Οι τουρκικές μεθοδεύσεις και η απάντηση της ε/κ πλευράς

Μετά το Crans-Montana και την αποτυχία να φτάσουν οι πλευρές σε μια συμφωνία, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για μια συνολική λύση του Κυπριακού, οι εξελίξεις μεταφέρονται σε επίπεδο μονομερών κινήσεων από την τ/κ πλευρά και κινήσεις νηφαλιότητας σε επίπεδο επικοινωνίας και διεθνούς παράγοντα από την ε/κ πλευρά.

Πρόκειται για δυο άκρως αντίθετες επιλογές από τις δυο πλευρές, σε σχέση με τη διαχείριση του αποτελέσματος μιας πολυετούς προσπάθειας.

Οι τουρκικές μεθοδεύσεις

H τ/κ πλευρά επεξεργάζεται μέτρα πέραν της επιστροφής

των Μαρωνιτών, όπως:

διάνοιξη των Βαρωσίωναναβάθμιση, ενίσχυση της επιτροπής αποζημιώσεων έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικήπροτάσεις που έχουν να κάνουν με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπουπροτάσεις για μεταφορά νερού με δημιουργία κατάλληλων υποδομών, προς τις ελεύθερες περιοχές με ευνοϊκό κόστος. Νερό, ωστόσο, που μεταφέρουν στα κατεχόμενα οι αγωγοί από την Τουρκία.

Αποτελεί στοιχείο άκρως σημαντικό, το πώς θα υποδεχθεί ο διεθνής παράγοντας ενδεχόμενες κινήσεις τέτοιου τύπου και πώς η ε/κ πλευρά θα καταφέρει να πείσει επαρκώς, ότι δεν πρόκειται για κινήσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στόχος της τουρκικής πλευράς, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά τις συνθήκες στα κατεχόμενα, δεν είναι άλλος, από το να δημιουργήσουν νέα δεδομένα σε σχέση με πάγια αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οι αλλαγές αυτές αγγίζουν εδαφικό, περιουσιακό, αλλά και δημιουργία τριγμών στο εσωτερικό της ε/κ πλευράς.

Όπως πληροφορείται το Sigmalive, σε διεθνές επίπεδο, η έμφαση - δικαιολογία από την τ/κ πλευρά για την έκβαση του Crans-Montana, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το επιχείρημα ότι η ε/κ πλευρά δεν δέχθηκε να παραχωρήσει όσα απαιτούσε η τ/κ πλευρά σε σχέση με την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ. Δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχθηκε να παραχωρήσει δικαίωμα συναπόφασης-συγκεκαλυμμένων βέτο στους Τ/κ σε όλα τα όργανα.

Πηγές αναφέρουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι η σταδιακή αλλαγή των δεδομένων, προς την πλευρά μιας λύσης με πολύ πιο έντονα τα συνομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Αυτός είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο λόγος που επιμένει στην αποτελεσματική συμμετοχή αλλά και στα μονομερή μέτρα η τουρκική πλευρά. Τα στοιχεία αυτά, έχουν ήδη επισημανθεί σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις της ε/κ πλευράς με αξιωματούχους κρατών αλλά και διεθνών-ευρωπαϊκών οργάνων.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίες, μαθαίνουμε, οι αναφορές Έιντε, πριν την πρόσφατη κάθοδό του στο νησί, για το ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί πλέον αν οι δυο πλευρές παραμένουν δεσμευμένες σε μια λύση ΔΔΟ στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι όσο δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, αυτό ευνοεί της τουρκικές μεθοδεύσεις αλλαγής των υφιστάμενων δεδομένων.

Πώς απαντά σε πρώτο στάδιο η ε/κ πλευρά

Η ε/κ πλευρά δεν μπαίνει στη λογική σπασμωδικών κινήσεων ενώ τοποθετείται στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα όσα έγιναν στο Crans-Montana.

Σε επίπεδο επικοινωνίας-δημόσιας σφαίρας, προσπαθεί να διαφυλάξει και να ξεκαθαρίσει ότι η ε/κ πλευρά επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία και διάθεση για πρόοδο στη Διάσκεψη για την Κύπρο. Την ίδια ώρα, πιέζουν έτσι ώστε να καταδείξουν τις ευθύνες που έχει η τουρκική πλευρά για την έκβαση του Crans-Montana, τόσο εντός Κύπρου όσο και στο εξωτερικό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με κάθε ευκαιρία, προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες τόσο στην τ/κ πλευρά αλλά και στην Τουρκία, καλώντας τον Ακιντζί να πείσει την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόταση Αναστασιάδη, αν πραγματικά επιθυμεί λύση του Κυπριακού.

Παρά την ένταση που δημιουργήθηκε με τον Έιντε και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, η κυβέρνηση επέλεξε να μην προκαλέσει περισσότερο τα Ηνωμένα Έθνη με τη δημοσιοποίηση πρακτικών, κάτι που δείχνει ενδεχομένως και την πρόθεση για εκτόνωση πλέον της έντασης αυτής.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν επιθυμούν να μετακυλήσουν το ενδιαφέρον των εξελίξεων στο επίπεδο που επιχειρεί να στρέψει τα βλέμματα η τ/κ πλευρά, δηλαδή σε επίπεδο μονομερών ενεργειών.

Η Λευκωσία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το κεκτημένο της διαπραγμάτευσης και της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Γνωρίζει επίσης ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία στο πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό τέθηκε, τα οποία θα πρέπει να διαφυλάξει, όπως για παράδειγμα η κατάργηση εγγυήσεων από την πρώτη μέρα της λύσης και όχι μόνο. Η προσπάθεια μέχρι σήμερα επικεντρωνόταν στα σημεία αυτά, όπως επίσης και στο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παρασκηνιακά, ωστόσο, όπως μαθαίνει το Sigmalive, γίνονται κινήσεις προς την κατεύθυνση της έμμεσης πίεσης προς την τ/κ πλευρά.

Υπάρχουν μοχλοί πίεσης, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όπως ανέφερε πηγή με εξαιρετική γνώση των εξελίξεων, τους οποίους μπορεί και προτίθεται να ενεργοποιήσει η Λευκωσία, σε περίπτωση που η τ/κ πλευρά επιμείνει στο να μην επαναρχίσει μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Οι μοχλοί αυτοί έχουν να κάνουν με διάφορες επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης, όπως για παράδειγμα η ad-hoc επιτροπή της ΕΕ για το Κυπριακό και την εναρμόνιση των Τ/κ ή ακόμα και η επιτροπή με το ΔΝΤ, που έχει να κάνει με το πραγματικό κόστος της λύσης και τα οικονομικά της λύσης. Χωρίς διαδικασία επίλυσης, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης και λειτουργίας των εν λόγω επιτροπών, φαίνεται να υποστηρίζει η ε/κ πλευρά.

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να δρομολογήσει νέα και ενδεχομένως πιο δραστικά μέτρα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην ΑΚΕΛ, πιέζουν για λήψη αποτελεσματικών και αυστηρών μέτρων, με την ΕΔΕΚ να κάνει λόγο ακόμα και για παγοποίηση ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων διέλευσης. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το κατά πόσο τα μέτρα που θα ληφθούν θα έρχονται σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα