Όλοι κερδίζουν με τη νέα πρόταση νόμου για τον φόρο

«Win-win game» φαίνεται ότι θα είναι, αν εγκριθεί τελικά από τη Βουλή, η πρόταση νόμου που συνυπογράφουν τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, προτείνοντας την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων σε δόσεις, καθώς έτσι αναμένεται και οι δυο πλευρές να ωφεληθούν.

Από τη μια, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα μπορέσουν να «ξεκλειδώσουν» αρχίζοντας να καταβάλλουν σταδιακά τα χρωστούμενα στο κράτος, παίρνοντας εν πολλοίς μια ανάσα από την ασφυξία του χρέους και από την άλλη το κράτος θα αρχίσει να βάζει λεφτά στα ταμεία,

τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα εισέπραττε.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην πρόταση νόμου, η οποία βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, για ποσά που δεν ξεπερνούν τις €100 χιλ., θα μπορούν να αποπληρώνονται σε 54 μηνιαίες δόσεις, ενώ για ποσά που ξεπερνούν τις €100 χιλ. οι δόσεις μπορούν να αυξηθούν στις 60.
Πάντως, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα φορολογίας, οι μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι έχουν και τη μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, αποτελούν τους κακοπληρωτές, με τους μικροοφειλέτες -και άρα τους έχοντες μικρότερα εισοδήματα- να είναι συνεπέστεροι.

Ποιοι οφείλουν και πόσα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφόρου Φορολογίας, το συνολικό χρέος των φορολογούμενων προς το κράτος ανέρχεται στο €1,6 δισ., που αντιστοιχεί στο διόλου ευκαταφρόνητο 9% του ΑΕΠ της Κύπρου. Στο σύνολό τους οι φορολογούμενοι ανέρχονται στις 177 χιλ., εκ των οποίων οι 765 χρωστούν πάνω από €1 εκ.

Όσον αφορά σε χρέη που δεν ξεπερνούν τα €1.000, οι οφειλέτες τους ανέρχονται στις 114,6 χιλιάδες πρόσωπα, ενώ για χρέη που κυμαίνονται ανάμεσα σε €3 χιλιάδες - €5 χιλιάδες, οι οφειλέτες είναι 13,8 χιλιάδες.

Ποσά ανάμεσα σε €5 χιλιάδες και €10 χιλιάδες οφείλουν 13,8 χιλ. πρόσωπα, ενώ ποσά μεταξύ €10 χιλ. και €50 χιλ. οφείλουν 8,9 χιλ. φορολογούμενοι.
Τέλος, υπολογίζεται ότι περίπου 9,8 χιλ. άτομα χρωστούν στο κράτος ποσά μεταξύ €50 χιλ. και €100 χιλ., ενώ οφειλές ανάμεσα σε €100 χιλ. και €500 χιλ. ανταποκρίνονται σε 2,6 χιλ. οφειλέτες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας αριθμός εργοδοτών, παρά το γεγονός ότι κάθε μήνα αποκόπτει τον προβλεπόμενο φόρο από τους εργαζόμενους, εν τέλει δεν τον καταβάλλει στο κράτος, όπως οφείλει, με αποτέλεσμα να συσσωρεύει χρέος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις 24 εργοδότες οφείλουν περίπου €810 χιλ, ενώ ένας από αυτούς έχει οφειλές ύψους €88,3 χιλ.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα