Οικονομικό κέρδος από τον ορυκτό πλούτο των αστεροειδών

Τεράστιας αξίας είναι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτουν οι αστεροειδείς εξ`ου και το μεγάλο ενδιαφέρον διαστημικών υπηρεσιών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών για εξεύρεση τρόπων εξόρυξης του πλούτου αυτού.

Είναι γνωστό ότι τα αποθέματα της Γης εξαντλούνται και ότι εάν συνεχιστεί η αυξανόμενη κατανάλωση τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για τη σύγχρονη βιομηχανία και την παραγωγή τροφίμων θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέσα σε 50-60 χρόνια.

Λύση στο πρόβλημα αυτό δίδουν οι αστεροειδείς με τα πολύτιμα ορυκτά τους τα

οποία ανοίγουν και νέους δρόμους άντλησης οικονομικού κέρδους.

Νέοι αστεροειδείς ανακαλύπτονται καθημερινά με τον αριθμό τους σήμερα να ανέρχεται στις 685,822. Εκτιμάται ότι ο ορυκτός πλούτος των αστεροειδών στην κύρια ζώνη μεταξύ του Άρη και του Δία είναι περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής για κάθε άτομο πάνω στη Γη.

Ενας και μόνο αστεροειδής, ο ονομαζόμενος 241 Germania – διαθέτει στο εσωτερικό του ορυκτό πλούτο που φθάνει στο αστρονομικό ποσό των 96 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το ετήσιο ΑΕΠ όλου του κόσμου.

Τα ορυκτά που βρίσκονται άφθονα στους αστεροειδής (και τους κομήτες) περιλαμβάνουν πχ χρυσό, ιρίδιο, ασήμι, όσμιο, παλλάδιο, λευκόχρυσο, ρόδιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, νικέλιο, αλουμίνιο, τιτάνιο. Περιέχουν επίσης νερό, οξυγόνο, υδρογόνο, αμμωνία.

Επιλογές εξόρυξης

Υπάρχουν μέχρι στιγμής τρεις επιλογές για την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου των αστεροειδών.

Ο πρώτος είναι η μεταφορά των πρώτων υλών στη Γη για χρήση, ο δεύτερος είναι η επεξεργασία των ορυκτών επί τόπου και η μεταφορά στη Γη του επεξεργασμένου υλικού, το οποίο επίσης θα χρησιμεύσει και για παραγωγή ενέργειας για το ταξίδι της επιστροφής. Η τρίτη επιλογή αφορά στο σενάριο της ΝΑΣΑ, δηλαδή την αλλαγή της τροχιάς του αστεροειδούς γύρω από τη Σελήνη, τη Γη ή τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ηδη η ΝΑΣΑ προγραμματίζει να εντοπίσει έναν αστεροειδή, να αλλάξει την τροχιά του και να τον στείλει γύρω από τη Σελήνη. Οταν βεβαιωθεί ότι ο αστεροειδής βρίσκεται σε σταθερή τροχιά, τότε το 2025 θα στείλει μια επανδρωμένη αποστολή με το νέο διαστημόπλοιο Orion προκειμένου οι αστροναύτες να πάρουν δείγματα από τον αστεροειδή και να επιστρέψουν στη Γη. Εκτός από τις πληροφορίες που θα ληφθούν για τον ορυκτό πλούτο του αστεροειδούς, οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ θεωρούν ότι αυτή η εμπειρία θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων συστημάτων που είναι απαραίτητα για μια αποστολή στον Άρη το 2030.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, δύο είναι οι κυριότερες εταιρείες που φιλοδοξούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της εξόρυξης. Η πρώτη είναι η εταιρεία Planetary Resources. Στους ιδρυτές της βρίσκεται ο Ελληνοαμερικανός Peter Diamandis και ο Eric Anderson, ενώ σύμβουλος είναι ο γνωστός σκηνοθέτης James Cameron και επενδυτές οι Larry Page και Eric Schmidt της Google.

Η άλλη εταιρεία ονομάζεται Deep Space Industries και ιδρύθηκε από τον David Gump, ο οποίος έχει ιδρύσει και άλλες εταιρείες που ασχολούνται με το διάστημα.

Ο κίνδυνος από τους αστεροειδείς

Σημειώνεται ότι μεγάλοι αστεροειδείς έχουν πέσει στη Γη πολλές φορές στο παρελθόν σκορπίζοντας την καταστροφή. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 65 εκ. χρόνια, ευθύνεται για τον αφανισμό των δεινόσαυρων. Το μεγάλο αυτό καταστροφικό γεγονός είναι γνωστό ως η Κρητιδική-Τριτογενής εξαφάνιση. Ο αστεροειδής πιστεύεται ότι ήταν πλάτους 10 χιλιομέτρων και συνετρίβη στο Μεξικό.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πάντως σχεδόν σίγουρο ότι ένας μεγάλος αστεροειδής θα πέσει ξανά στη Γη, ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα κτυπήσει και σε ποιες περιοχές.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια παρόμοια καταστροφή οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της ΕΕ λαμβάνουν τα μέτρα τους μελετώντας τρόπους να αποφευχθεί μια μελλοντική πρόσκρουση αστεροειδούς στον πλανήτη μας.

Οι δύο υπηρεσίες ανακοίνωσαν μια φιλόδοξη αποστολή για το 2022 που στόχο έχει την αλλαγή της τροχιάς ενός αστεροειδούς. Εάν το εγχείρημα αυτό στεφθεί με επιτυχία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας για έλεγχο της τροχιάς των αστεροειδών, τόσο για το καλό της ανθρωπότητας όσο και για την αύξηση του κέρδους των εταιρειών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα