Ολοκληρώθηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος

Σκεπτικισμό για το μέλλον του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φύλαξαν στις αποσκευές τους οι Τροϊκανοί, αναχωρώντας από την Κύπρο.

Κλιμάκιο των δανειστών βρισκόταν από τη Δευτέρα στο νησί για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο, ο οποίος θα διενεργείται κάθε χρόνο μέχρι να αποπληρωθεί το 70% του δανείου των 7,2 δις. ευρώ.

Από τις επαφές του κλιμακίου στην Κύπρο

διαφάνηκε ο έντονος προβληματισμός τους για τη στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων και η ανησυχία τους, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε μια πρόωρη προεκλογική περίοδο.

Η επανακατάθεση του νομοσχεδίου για το ιδιοκτησιακού καθεστώτος της CYTA και το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τους μισθούς και τη Δημόσια Υπηρεσία, δεν φαίνεται να τους έχουν πείσει ιδιαίτερα, ενώ θεωρούν ανοικτή πληγή το ΓεΣΥ.

Επιπλέον, στους προβληματισμούς συγκαταλέγονται οι δημοσιονομικές επιδόσεις, υπό την έννοια των αστάθμητων παραγόντων, όπως για παράδειγμα το Brexit και βεβαίως η ικανοποίηση αιτημάτων ενόψει προεδρικών.

Φυσικά, τα στοιχεία που έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, είναι ανακουφιστικ

Είχαμε πλεόνασμα 133 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το πρώτο δίμηνο του 2017, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων του κράτους και της μείωσης των δαπανών.

Πάντως, σε σχέση με τα κρατικά έσοδα, καταγράφεται αύξηση τους κατά 9,1% που σε πραγματικούς αριθμούς μεταφράζεται σε 92,5 εκ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των εσόδων στα 1,1 δις.

Έτσι, εάν υπάρξει σύνεση στη δημοσιονομική διαχείριση δεν αναμένεται να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι Τροϊκανοί εκφράζουν ανησυχίες. Θεωρούν αργό τον ρυθμό μείωσης τους και εκφράζουν τη θέση ότι εάν δεν "καθαρίσουμε" με αυτά, τότε δεν θα φτάσουν στη μέγιστη απόδοσή τους και οι αναπτυξιακές μηχανές της οικονομίας.

Βεβαίως για τη διαχείριση των ΜΕΔ, οι τράπεζες κατέθεσαν τις τελευταίες 48 ώρες τριετή πλάνα. Στο σύνολο τους οι συστημικές τράπεζες απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τριετείς σχεδιασμούς διαχείρισης, τους οποίους ανέλυσαν και στα τεχνοκρατικά κλιμάκια της Τρόικα. Στους σχεδιασμούς αυτούς συγκαταλέγονται τα λεγόμενα οχήματα διαχείρισης δανείων που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες, όπως επίσης η ανταλλαγή ακινήτων έναντι δανείων, ενώ δεδομένου ότι πια θα λογοδοτούν στον SSM κάθε τρεις μήνες και οι πιέσεις θα είναι ασφυκτικές, θα αναγκαστούν σε εκποιήσεις και αύξηση των προβλέψεων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα