ΟΗΕ: Ανανέωση δέσμευσης για εξασφάλιση προστασίας προσφύγων

Ανανέωση της δέσμευσης για την εξασφάλιση προστασίας και λύσεων για πρόσφυγες, συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και διακίνησης σε συνδυασμό με τη δημιουργία περισσότερων ασφαλών και νόμιμων οδών ζητάει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε έκθεσή της.

Σε δελτίο Τύπου της UNHCR αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τη Μεσόγειο σημείωσε μεγάλη πτώση το πρώτο εξάμηνο

του 2017, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016, κυρίως λόγω της μείωσης της τάξης του 94% των ανθρώπων που επέλεξαν τη θαλάσσια οδό από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Στο μεταξύ, προστίθεται, «οι αφίξεις από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι». Έως τα τέλη Ιουνίου 83.752 άνθρωποι, και έκτοτε λιγότερες αφίξεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει επίσης ότι «παρά την πτώση του αριθμού των αφίξεων, η πιθανότητα του να χάσουν τη ζωή τους όσοι επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ανησυχητικά υψηλή».

Στην έκθεση, αναφέρεται, «καταγράφεται ότι περίπου 2.253 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα, και τουλάχιστον 40 πέθαναν σε χερσαίες οδούς σε Ευρωπαϊκά σύνορα, ή κοντά σε αυτά».

Την ίδια ώρα διευκρινίζεται ότι «καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων επιχειρεί το ταξίδι αυτό κρυφά, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν αυτού του είδους οι πληροφορίες και οι παραπάνω εκτιμήσεις θεωρούνται ότι είναι συντηρητικές».

«Τα περιστατικά βίας και κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ιδίως στη Λιβύη, είναι κοινό φαινόμενο», αναφέρεται.

«Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι χρειάζεται να ανανεωθεί η δέσμευση για την εξασφάλιση προστασίας και λύσεων, μεταξύ άλλων και για αυτούς που κινούνται προς τη Λιβύη, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και της διακίνησης», προστίθεται.
Τα μέτρα αυτά, σημειώνεται, «θα πρέπει να συνδυαστούν με τη δημιουργία περισσότερων ασφαλών και νόμιμων οδών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του προγράμματος επανεγκατάστασης και της διευκόλυνσης της οικογενειακής επανένωσης».

Αυτό, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, «είναι κρίσιμης σημασίας εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες απέναντι στα εγκληματικά δίκτυα, να περιορίσουμε την εξάρτηση από τα δίκτυα διακινητών και να μειώσουμε περαιτέρω τα περιστατικά κακοποίησης και τους θανάτους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα