Ομήρου: Να μη μείνουν στο τέλος οι εγγυήσεις

Η πτυχή των εγγυήσεων που είναι η πτυχή της ασφάλειας σ’ ότι αφορά τη λύση του κυπριακού, είναι κορυφαίας και καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση οποιασδήποτε λύσης ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας στην Πάφο.

Συνεπώς, συνέχισε, θα πρέπει το θέμα της ασφάλειας που συναρτάται άρρηκτα με το καθεστώς εγγυήσεων να μην αφεθεί για συζήτηση στο τέλος όπως η Τουρκία απαιτεί αλλά να συζητιέται ταυτόχρονα

με τις άλλες θεμελιώδεις πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο περιοδείας του στη πανήγυρη του κατακλυσμού στην Πάφο, ο κ. Ομήρου σημείωσε πως είναι η ώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνικής Κυπριακής πλευράς , για να δοθεί το μήνυμα ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι ένας βαθύτατος αναχρονισμός.

Πρόσθεσε επίσης, πως εγγυήσεις μετά το Β ‘ παγκόσμιο πόλεμο δεν ισχύουν για καμιά χώρα στο κόσμο αφού θεωρείται ένας αναχρονισμός ο οποίος μπήκε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Επεσήμανε ακόμη πως θα πρέπει να αποταθούμε, προς την Βρετανία δεδομένου ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλία με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά να διακηρύσσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε νέο σχήμα εγγυήσεων , ώστε να τοποθετηθεί και η Βρετανία ότι δεν επιθυμεί και ότι δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια ανανέωση των συνθηκών εγγυήσεως.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως σ’ αυτή τη περίπτωση η Τουρκία παραμένει μόνη και είναι αδιανόητο η Τουρκία μια μη ευρωπαϊκή χώρα να επιμένει ότι θα εγγυάται την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα , συνταγματική τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως θα μετεξελιχθεί μετά τη λύση, από μόνη της.

Αυτό είπε « θα είναι αδιανόητο» προσθέτοντας πως πρέπει να δώσουμε το μήνυμα με σταθερότητα ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα απολύτως επαρκές εγγυητικό πλαίσιο.

Επίσης συνέχισε, πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι οι εγγυήσεις υπήρξαν η κακοδαιμονία αλλά και η πηγή της δημιουργίας του Κυπριακού προβλήματος και συνεπώς οριστικά και αμετάκλητα αυτό το αναχρονιστικό καθεστώς να μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα