Ολοήμερο Σχολείο: "Χαράτσι" στους γονείς για σίτιση μαθητών

Οι γονείς υπόχρεοι για την κάλυψη του κόστους σίτισης των παιδιών τους στο ολοήμερο σχολείο. Απαγορεύεται η μεταφορά φαγητού από το σπίτι.

Ένα σημαντικό ζήτημα, ιδιαίτερα σε τέτοιες δύσκολες οικονομικά περιόδους, επανήλθε στο προσκήνιο μετά από καταγγελία γονέα στο Sigmalive.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα παιδιά που χρησιμοποιούν την εναλλακτική του ολοήμερου δημοτικού σχολείου, είναι αναγκασμένα να αγοράζουν καθημερινά το φαγητό τους από χώρο εστίασης, διαφορετικό για κάθε σχολείο. Η καταγγελία

αναφέρει ότι δεν έχουν δικαίωμα τα παιδιά να πάρουν φαγητό ή έστω σάντουιτς από το σπίτι τους.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη καταγγελία, το κόστος ανέρχεται γύρω στα 3 ευρώ την ημέρα για το κάθε παιδί. Αίσθηση προκαλεί η απάντηση που έλαβε ο καταγγέλλων, σε ερώτημα τι γίνεται αν δεν τρώει το συγκεκριμένο φαγητό της ημέρας για οποιονδήποτε λόγο το παιδί. Όπως αναφέρει, η απάντηση των αρμοδίων ήταν "να μάθει να το τρώει". Για ένα γονιό ο οποίος έχει τρία παιδιά, αναφέρει η καταγγελία, το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ τον μήνα.

Επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρίστο Χατζηαθανασίου, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς φαγητού από το σπίτι για τα παιδιά.

Κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στη σχετική απόφαση είναι:

Θέμα φύλαξης του φαγητού όλων των μαθητών, καθώς θα χρειάζονταν ψυγεία και φούρνοι για διατήρηση, αλλά και ζέσταμα των φαγητώνΘέμα υγιεινής για τους μαθητές, κάτι που εγγυμονεί κινδύνουςΚίνδυνος για ανομοιομορφία μεταξύ των μαθητών - άλλοι θα φέρνουν φαγητό και άλλοι ενδεχομένως όχιΗ βούληση του Υπουργείου για καλλιέργεια σωστών διατροφικών συνηθειών, αλλά και τρόπου εστίασης

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χατζηαθανασίου, το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει από την ίδρυση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και δεν είναι κάτι καινούριο.

Να επισημάνουμε ότι κάθε σχολείο έχει διαφορετική τροφοδοσία για τα παιδιά, καθώς κάθε επιτροπή και Σύνδεσμος Γονέων, προκηρύσσει προσφορές για τη σίτιση των μαθητών και σε κάθε περίπτωση ο προσφοροδότης που κερδίζει την προκήρυξη είναι διαφορετικός. Αυτό συνεπάγεται ότι ένα σχολείο μπορεί να έχει σίτιση με κόστος 2 ευρώ την ημέρα, άλλο μπορεί να έχει κόστος 3 ευρώ την ημέρα και άλλο κάποιο διαφορετικό ποσό.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει: Τη γενική ευθύνη για τη σίτιση των μαθητών/τριών του κάθε ΕΟΣ, φέρει η Συμβουλευτική Επιτροπή του σχολείου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Γονέων, του Διδακτικού Προσωπικού και της Σχολικής Εφορείας. Οι αναγκαίες διευθετήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η σίτιση των μαθητών/τριών (προσφορές, προμήθεια και παρασκευή γεύματος, σερβίρισμα, εξοπλισμός κτλ.), γίνονται υπό τη συνεχή επίβλεψη των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Σε ερώτημα τι συμβαίνει σε περίπτωση που ένας γονιός ετοιμάσει σάντουιτς στο παιδί του και το παιδί το μεταφέρει στο σχολείο, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης ανέφερε ότι η οδηγία είναι να μην επιτρέπεται κάτι τέτοιο από τον/τη δάσκαλο/α του παιδιού.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αν υπάρχει θέμα υγείας, αλλεργιών ή οτιδήποτε άλλο που να αποδεικνύεται με ιατρική γνωμάτευση, γίνονται φυσικά εξαιρέσεις.

Επεσήμανε, επίσης, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες το κόστος σίτισης είναι επιχορηγημένο, κυρίως για παιδιά από άπορες οικογένειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα