Όλο και λιγότερο παραγωγικοί οι Κύπριοι

Καθόλου αισιόδοξα δεν είναι τα νέα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στην παραγωγικότητα των εργαζομένων στην Κύπρο, καθώς οι επιδώσεις που καταγράφονται είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες του κοινοτικού μέσου όρου.

Σημειώνεται ότι η παραγωγικότητα εργασίας είναι ο δείκτης που δείχνει εν πολλοίς την ανοδική ή πτωτική τάση της οικονομίας μιας χώρας.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία 6 χρόνια, ήτοι

από το 2010-2016, σχεδόν από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης, έχει πάρει την κατιούσα.

Όπως αναφέρουν τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία του ΚΕΠΑ, με έτος αναφοράς το 2015, η παραγωγικότητα εργασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ ανά εργοδοτούμενο, ήταν στο 85,2% του μέσου όρου της ΕΕ, κατατάσσοντας την Κύπρο στη 15η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη, με το 2010 να αγγίζει το 91,6%.

Παραγωγικότεροι όλων φαίνεται να είναι οι Ιρλανδοί, με ποσοστό 186,0%, ενώ οι κάτοικοι Λουξεμβούργου αγγίζουν το 166,3%. Μία θέση πάνω από την Κύπρο, δηλαδή στη 14η, βρίσκεται η μικρή οικονομία της Μάλτας με 92,2%. Η χώρα μας είναι στην ίδια ομάδα, όσον αφορά στην κατάταξή της, με τη Σλοβακία, 83,3% (16η θέση) και ακολουθεί η Ελλάδα με 82,6% και η Σλοβενία με 81,5%.

Επιπλέον, η παραγωγικότητα εργασίας, υπολογισμένη ως ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, παρουσίαζε σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, φτάνοντας στο 77,4%, τιμή που κατατάσσει την Κύπρο πάλι στη 15η θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών. Το 2010, η τιμή ήταν 81,4% και έκτοτε καταγράφεται σταθερή υποχώρηση.

Συμπεράσματα

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από τα δημοσιευμένα στοιχεία, είναι το γεγονός ότι από το 2010 και μετά, ακολουθεί φθίνουσα πορεία, το οποίο αποτελεί εν πολλοίς καμπανάκι κινδύνου για τη χώρα μας, κυρίως σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, η πληγωμένη ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τη μειωμένη παραγωγικότητα των κατοίκων της, ειδικά σε μια εποχή που γίνεται ιδιαίτερα εντατικοποιημένη προσπάθεια για αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.

Τι λένε τα νούμερα

Όσον αφορά τα νούμερα, το 2015 η παραγωγικότητα εργασίας του συνόλου της κυπριακής οικονομίας ήταν €47.705 ανά απασχολούμενο και στα €26,64 ανά ώρα εργασίας.

Όσον αφορά τις μετρήσεις ανά τομέα, τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα παρουσιάζει ο τριτογενής τομέας, των υπηρεσιών, παρουσιάζει την υψηλότερη ανά απασχολούμενο ίση με 108,9% της παραγωγικότητας του συνόλου της κυπριακής οικονομίας, ενώ ακολουθεί ο δευτερογενής τομέας, με 66,6%. Σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις σημειώνει ο πρωτογενής τομέας, με 55,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα