Ολλανδία: Πώς η ήττα της ακροδεξιάς έκλεψε τις εντυπώσεις

Μπλόκο στην άνοδο της ακροδεξιάς έβαλε η Ολλανδία μέσα από τη νίκη του Λαϊκού Φιλελεύθερου και Δημοκρατικού Κόμματος (VVD) στις εκεί βουλευτικές εκλογές.

Ο καθησυχασμός από Ευρωπαίους ηγέτες ήταν τόσο έντονος, που περισσότερο απασχολεί σήμερα η μη ενδυνάμωση της ακροδεξιάς, παρά η ίδια η νίκη του VVD.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για την εκλογική του νίκη, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα, που απογοήτευσε τους ευρωσκεπτικιστές

οι οποίοι τάσσονται κατά των μεταναστών, ως "έμπνευση για πολλούς".

Οι ολλανδικές εκλογές μας απέδειξαν πως οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ φοβούνται την ακροδεξιά και πλέον ανοιχτά εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις -λίγες- φορές των τελευταίων χρόνων στις οποίες δέχτηκαν πλήγμα.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του Εμανουέλ Μακρόν, ανεξάρτητου υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο οποίος και χαιρέτισε την ήττα του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς, ως νίκη για τους «προοδευτικούς».

Kαθόλου παράξενη η δήλωση Μακρόν, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι νίκη του Βίλντερς θα μπορούσε να μετατραπεί σε ώθηση υπέρ της Λεπέν, το ακροδεξιό κόμμα της οποίας επίσης θέλει να περιορίσει τη μετανάστευση και να βγάλει τη Γαλλία από την ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για την «καθαρή του νίκη κατά του εξτρεμισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Το ενδιαφέρον της Ευρώπης ήταν μεγάλο, κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ρούτε, ο οποίος και έκανε γνωστό ότι αμέσως μετά τη νίκη μίλησε τηλεφωνικά με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Μιλάνε οι αριθμοί

Η ανησυχία των Ευρωπαίων κατά του εθνικισμού είναι δικαιολογημένη, βάσει του γεγονότος ότι τα κόμματα που τον ευνοούν ή/και υπερασπίζουν κερδίζουν έδαφος.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ένα γράφημά του τον περασμένο μήνα, είχε αποτυπώσει με πολύ κατανοητό τρόπο όλα τα ακροδεξιά κόμματα που αναδύθηκαν στην Ευρώπη, τόσο γεωγραφικά όσο και χρονολογικά.

Ας μην ξεχνάμε και την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή της Κύπρου, το οποίο εκπροσωπείται από δύο βουλευτές.

Συγκρίσεις με Βrexit και Τραμπ

Πολλοί είναι αυτοί που συνέδεσαν τις αμερικανικές εκλογές των ΗΠΑ αλλά και το Brexit με το χθεσινό αποτέλεσμα.

Λογικό, αν θυμηθεί κανείς τις δηλώσεις που έκανε ο Πλανητάρχης Ντόναλτ Τραμπ πριν και μετά την εκλογή του, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, αλλά και αποφάσεις του στο εσωτερικό.

Πίσω στην Ευρώπη, το Brexit, μεταξύ άλλων, «φωνάζει» πως ο βρετανικός λαός θέλει να κινείται πιο αυτόνομα, μακριά από την Ένωση.

Βίλντερς: Πού έχασε, πού νίκησε

Το αντιευρωπαϊκό, αντιισλαμικό κόμμα του Βίλντερς αύξησε τον αριθμό των εδρών του στο κοινοβούλιο μετά τις χθεσινές εκλογές. Ωστόσο, έχασε ξεκάθαρα από τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό και δεν μπορεί να ελπίζει σε συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματιστεί, καθώς όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του.

Ξεκάθαρα, ο μεγαλύτερος ηττημένος είναι ωστόσο το μέχρι πρότινος συγκυβερνών Εργατικό Κόμμα (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που εμφανίζεται να πέφτει από το 25%... στο 6%, και από τις 35 έδρες, μόλις στις 9. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε την «ανασυγκρότηση» της παράταξης, επιμένοντας ότι η θητεία του στο τιμόνι του Eurogroup διαρκεί έως τον Ιανουάριο του 2018.

Στην «αντίπερα όχθη», μεγάλοι νικητές ήταν οι πράσινοι αριστεροί GroenLinks (GL), που από το 2,3%, τώρα αγγίζουν το 11% και τις τέσσερις έδρες τους, τις έκαναν 16. Νικητές θεωρούνται και οι φιλελεύθεροι D66, που ανέβηκαν από το 8% στο 13%, καθώς και οι Χριστιανοδημοκράτες CDA, που ανέβηκαν από το 8,5% κοντά στο 13%. Οι GroenLinks και οι D66 ξεχώρισαν, μάλιστα, ως οι δημοφιλέστερες πολιτικές δυνάμεις μεταξύ των νέων, στις ηλικίες 18-24.

Keywords
Τυχαία Θέματα