Όλοι εναντίον όλων

Βολές εκατέρωθεν για χειρισμούς στο Κυπριακό και το θέμα του Έσπεν Μπαρθ Έιντε
Πλήρης είναι η εικόνα κατάρρευσης στο εσωτερικό μέτωπο, με το Κυπριακό, εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, να αναδεικνύεται σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης μιας «πρόωρης» προεκλογικής

Οξύνονται οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με το κυβερνητικό στρατόπεδο να δέχεται πυρά πανταχόθεν, από μεν την πλευρά του ΑΚΕΛ για «εγκατάλειψη» εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας της προσπάθειας

για λύση, λόγω εκλογικών σκοπιμοτήτων, από δε την πλευρά των κομμάτων του Κέντρου για έμπρακτη αποτυχία της ακολουθούμενης στρατηγικής στο Κυπριακό, με την Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται ενώπιον εκβιαστικού διαπραγματευτικού αδιεξόδου, με ορατό τον κίνδυνο να επιμεριστεί την ευθύνη σ’ ένα ενδεχόμενο κατάρρευσης της διαδικασίας.

Παράλληλα, οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου συνεχίζουν να θέτουν θέμα απομάκρυνσης του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στηρίζοντας την ενέργεια του Προέδρου Αναστασιάδη να διαβιβάσει επιστολή προς τον ΓΓ των ΗΕ, διά της οποίας καταγγέλλει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη μεροληπτική, υπέρ των τουρκικών θέσεων, στάση του Ειδικού Συμβούλου, διασαφήνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες δεν έθεσε θέμα απομάκρυνσης του κ. Έιντε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΚΥΠΕ, η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επρόκειτο να αποσταλεί αργά χθες το απόγευμα.

Απαντήσεις προς όλους
Στην αντιπαράθεση υπεισήλθε, χθες, και ο ίδιος ο ΠτΔ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο στο τραπέζι των συνομιλιών, διότι ο ίδιος επιδιώκει μια λειτουργική λύση του Κυπριακού, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, τις επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι επιδιώκει επανεκλογή στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές αντί της λύσης.

Σε μια εκτεταμένη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, από το βήμα του 54ου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος διερωτήθηκε αν έπρεπε να αποχωρήσει αυτός από τις συνομιλίες υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ή ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αποχώρησε για μιαν απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός, όπως είπε.

Διαβεβαιώνοντας ότι έγνοια του είναι επιτέλους να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό, που να διασφαλίζει, όμως, ένα κράτος λειτουργικό και βιώσιμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως «παρά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στις συνομιλίες, παραμένουν, παρά ταύτα, προβλήματα, τα οποία άπτονται της λειτουργικότητας, τα οποία επηρεάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργούν, αντί τις προϋποθέσεις σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον, μία ανησυχία για τη δυνατότητα να επιβιώσει αυτό το κράτος την επομένη».

Αμφίπλευρες βολές
«Είναι γι’ αυτό που με όλο τον σεβασμό που τρέφω και προς την άλλη κοινότητα, καλώ, όπως εγκαλούμαι, να συνειδητοποιήσει και η τ/κ ηγεσία, αλλά ιδιαίτερα η Τουρκία, αλλά και η τ/κ κοινότητα πως δεν είναι μόνον εκείνοι που έχουν ανησυχίες ή που θα ήθελαν να αισθάνονται κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους».

«Αλλά, δεν μπορεί και πρέπει να γίνει συνείδηση, εν ονόματι της λύσης, να είναι μια ετεροβαρής συνθήκη, η οποία να ευνοεί τη μια και να αδικεί την άλλη πλευρά, να στηρίζεται δηλαδή στο άδικο», τόνισε.

«Αυτό», διεμήνυσε, «θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους, και εκείνους που με κρίνουν και με επικρίνουν είτε ότι τάχα κάνω υποχωρήσεις, είτε τους άλλους που μου λενε ότι τώρα δεν επιθυμώ τη λύση, τάχα, διότι επιδιώκω τις προεδρικές εκλογές».

«Έχω κάνει κινήσεις που δείχνουν πόσο με γνοιάζουν οι προεδρικές εκλογές και πόσο γνοιάζομαι περισσότερο για τη λύση του Κυπριακού», ανέφερε, και υπενθύμισε την 1η Δεκεμβρίου, όταν ο ίδιος έπαιρνε την απόφαση να συνεχίσει ο διάλογος «παρά το εν γνώσει μου ενδεχόμενο αδιεξόδου».

«Με κατηγορούν, γιατί υπερασπίζομαι τη χώρα μου»
Απαντώντας σε όλους όσοι τού απέδωσαν ίση ευθύνη, διότι δεν έλαβε μέτρα για την επιστροφή του κ. Ακιντζί στο τραπέζι των συνομιλιών, για μιαν αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε: «Είναι ορθόν κάποιοι να με καλούν να παραγνωρίσω το γεγονός ότι παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με όσα προκλητικά πράττει η Τουρκία;».

«Αντί να καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες μιας κατοχικής δύναμης, προσπαθούμε να πούμε ότι ευθύνεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί, ως εκ καθήκοντος έχει υποχρέωση να πράξει, υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε ακόμη «ποιος έπρεπε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, ο κ. Ακιντζί, γιατί θα εγίνετο αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, ή εγώ, μετά τα όσα παρακολουθούμε να διαδραματίζονται στα χωρικά ύδατα ή στην κυπριακή ΑΟΖ;».

«Παρά ταύτα», υπογράμμισε, «είμαι στο τραπέζι του διαλόγου, γιατί θέλω να εξαντλήσω κάθε περιθώριο, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται σε κανέναν να αποδώσει τις ευθύνες αποτυχίας στη δική μας πλευρά. Και είμαι (στο τραπέζι) όχι για να μη μου αποδοθούν ευθύνες, αλλά γιατί είναι δεδηλωμένη η βούλησή μου ότι επιδιώκω την επανένωση».

Απάντηση ΔΗΣΥ
Στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ απάντησε με δηλώσεις του και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, λέγοντας ότι, όταν ακούμε το ΑΚΕΛ να μιλά για «μετάλλαξη», σημαίνει ότι έχει μπει σε προεκλογικό.

Οι βαριές κατηγορίες που εξαπέλυσε, χθες, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ευσταθούν με κανένα τρόπο, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, για να προσθέσει: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις και είναι προσηλωμένος στην προσπάθεια αναζήτησης μιας αποδεκτής συμφωνίας μέσα από διάλογο».

Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κανένας δεν πρέπει να παραβλέπει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, που μας λέει τώρα ότι υπάρχει πίεση και ο χρόνος εξαντλείται, ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις, με κάποιο ασήμαντο πρόσχημα, για δύο μήνες. «Μήπως ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δεν αντιλαμβάνεται ότι και η Τουρκία την ίδια ώρα που εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για λύση προχωρά σε προκλήσεις με το “Μπαρμπαρός”;», διερωτήθηκε.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είναι σωστό, μέσα από τη σωστή επικοινωνία με τον ΓΓ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καταγράψει τις απόψεις του», ενώ αναφερόμενος στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ζήτησε την αντικατάσταση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Όψιμες αντιδράσεις
Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για όψιμη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη κατά του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η οποία συνιστά «εμφανή προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τον πραγματικό κίνδυνο, δηλαδή την αλλαγή διαδικασίας στο Κυπριακό και την αλλαγή του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών».

Οι ανησυχίες από τις δηλώσεις του Έιντε, ότι θα μεταφέρει και θα παρουσιάσει «κάποιες ιδέες του ΓΓ του ΟΗΕ στους δύο ηγέτες» και οι οποίες έγιναν μάλιστα μετά από τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δεν μπορούν να ξεπεραστούν από την επιστολή του κ. Αναστασιάδη, επισημαίνει το ΔΗΚΟ, προσθέτοντας: «Ανησυχούμε έντονα, καθώς υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να αναγκαστεί η ε/κ πλευρά να απορρίψει ιδέες του ΟΗΕ και να της επιρριφθεί η ευθύνη για μη πρόοδο ή και ναυάγιο.

Θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από τον κ. Αναστασιάδη: Έχει παραβιάσει ακόμα μια φορά δικές του δεσμεύσεις, που δόθηκαν μάλιστα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ρόλου του Έιντε; Θα έχει την τόλμη να μην αποδεχτεί να παραλάβει οποιεσδήποτε προτάσεις, τυχόν φέρει ο Έιντε;».

Καταδικαστέες οι τουρκικές προκλήσεις
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι οι επαναλαμβανόμενες προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, όπως επίσης και του κατοχικού ηγέτη, είναι αναμφισβήτητα καταδικαστέες.

Όμως, προσθέτει, «την ίδια στιγμή να μην ξεχνούμε και αυτούς που πίστωναν την Τουρκία με καλή θέληση, της έδιναν πίστωση χρόνου και περίμεναν ότι οι κ. Ακιντζί και Ερντογάν θα είχαν θετική συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού. Είναι αυτοί που μοιράζονταν τα ίδια οράματα μαζί τους και περίμεναν αλλαγή στη στάση τους μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Συνεπώς, για τη σημερινή κατάσταση και τα οποιαδήποτε ενδεχόμενα αδιέξοδα στο Κυπριακό με κίνδυνο επίρριψης ευθυνών και στη δική μας πλευρά, ευθύνη έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όσοι μέχρι σήμερα στήριξαν αυτήν τη γραμμή και αυτήν την πολιτική».

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ζητήσει την αντικατάσταση του κ. Έιντε αμέσως, καθώς έπαψε πια να έχει το αντικείμενο της αμεροληψίας, κατέληξε η ΕΔΕΚ.

Ομολογία αποτυχίας
«Ξεσπάθωσε ο Προέδρος της Δημοκρατίας εναντίον του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί το Κυπριακό για δικές του πολιτικές φιλοδοξίες εν όψει εκλογών στη Νορβηγία, αλλά και για την προώθηση των τουρκικών θέσεων».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας: «Όταν προβαίναμε στις ίδιες καταγγελίες προ μηνών, ο Πρόεδρος ζούσε μήνες μέλιτος με τον κατοχικό ηγέτη, και δεν ήθελε να ακούσει την αλήθεια.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μάς κατακεραύνωνε ως απορριπτικούς. Ζούσαν την ψευδαίσθηση της τουρκικής διαλλακτικότητας και της άμεσης λύσης. Τώρα τι να υποθέσουμε; Ότι η δήλωση του Προέδρου έχει προεκλογικό χαρακτήρα ή ότι είναι παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής του, που την έκτισε επάνω σε συνεχείς υποχωρήσεις, επάνω στην τυφλή εμπιστοσύνη που έδειξε στον Ακιντζί, αλλά και στον Έιντε;».

Αντικατάσταση Έιντε
Σε δηλώσεις της, η κ. Αλεξία Σακαδάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων, επεσήμανε ότι ο κ. Έιντε συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη ζημιά στην Κυπριακή Δημοκρατία και, ως εκ τούτου, μοναδική επιλογή είναι η αντικατάστασή του.

Δυστυχώς, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, εντελώς απροκάλυπτα, ενεργούσε και συνεχίζει να ενεργεί προς ικανοποίηση των τουρκικών συμφερόντων, τόνισε η κ. Σακαδάκη, για να προσθέσει: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης -που άργησε να αντιδράσει- πρέπει να επιμείνει επιτακτικά στην αντικατάσταση του κ. Έιντε. Όσο ο ειδικός σύμβουλος παραμένει στη θέση του, τόσο συνεχίζει να προκαλεί ζημιά στην προοπτική λύσης του Κυπριακού».

Το περιουσιακό συζήτησαν οι διαπραγματευτές
Το περιουσιακό συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους χθες οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, συζήτησαν κυρίως το περιουσιακό, δίδοντας έμφαση σε καίριες πτυχές που παραμένουν ανοικτές. Δεν υπήρξε κατάληξη και η συζήτηση θα συνεχιστεί. Οι διαπραγματευτές προετοίμασαν, επίσης, τη συνάντηση των ηγετών της προσεχούς Πέμπτης.

Εν τω μεταξύ, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» των κατεχομένων, Σουνάτ Ατούν, ανέφερε ότι δόθηκε άδεια στο Μπαρμπαρός στις 20 Απριλίου για σεισμογραφικές έρευνες, τις οποίες θα συνεχίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα