Οι σημερινές αναφορές στον τ/κ Τύπο

Με διαφορετική θεματολογία οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες καλύπτουν την επικαιρότητα στα κύρια ρεπορτάζ των πρωτοσέλιδών τους. Αναφορά γίνεται στην αντίδραση των εκπαιδευτικών για τον διορισμό Τούρκων εκπαιδευτικών στα σχολεία στα κατεχόμενα, για τις μεταθέσεις στην «αστυνομία», τη νέα αύξηση στην τιμή του γκαζιού, μια υπόθεση βιασμού που εξελίχθηκε σε υπόθεση διαφόρων αδικημάτων με πολλούς εμπλεκόμενους, αλλά και την έντονη συζήτηση χθες στη «βουλή»

για διάφορα θέματα.

Η «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Απαίτηση η γενική επ’ αόριστον απεργία», αναφέρεται στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών των Τ/κ εκπαιδευτικών ενάντια στους διορισμούς Τούρκων δασκάλων και καθηγητών σε σχολεία στα κατεχόμενα, με την εφημερίδα να σχολιάζει ότι δεν φτάνουν τα θρησκευτικά σχολεία (ιμάμ χατίπ), τα βιβλία από την Τουρκία, τώρα θα έρχονται και εκπαιδευτικοί. Αλλού γράφει ότι η πρόεδρος της συντεχνίας των γιατρών δήλωσε ότι στην ψυχιατρική κλινική θα εξυπηρετούνται μόνο σοβαρά περιστατικά, αφού οι δύο μόνοι ειδικοί που απέμειναν, δεν προλαβαίνουν να δουν τους 100 και πλέον ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «βουλευτής» Μεχμέτ Τσακιτζί επέκρινε πως ο νέος «νόμος» για αλλαγή του τρόπου ψήφισης στα κατεχόμενα, θα οδηγήσει τελικά σε μπέρδεμα και σκάνδαλο.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Σεισμός στην αστυνομία», γράφει ότι σεισμό έχουν προκαλέσει οι μεταθέσεις που ανακοινώθηκαν χθες σε διάφορες «αστυνομικές» μονάδες και «διευθύνσεις», με πολλούς υψηλόβαθμους «αξιωματούχους» να έχουν υποβιβαστεί, όπως ο «αστυνομικός διευθυντής» Κερύνειας, που διορίστηκε «βοηθός αστυνομικός διευθυντής» Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, σε κοινή συνεδρία χθες της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του, είπε ότι οι πρόωρες «εκλογές» δεν αποφεύγονται και έδωσε το σύνθημα για προεκλογικό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέα αύξηση στη φιάλη γκαζιού.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Σειρά από ψέματα», γράφει ότι για να γλιτώσει από την κατηγορία του βιασμού ένας άνδρας, ο Ταρίκ Μαρτ, εφηύρε στο «δικαστήριο» Κερύνειας ένα σενάριο, εμπλέκοντας πέντε συνολικά άτομα, μεταξύ αυτών έναν «αστυνομικό», έναν «στρατιωτικό» και έναν «δικηγόρο», οι οποίοι συνελήφθησαν επίσης. Αλλού γράφει ότι ξάφνιασαν οι μεταθέσεις στην «αστυνομία». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «δικαστήριο» επέβαλε 10 χρόνια φυλάκιση σε άτομο που μετέφερε μέσω του λιμανιού της Κερύνειας από την Τουρκία 1665 χάπια έκσταση.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Τα εγκαταλελειμμένα μωρά είναι το νέο πρόβλημα», γράφει ότι μετά τα δύο μωρά που εγκατέλειψε στο νοσοκομείο όπου γεννήθηκαν η μητέρα τους, άλλη μια τέτοια περίπτωση προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, με το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται κυρίως από ξένες φοιτήτριες που έρχονται για σπουδές στα κατεχόμενα, μένουν έγκυοι και επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, εγκαταλείπουν τα μωρά τους. Αλλού γράφει ότι κατά τη διάρκεια εργασιών ενός γερανού σε περιοχή της Λευκωσίας, εντοπίστηκε μέσα σε μαύρη σακούλα σκουπιδιών ένα ανθρώπινο μέλος σώματος και γίνονται έρευνες για τα υπόλοιπα μέρη της σορού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δήλωση Ερτουγρούλογλου στη "βουλή" «εσείς (βουλευτές της αντιπολίτευσης) αγαπάτε τους Ε/κ περισσότερο από τους Τούρκους».

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Χτύπησε το ‘αέριο’», παραφράζει τη γνωστή δήλωση του «υπουργού εξωτερικών» ότι εάν χρειαστεί θα χτυπήσουν τις εταιρείες που ψάχνουν για αέριο στο όνομα των Ε/κ, για να σημειώσει ότι ενώ η «κυβέρνηση» παρενέβη τον Σεπτέμβριο για την τιμή της φιάλης γκαζιού, σιωπηλά επέβαλε την αύξηση τον Οκτώβριο. Αλλού αναφέρει ότι μπορεί η Λεύκα να ανακηρύχθηκε έκτη «επαρχία», αλλά ο κύριος δρόμος Μόρφου – Λεύκας που ήταν υπό κατασκευή, σταμάτησε. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση στη «βουλή» για την έκθεση για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, τη βοήθεια προς τους Ε/κ και Μαρωνίτες εγκλωβισμένους, την προσάρτηση ή όχι στην Τουρκία και τις άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων για μεταφορά τουριστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα