Ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης της υπόθεσης της Τρ. Κύπρου

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ποινικής υπόθεσης σε βάρος έξι πρώην στελεχών της Τράπεζας Κύπρου και της ίδιας της Τράπεζας, μετά την χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως όλα δείχνουν θα ξεκαθαρίσει το μέλλον της ποινικής υπόθεσης σε βάρος πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας

Κύπρου και της Τράπεζας για την εξαγορά ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της επένδυσης.

Το κουβάρι της υπόθεσης περιπλέχθηκε μετά την χθεσινή απόφαση του Ανώτατου, υπέρ της Τράπεζας Κύπρου και τριών πρώην στελεχών της.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης «είναι μια σημαντική απόφαση, η οποία έχει ουσιαστικά τερματίσει μια δίκη στο κακουργιοδικείο. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι ο Γενικός Εισαγγελέας θα εφεσιβάλει την απόφαση, οπότε θα κριθεί από πενταμελές εφετείο του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Από την πλευρά του ο νομικός Αντρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι «διαπίστωσε το δικαστήριο ότι υπήρχε παραβίαση της ανάγκης να υπάρχει, δυνάμει νόμου κανονισμός και ως εκ τούτου κατέληξε εις το ότι δεν μπορούσε να υπάρχει κατηγορητήριο, το οποίο να στηρίζεται σε έναν «κανονισμό», ο οποίος έπασχε και για τον λόγο ότι η σύνθεση τότε του Οργάνου δεν ήταν νόμιμη με απόφαση άλλη του δικαστηρίου».

Συνεπεία τούτου μια από τις πλέον σημαντικές ποινικές υποθέσεις, η οποία σχετίζεται με τα γεγονότα, που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση τίθεται στον πάγο μέχρι νεοτέρας.

«Εάν επιβεβαιώσει μετά από έφεση το εφετείο πλέον την κρίση του πρωτόδικου δικαστή σ’ αυτή την υπόθεση, προφανώς καταρρέουν τα πάντα. Δεν υπάρχει πλέον κατηγορητήριο έστω και αν μερικοί από τους κατηγορούμενους δεν συνέτρεξαν αυτήν την προσπάθεια και αυτή την προσπάθεια την προκάλεσαν και την πέτυχαν κάποιοι από τους κατηγορούμενους», ανέφερε ο κ. Αγγλίδης.

Την ίδια ώρα ενδέχεται να επηρεαστούν και άλλες υποθέσεις.

«Για να υπάρξει επίπτωση πρέπει να έχουν στηριχθεί κατηγορίες στην ίδια οδηγία και να υπάρχει και πάλι σύνδεση με την Επιτροπή. Κεφαλαιαγοράς, τη σύνθεσή της και ούτω καθεξής. Δηλαδή πρέπει οι ίδιες κατηγορίες να στηρίζονται στην ίδια οδηγία», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Η απόφαση του Ανώτατου έθεσε σε συναγερμό και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα εκ πρώτης όψεως θεωρείται ότι δεν επηρεάζονται οι Διοικητικές αποφάσεις της Επιτροπής.

Παρά ταύτα, η χθεσινή απόφαση του Ανώτατου μελετάται και από τους νομικούς συμβούλους της Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα