Ούτε δείγμα εγγυήσεων και στρατού

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ προκλητικότητα στο Αιγαίο προκάλεσε το μένος της αντιπολίτευσης, με τα κόμματα να εξαπολύουν επίθεση προς την Κυβέρνηση για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και παράλληλα να δηλώνουν ότι στηρίζουν την ελληνική Κυβέρνηση

Η Τουρκία,

με τις παράνομες ενέργειές της στα Ίμια, επιβεβαίωσε ότι αποτελεί μιαν αναξιόπιστη, ασταθή και επικίνδυνη δύναμη, ανέφερε το ΔΗΚΟ. «Η προκλητικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μετατρέψει την επιθετική του ρητορική σε επιθετική πολιτική, για να εκβιάσει ικανοποίηση των αξιώσεών του, αλλά και για εσωτερική κατανάλωση. Η τουρκική συμπεριφορά θα έπρεπε να αποτελέσει πηγή, τουλάχιστον, προβληματισμού, για κάποιους στην Κύπρο».

Οι τουρκικές προκλήσεις, υποστηρίζει το ΔΗΚΟ, ενισχύουν τη θέση του κόμματος για κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, προτού τεθεί σε εφαρμογή η όποια συμφωνία για το Κυπριακό.

Σε ανάλογο ύφος και η ΕΔΕΚ, που κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμπεριλάβει στις διεκδικήσεις του την κατάργηση της συνθήκης εγγύησης και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. «Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας με τη συνεχιζόμενη παραβίαση από μέρους της των διεθνών συνθηκών (π.χ. Λωζάννης, 1923) και η συστηματοποίηση της επεκτατικής της πολιτικής σε βάρος της Ελλάδας με διεκδικήσεις επί βραχονησίδων και κατ’ επέκτασιν στο Αιγαίο, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες μας», αναφέρει η Μαρία Παναγιώτου.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι «οι κίνδυνοι που ενδεχομένως να προκύψουν από μια ενδεχόμενη συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού, στην οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουρκικές εγγυήσεις ή ακόμα και παρουσία τουρκικών στρατευμάτων για χρονική περίοδο μετά την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας, είναι αναμφισβήτητοι».

Η Κυβέρνηση να στηρίξει την Ελλάδα
Να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας «υπερασπιζόμενη το διεθνές δίκαιο και όχι να αποστασιοποιείται, κρατώντας ίσες αποστάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία», κάλεσε την Κυβέρνηση σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. «Αν νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο εξευμενίζει την Τουρκία πλανάται πλάνην οικτράν και αποδεικνύει ότι συνεχίζει ακόμη να τρέφει αυταπάτες», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η επιθετικότητα και η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο από την Τουρκία, καταδεικνύει πόσο ορθή είναι η θέση της Συμμαχίας Πολιτών ότι η λύση θα πρέπει να προβλέπει κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Πρέπει, δήλωσε, να αντιληφθούμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια χώρα, η οποία δεν αντιλαμβάνεται τις αρχές του κράτους δικαίου και η πρώτη μέθοδος επίλυσης των διαφορών που επιλέγει είναι η στρατιωτική.

Ο κ. Λιλλήκας υπέδειξε ότι δεν είναι τυχαία η επιμονή της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό για ρυθμίσεις στις εσωτερικές πτυχές που καταλύουν το κράτος δικαίου και οδηγούν σε ένα δυσλειτουργικό κράτος, το οποίο με τις κρίσεις που θα δημιουργεί, θα αποτελεί αφορμή για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας.

Θεοχάρους: Χρεοκόπησαν και, για να σωθούν, δίνουν άλλοθι στον κατακτητή
«Οι προκλητικές ενέργειες στα Ίμια δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο ψευδαισθήσεων. Όσο οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, μαζί με την Κυβέρνηση, αρνούνται να παραδεχθούν την πραγματικότητα και να καταγγείλουν την Τουρκία στην Ε.Ε., στον ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ, και αλλού, τόσο περισσότερο τροφοδοτείται η τουρκική αδιάλλακτη πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν και του βαθέος κράτους».

Αυτά ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους και πρόσθεσε: «Η πολιτική του εξευμενισμού και των υποχωρήσεων, των δώρων χωρίς αντίδωρα έχει αποτύχει. Έχει χρεοκοπήσει. Η Κυβέρνηση και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ δεν έχουν την τόλμη και την πολιτική ευθιξία να παραδεχθούν την αποτυχία τους και συνεχίζουν να λένε στον λαό ψέματα και το χειρότερο όλων είναι ότι καλύπτουν και δίδουν άλλοθι στον κατακτητή μας και ειδικότερα στον Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα φορτώνουν την αποτυχία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στους "απορριπτικούς", καλλιεργώντας άσκοπες εμφύλιες αντιπαραθέσεις και ψευδαισθήσεις στον λαό».

Περδίκης: Όχι σε εγγυήσεις
Τη θέση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών εναντίον της παραμονής της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης αλλά και της παραμονής στρατευμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού επανέλαβε ο Πρόεδρός του Γιώργος Περδίκης, υπό το φως της κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο.

«Παρακολουθούμε μια κλιμάκωση της αδιαλλαξίας των Τούρκων και της επιθετικότητας σε Κύπρο και σε Αιγαίο», ανέφερε σε δηλώσεις στη Βουλή ο κ. Περδίκης.

Απαιτούμε, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, «και έχουμε κάθε δίκαιο να το ζητούμε - και έχουμε και αποδείξεις τώρα λόγω της συμπεριφοράς των Τούρκων - την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων με τη λύση του Κυπριακού».

Keywords
Τυχαία Θέματα