Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την έκδοση του αεροπειρατή

Η Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Περσεφόνη Παναγή, επιφύλαξε την απόφασή της για την έκδοση ή όχι προνομιακού εντάλματος απελευθέρωσης (Habeas Corpus) του εκζητουμένου από τις αιγυπτιακές Αρχές για τη διάπραξη της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών την 29η Μαρτίου 2016, Σεϊφ Ελτίν Μουσταφά, αφού άκουσε την Τρίτη τις διευκρινίσεις της Εισαγγελίας και της δικηγόρου του εκζητουμένου επί των γραπτών αγορεύσεων που κατέθεσαν.

Η Δικαστής ρώτησε τη δικηγόρο του εκζητουμένου

Νικολέττα Χαραλαμπίδου, κατά πόσο σε περίπτωση που εκδοθεί το προνομιακό ένταλμα ο πελάτης είναι σε θέση να καταβάλει εγγυήσεις και η κ. Χαραλαμπίδου απάντησε ότι ο πελάτης της δε διαθέτει τους όποιους πόρους για να καταβάλει χρηματική εγγύηση, αλλά, ανέφερε, “δικαιούται η Δημοκρατία να αρχίσει διερεύνηση για το αδίκημα που διέπραξε και εννοείται ότι θα τεθούν περιορισμοί”.

Διευκρινίζοντας επί της αγόρευσής της, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ για την παροχή πολιτικής προστασίας, αναφέρεται σε έκδοση και απέλαση και δεν τίθεται θέμα διαφορετικής μεταχείρισης λόγω διακρατικών συμφωνιών μεταξύ κρατών για σκοπούς έκδοσης.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να εκδοθεί εάν δεν εξεταστεί σε όλες τις βαθμίδες η αίτηση που έχει καταθέσεις για άσυλο.

Είπε, ακόμα, πως μπορούσε και το Δικαστήριο κάνοντας την έρευνά του να διατρέξει τις κατευθυντήριες γραμμές, για ό,τι αυτές αξίζουν, σε σχέση με άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας σε αιτήματα έκδοσης.

Κατά την κ. Χαραλαμπίδου, το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτει το βάρος της απόδειξης για παραβίαση του άρθρου 3 στο Δικαστήριο που εξετάζει κατά πόσο θα παραδώσει πρόσωπο με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, διερωτώμενη πόσο μάλλον για παράδοση στο πλαίσιο συμφωνίας με τρίτα κράτη στα οποία αναφέρεται σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είπε, ακόμα, πως με βάση το ΕΔΑΔ, οι διπλωματικές εγγυήσεις που έδωσαν οι αιγυπτιακές Αρχές για δίκαιη δίκη και για ανθρώπινη μεταχείριση δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και δεν πρέπει να τους αποδίδεται ουσιαστική σημασία.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, που αποτελεί όργανο εποπτικού ελέγχου, ενεργεί όπως το ΕΔΑΔ, εξετάζει παράπονα και υποθέσεις και εκδίδει εκθέσεις, αναφέρει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι διαβεβαιώσεις των αιγυπτιακών Αρχών.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο εκζητούμενος οδηγήθηκε να διαπράξει αεροπειρατεία με στόχο να δημοσιοποιήσει την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του και χρειάζεται προστασία, η οποία μπορεί να του παραχωρηθεί με βάση το άρθρο 3 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είπε, επίσης, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αποκλείστηκε από την παροχή ασύλου, λόγω της σοβαρότητας του αδικήματος της αεροπειρατείας και αφού κρίθηκε ότι πληροί τους όρους για παροχή διεθνούς προστασίας.

Η Εισαγγελέας Ελένη Λοϊζίδου είπε ότι ασφαλώς και πρέπει να εξεταστεί εάν κάποιο άτομο κινδυνεύει για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να υποστεί βασανιστήρια, πριν αποφασιστεί η έκδοσή του, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος δεν εξετάζεται από διοικητική Αρχή, αλλά από το ίδιο το Δικαστήριο που εξετάζει το αίτημα για έκδοση.

Πρόσθεσε ότι “υπάρχει ρητή πρόνοια στον νόμο που διέπει την έκδοση προσώπων, για μη έκδοση σε περίπτωση που θα παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα" και ανέφερε ότι ο αρμόδιος Υπουργός έχει εξουσία να αρνηθεί έκδοση αν διαγνώσει κίνδυνο για παραβίαση δικαιωμάτων.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι η διαδικασία έκδοσης πρέπει να προχωρήσει, είπε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται να απορριφθεί η προσφυγή του στην Αναθεωρητική Αρχή προσφύγων και ακολούθως να αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Είπε, επίσης, ότι το θέμα του κινδύνου εξετάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο και θα εξεταστεί στο πλαίσιο της Ηabeas Corpus.

Αφού ανέφερε ότι από τη μαρτυρία που δόθηκε δεν αποδεικνύεται ότι ο εκζητούμενος αντιμετωπίζει προσωπικό κίνδυνο κακομεταχείρισης και παραβίασης δικαιωμάτων, είπε ότι δεν ευσταθεί ότι πρωτοβάθμια η απόρριψη του αιτήματος για άσυλο, έγινε λόγω του σοβαρού αδικήματος για το οποίο εκζητείται και κάλεσε το δικαστήριο να διατρέξει την έκθεση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Συνεχίζοντας, είπε, ακόμα, ότι ο λειτουργός της Υπηρεσίας Ασύλου, που κατέθεσε μαρτυρία στο Επαρχιακό Δικαστήριο, είπε ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα έχριζε διεθνούς προστασίας είναι ότι μετά την αεροπειρατεία καταφέρθηκε δημόσια, ενώπιον δημοσιογράφων κατά των Αρχών της Αιγύπτου.

Η Εισαγγελέας είπε, ακόμα, ότι η Υπηρεσία Ασύλου απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι διέπραξε την αεροπειρατεία για πολιτικούς λόγους και πρόσθεσε ότι στην κατάθεσή του στην Αστυνομία, είπε ότι έκανε την αεροπειρατεία επειδή ήθελε να του φέρουν τη γυναίκα του να τη δει.

Τέλος, ανέφερε ότι η Υπηρεσία Ασύλου διαπίστωσε ότι ο εκζητούμενος υπέπεσε σε αντιφάσεις όταν από τη μία δήλωνε ότι συνήθιζε να κτυπά τη γυναίκα του επειδή είχε το δικαίωμα ως Άραβας, και ταυτόχρονα, δήλωνε ότι έκανε αεροπειρατεία για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα γυναικών και είπε ότι επινόησε την πολιτική δίωξη σε μια προσπάθεια να αποφύγει την έκδοσή του και αφού ήρθε σε επαφή με δικηγόρους.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα