίσεις στο εθνικό μας πρόβλημα είναι εκείνο ακριβώς το στοιχείο που προσδίδει στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ τον χαρακτήρα της πολυσυλλεκτικότητας», προσθέτοντας πως «ιδιαίτερα η συνεργασία με την κ. Ελένη Χρυσοστόμου, μιας ενεργού πολιτικού, η οποία μέχρι πρότινος ήταν Εκπρόσωπος Τύπου ενός άλλου κοινοβουλευτικού κόμματος, υπογραμμίζει αυτήν ακριβώς τη δυναμική».

Keywords
Τυχαία Θέματα