Ώρα για γαλλικές εκλογές - Η δεξιά αποφασίζει

Στη Γαλλία διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Υποψήφιοι είναι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Φρανσουά Φιγιόν, φαβορί μετά τη νίκη-έκπληξη, που κατήγαγε στον πρώτο γύρο, και ο Αλέν Ζιπέ.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Απέναντι σε μια αριστερά, πιο διχασμένη από ποτέ, εκείνος που θα κερδίσει το χρίσμα της δεξιάς έχει ισχυρές πιθανότητες να περάσει

σε λιγότερο από έξι μήνες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μαζί με την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, και να την κερδίσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών σημαδεύτηκε από την απροσδόκητη νίκη του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος θεωρείτο αουτσάιντερ, έφθασε ωστόσο μακράν πρώτος με ποσοστό μεγαλύτερο του 44% των ψήφων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Φρανσουά Φιγιόν τη νίκη με 61% έναντι 39% του Αλέν Ζιπέ. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών στη δεξιά, θα ακολουθήσουν εξελίξεις στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, οι προκριματικές εκλογές του οποίου θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο.

Με πολύ χαμηλή δημοτικότητα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα αν θα επιδιώξει ή όχι μια δεύτερη θητεία, η οποία ενδέχεται να προσκρούσει στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού του, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των σοσιαλιστών.

Ο Βαλς, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal de Dimanche, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος απέναντι στον Ολάντ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα